Millioner fra Mærsk til kvinderne

A.P. Møller Fonden har doneret over tre millioner kroner til lancering og oversættelse af kvindebiografisk leksikon på nettet.

KVINFOs direktør, centerleder Elisabeth Møller Jensen: »Pengene er et meget stort skridt på vejen mod realiseringen af vores drøm om at stille et stort værk til rådighed for hele verden. Arkivfoto: Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere

A.P. Møller Fonden har med et bidrag på over tre millioner hjulpet lanceringen af 1000 års kvindelig litteratur på nettet godt på vej.

Pengene er blevet doneret til det dansk-svenske samarbejdsprojekt Nordisk Kvindelitteratur på internettet, der skal blive til en nordisk portal for kvindelitteratur på internettet. Her skal opslagsværket Nordisk Kvinde­litteratur 1-5 efter planen stilles gratis til rådighed - på dansk og svensk, men også i engelsk udgave. Og det er især oversættelsen af værket, der udkom fra på dansk og svensk 1993-1998, som pengene skal bruges på.

Værket er allerede gratis tilgængeligt på det danske kvindeforskningscenter, KVINFOs, hjemmeside, og her har det været en stor succes med et besøgstal, der i år når over en million.

Og at værket er vægtigt, er der, ifølge Berlingske Tidendes litteraturredaktør, Jens Andersen, ikke tvivl om:

»Det er en lang og i den store, tunge bogs bedste kapitler utrolig medrivende fortælling, hvor der konstant er revolution i luften, og det ene faktiske og fiktive kvindeliv efter det andet står triumferende frem og insisterer på kønnets ret til kunst og kærlighed,« skrev han i anmeldelsen af det tredje bind i 1996.

Hos KVINFO, der er initiativtager til projektet, er der stor tilfredshed med, at den danske del af finansieringen nu er på plads.

»Pengene er et meget stort skridt på vejen mod realiseringen af vores drøm om at stille et stort værk til rådighed for hele verden,« siger direktør i KVINFO, Elisabeth Møller Jensen, der i sin tid selv var hovedredaktør på Nordisk kvindelitteraturhistorie 1-5.

Nu mangler bare den svenske halvdel af finansieringen, og så kan arbejdet med at gøre værket tilgængelig gå i gang.

»Vi håber at gå i gang næste år, og så skulle portalen gerne være helt færdig tre år efter,« siger hun. Hun frygter ikke, at den svenske finansiering svigter:

»Jeg betragter det som helt usandsynligt, at det skulle kikse. Der er tale om et unikt integreret værk, som oplever stor interesse fra hele verden, hvor nordiske kvinders stilling i samfundene er kilde til stor interesse.«

Kanon viser nødvendighed!
Men hvorfor er der brug for et opslagsværk om kvindelitteratur. Man laver jo heller ikke opslagsværker kun for mænd?

»Da vi startede arbejdet på opslagsværket for 26 år siden, tænkte jeg ved mig selv, at der, når vi havde lavet det færdigt, forhåbentlig ikke længere var brug for at målrette opmærksomheden på kvindelig litteratur. Men jeg blev meget klogere, for Kulturministeriets kanon viste jo det modsatte,« siger hun.

»Den giver ikke de kvindelige forfattere, hvad de fortjener. Tænk, at man, hvis man følger Undervisningsministeriet planer, kan nøjes med at læse en kvindelig forfatter fra man starter i børnehaveklassen til man går ud af 3.g nemlig Karen Blixen. Der er altså et kæmpe behov for at skabe opmærksomhed om kvindelige forfattere,« siger hun.

Og det er det, pengene fra den danske skibsreder, skal bruges til.

»Vi er nået langt, når det kommer til antallet af kvinder i politik, kvinder på arbejdsmarkedet og kvinders ligestilling i det hele taget. Nu kan de også få den opmærksomhed, de fortjener i den litterære verden,« siger hun.

Læs mere på www.kvinfo.dk