Middelalderens fineste manuskript er kommet online

Trinity College Library har digitaliseret »Book of Kells« og lagt den ud til fri beundring og afbenyttelse – inklusiv Vestens første billede af Jomfru Maria.

»Book of Kells« rummer stort set alt fra de fire evangalier og Vestens første billede af Jomfru Maria. Foto: Trinity College Library Fold sammen
Læs mere

Jomfru Maria ser sur ud. Hendes baby ligner Donald Trump til forveksling. Og hvis du var syg i latintimerne, får du ikke meget ud af teksten.

Digitaliseringen af »Book of Kells« er alligevel godt nyt for alle med interesse for gamle dage i almindelighed og Bibelen i særdeleshed:

Trinity College Library i Dublin har scannet bogens 680 sider med den nyeste teknik og lagt resultatet ud på internettet til gratis glæde og gavn for alle.

Værket er omgærdet af megen mystik. Forskerne kender for eksempel hverken kunstneren bag eller tidspunktet for tilblivelsen. Man regner gerne et hold munke fra klostret Iona ud for den skotske vestkyst som ansvarlige og anslår tidspunktet til omkring år 800.

Hvordan bogen endte på dens nuværende plads i Trinity College Library som Irlands største skat overhovedet står heller ikke helt klart. En sandsynlig forklaring handler om de krigeriske skandinaver: Da vikingernes udfald mod England og Skotland blev for voldsomme, fik behjertede mennesker nok bragt den uvurderlige bog i sikkerhed længere væk.

Lige den idé var så heller ikke så fantastisk igen. »Book of Kells« blev i hvert fald stjålet fra sin boks i grevskabet Meath år 1006. Og selvom man fandt den igen få måneder senere, var det desværre uden bindet af rent guld.

Historisk på mange måder

Værket lå trygt og godt i irske Kells frem til 1654 og blev derefter solgt videre med Trinity College som endemål. Teksten er hovedparten af de fire evangelier og flankeres af helsides illustrationer med Maria, Kristus, evangelisterne og et par scener fra passionshistorien som motiver.

»Selv om man fandt den igen få måneder senere, var det desværre uden bindet af rent guld. «


Ikke så få af illustrationerne står som historiske monumenter i selv. Billedet af Jomfru Maria er for eksempel det første af Jesu moder i et vestligt manuskript overhovedet.

Munkene har også udsmykket margen og mange af bogstaverne overordentlig fantasifuldt - som når stregerne i et stort »N« viser sig som en biskops ben!

De symmetriske mønstre og mange figurer med krøller på hovedet er indbegrebet af keltisk kunst og gør alt i alt versionen online til en guldgrube af både smukke og sjove indfald.

Åbningssiderne og en del af Johannesevangeliet er bortkommet. Det meget tidlige tyveri af guldbindet har muligvis været voldsomt og altså gået ud over bogens yderste sider.

Selve teksten adskiller sig sig også fra den gængse Bibel eller Biblia Vulgata mange steder - muligvis fordi munkene har skrevet af efter hukommelsen og husket forkert undervejs.

Klik ind på digitalcollections.tcd.ie og gå på opdagelse i Middelalderens mest berømte manuskript overhovedet!