Millioner til forskning i Dreyer

I fremtiden vil det være muligt at dykke ned i film- instruktøren Carl Th. Dreyers detaljerede forberedelser til sine verdenskendte film via en ny website.

Foto fra 1964 af filminstruktøren Carl Th. Dreyer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bjarne Lüthcke/Scanpix

Hvordan forberedte Carl Th. Dreyer sig til optagelserne af »Jeanne D’Arc« – en af de få danske film, der jævnligt optræder på listerne med »Verdens bedste film«-? Det vil både filmforskere og almindeligt interesserede i fremtiden kunne skaffe sig indblik i via et website om den verdenskendte instruktør. Velux Fonden har doneret to millioner kroner til en katalogisering og digitalisering af Filminstituttets mange Dreyer-effekter, som har været i instituttets hænder siden 1970erne.
»Dreyer forberedte sig uhyre grundigt til sine film, og for eksempel har vi mængder af billeder og research-
materiale, der illustrerer hvilket udtryk han ønskede for hver enkelt figur i sine film,« siger områdedirektør for Museum & Cinematek, Dan Nissen. Det et Filminstituttets forskningsbibliotek, der råder over samlingen, som bl.a. består af Dreyers egne arkiver.
Filminstituttets Carl Th. Dreyer-arkiv rummer en unik samling af instruktørens arbejdspapirer samt originalmanuskripter og researchmaterialer til flere af hans urealiserede filmprojekter blandt andet »Jesus af Nazaret«, som han trods et helt livs anstrengelser ikke fik lov til at virkeliggøre. Dertil kommer private breve, fotografier, filmpriser, en stor samling udklipsmateriale samt en bog- og artikelsamling.
Forbilledet for det kommende danske website er Sveriges website om den nyligt afdøde svenske mesterinstruktør Ingmar Bergman. Bergmansamlingen modtog for nylig 5,5 millioner svenske kroner til en tilsvarende digitalisering og bevaring af instruktørens arkiver.
Udlandet interesseret
Selvom websitet stadig er under planlægning, vil det formentlig også blive muligt at se eksempler på Dreyers filmkunst, selv om mange af rettighederne til hans film stadig tilhører produktionsselskaberne.
»Vi råder selv over nogle kortfilm og dem vil vi uden videre kunne vise klip fra, samt nogle af de film han lavede i udlandet,« siger Dan Nissen.
Der er fortsat stor international interesse for Dreyer og hans film. Da Filminsituttet i 2002 fik lavet engelske undertekster til samtlige af hans film, stod flere lande i kø for at skaffe sig kopier. Derfor forventer Filminstituttet, at hjemmesiden får stor bevågenhed fra filminstitutioner i andre lande og i internationale filmforskerkredse, hvor den vil forbedre mulighederne for fremtidig forskning.
Sidste år arrangerede Ordrupgaard og CCCB/Centre de Cultura Contemporània de Barcelona i fællesskab en større udstilling, hvor Vilhelm Hammershøi og Dreyer er blevet sammenstillet æstetisk og tematisk. Endelig udkommer i 2008 en ny bog om Dreyer af Casper Tyberg fra Københavns Universitet.
Samlet tæller Dreyers produktion som filminstruktør 14 spillefilm og otte kort- og dokumentarfilm. Fra 1952 og en årrække frem fungerede Dreyer endvidere som biografdirektør for Dagmar Teatret i København, og i 1959 udgav han bogen »Om filmen«. Dreyer døde i 1968.