Michael Espensen: Mit København

AOK sætter fokus på de fem personer, der er nomineret som Årets Københavner 2013. Her taler vi med Michael Espensen, der er nomineret for sit mangeårige engagement i Morgencaféen for Hjemløse, hvor han er daglig leder.

AOK-prisen 2013: Michael Espensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap et kvart århundrede. Så længe har Michael Espensen været engageret i den sociale indsats for nogle af byens svageste borgere. Gennem Morgencaféen for Hjemløse, der er et socialpædagogisk tilbud i Københavns Nordvestkvarter, har han været med til at lette livet for unge såvel som ældre hjemløse, ensomme, psykisk syge, alkoholikere og stofmisbrugere.

Morgencaféen for Hjemløse har eksisteret siden 1989 og åbnede oprindeligt i krypten under Blågårds Kirke. Nu ligger Morgencaféen for Hjemløse på Theklavej 48, hvor byens hjemløse kan komme og få en omgang sund morgenmad, et sted at tage en lur, en sovepose og en varm jakke, rådgivning og lægehjælp.

Som følge af sin mangeårige indsats i arbejdet for hjemløse er Michael Espensen i år nomineret som Årets Københavner. AOK har benyttet lejligheden til at tage en snak med ham om hans forhold til København, hvor han både bor og arbejder.

Hvor i byen har du boet?
Jeg er født på Ole Jørgensens Gade på Nørrebro, hvor der var svamp i skabene, og hvor man gik ud på kældertrappen eller ned i gården, når man skulle på toilettet. Det var ikke særlig charmerende, skal jeg hilse og sige. Men det var altså de betingelser, der var dengang, og der er vist ikke mange steder, hvor det stadig er sådan. I dag bor jeg ude ved K.B. Hallen på Peter Bangs Vej på Frederiksberg. Jeg bruger egentlig ikke kvarteret ret meget, men jeg har en relativt billig lejlighed der, og det er efterhånden rigtig svært at finde et billigt sted at bo i København.

Hvad er dit yndlingskvarter i København?
Skal jeg kun nævne ét kvarter, så må det blive Middelalderbyen, den ældste del af indre by. Det er et smukt område, der emmer af historie, og jeg bruger området til hverdag, eller når jeg har brug for at komme lidt ind til byen og se nogle forskellige mennesker. Men jeg kan også godt lide kanalerne og Christianshavns historie. Tænk engang, hvilket liv der må have været derude, dengang indskibningen til det meste af Danmark gik via Christianshavn.

Hvordan vil du beskrive dit forhold til København?

Mit forhold til København bærer nok præg af mit arbejde. Jeg ser rigtig mange af byens skyggesider, når jeg går rundt omkring i byen for at finde de hjemløse i parker og kældre, hvor de ligger og sover. Det har nok indflydelse på mit billede af København, at jeg på den måde får byens armod ind på livet hver eneste dag, og det kan på flere måder være opslidende. Men det ændrer ikke på, at jeg rigtig godt kan lide København.

Hvad kan du godt lide ved København?
Mangfoldigheden. Den kommer både til udtryk gennem den blanding af mennesker, der er i København, men også gennem de blandede tilbud, der er i byen. På den måde ligner København en storby, selv om den til sammenligning med "rigtige" storbyer som New York faktisk ikke er ret stor. Mangfoldighed er en god ting, og der er ingen grund til at gå og ensrette alting. Det er dejligt, at vi er så forskellige, som vi nu engang er, og at vi alligevel kan bo sammen, som vi gør her i byen.

Hvad kan irritere dig ved København?
Jeg synes egentlig ikke, at der er noget ved København, der irriterer mig. Og så alligevel. Trafiklysene. De er fuldstændig asynkrone, og det er godt nok irriterende. Heldigvis er der vist snak om, at de skal moderniseres snart.

Hvis du fik en uventet fridag, hvordan ville du så bruge den?

Jeg ville nok gå på museum. Jeg interesserer mig egentlig ikke overdrevet meget for tog, men sidste gang hvor jeg tænkte, at 'det gad jeg godt nok gerne opleve', det var da Orient-Expressen kom til København og holdt på Københavns Hovedbanegård. Jeg har selv kørt med det, der hedder The Blue Train, der er det mest luksuriøse tog i Afrika, men Orient-Expressen er et af de mest luksuriøse tog i verden. Tænk engang, at det har kunnet lade sig gøre at bygge et tog som det. For dælen du, det var godt nok ærgerligt, at jeg ikke nåede at se det.

Synes du, at Michael Espensen skal løbe med titlen som Årets Københavner? Så afgiv din stemme her.