Milliondyr forsvunden Stradivarius fundet ved et tilfælde

En af verdens dyreste violiner blev stjålet for 35 år siden og efterlyst overalt. Den er nu fundet ved et tilfælde.

I 1980 fik den nu afdøde Roman Totenberg stjålet sin stradivarius »Ames«. Forleden blev den fundet, ved nærmest et tilfælde. Foto: Justin Lane/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nogle dage glemmer man bare aldrig.

Roman Totenberg var konservatorierektor i Massachusetts, USA og havde givet koncert på sin Stradivarius i maj 1980.

Den kendte violinvirtuos lod så instrumentet ligge på sit kontor og gik et ærinde. Og da han vendte tilbage, var violinen væk. Et uerstatteligt tab.

»Jeg har mistet min ene arm,« sagde han til en af sine døtre i telefonen.

Roman Totenberg var af polsk-jødisk herkomst og en af generationens store virtuoser. Han vandt utallige priser og studerede blandt andet hos selveste Pierre Monteux – dirigent på skandalesuccesen »Le sacre du printemps« i 1913.

Totenbergs favoritinstrument var den kostbare Stradivarius. Han havde købt den i 1943 for halvanden million nutidskroner. Violinen ville formentlig have kostet omkring ti gange så meget i dag.

Vi kender godt 550 af Antonio Stradivaris violiner. Den legendariske bygger havde sin storhedstid fra omkring 1700 til 1720. Totenbergs violin stammer fra 1734 og hører altså til i den sene ende. Men selv de violiner forhandles til syvcifrede beløb. Den har tilnavnet »Ames« fra en ejer i det 19. århundrede.

Roman Totenberg selv døde i 2012 og fik ikke sin violin igen. Han mistænkte livet langt kollegaen Philip S. Johnson for udåden. Anklagemyndigheden kunne bare ikke finde beviser nok og rejste derfor aldrig sigtelse.

Men tyven var Johnson. Det blev klart forleden.

Falske violiner

Phillip Injeian er violinbygger og indehaver af en butik i Pittsburgh. Han har haft flere end 100 violiner af Stradivarius i hænderne. Plus mange flere, der bærer Stradivarius’ legendariske navn i bunden – men som er bygget for relativt nylig.

»Jeg får opkald og mails hver eneste dag,« siger han til radiostationen Pittsburgh NPR.

»Folk fortæller, de har fundet en Stradivarius på loftet. Den viser sig som regel at være falsk«.

Så da butiksejeren for nylig blev kontaktet af en kvinde med håb i stemmen, havde han prøvet det før. Kvinden havde arvet en violin fra sin nu afdøde mand.

Forhandleren mødtes alligevel med enken i New York og gjorde store øjne denne gang. Instrumentet var en Stradivarius. Helt ægte!

Men glæden blev kort. For han kunne huske historien fra 1980 og genkendte violinen som den eftersøgte tyvekost. Det karakteristiske mønster i træet er lige så enestående for violinen som et fingeraftryk.

Så han lod den skuffede enke sidde tilbage og ringede med det samme til FBI. Violinen kom i politiets hænder og er nu på vej hjem til Totenbergs familie.

Mange er gennem tiderne blevet stjålet

Mange af Stradivarius’ violiner har været stjålet gennem tiden. Tyverierne fører aldrig noget godt med sig. Heller ikke for gerningsmændene.

For man kan ikke afsætte dem. Hver eneste Stradivarius er kendt i miljøet. Så tyvene kan ikke vise deres instrument til nogen og ender gerne ensomme og dybt plagede.

En af Roman Totenbergs døtre er i øvrigt Nina Totenberg – mangeårig ankerkvinde på NPR og en af USAs store radiostemmer. Hun vil nu have violinen sat i stand og solgt.

»Men ikke til en samler,« siger hun. »Den skal ud til en stor kunstner og høres i koncertsale over hele landet.«