Mia Lyhne: »Jeg føler mig mindre og mindre som en københavner«

AOK tog en snak med skuespiller Mia Lyhne om det bedste og værste ved København.

Mia Lyhne. Foto: Bax Lindhardt) Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

Hvad laver du for tiden?
»Jeg er i gang med showet »Mor og Far sidder i Grøften« i Tivoli. Det er en slags show, som vi, Peter Frödin, Anders W. Berthelsen, Kirsten Lehfeldt og jeg, har arbejdet på det sidste par år. Vi havde lyst til at lave noget sammen, men det skulle også være det rigtige, så vi har givet den gas og ikke tænkt så meget over, hvad man bør, og hvad der er korrekt - det kan jeg virkelig godt lide. Den er ikke så pæn og poleret«.

Hvad er dit forhold til København?
»Oprindelig kommer jeg fra Smørum, men jeg har boet på Vesterbro i København i mange. Da jeg var barn, drømte jeg om at flytte til byen. Jeg så nok lidt op til dem, der boede i København - »tænk at bo der i København i sin egen lejlighed«. Så var man lidt rå. Det var en barnedrøm, der skulle realiseres. Lige så snart jeg tog toget ind til Vesterbro for at spille teater på Vesterbro Ungdomsgård, følte jeg mig hjemme. Jeg har nok altid følt mig lidt som en københavner, selv om jeg nu igen bor i Smørum. Men på et tidspunkt efter 20 år i byen var jeg mættet, måske fordi jeg fik børn. Men jeg savner byen og overvejer da, om vi på et tidspunkt skal flytte tilbage«.

Hvad er det bedste ved København?
»Det er det liv, der er. Det kan jeg godt hungre lidt efter, når jeg er hjemme i Smørum. Der er en hel særlig stemning, som man især mærker, når man cykler gennem byen, forbi alle cafeerne, butikkerne og menneskene - især om sommeren. Der er en helt særlig feeling, som jeg virkelig godt kan lide«.

Hvad er det værste ved København?
»Trafikken. Det var en af de største grunde til, at jeg flyttede. Jeg ville være alt for nervøs over at sende tvillingerne ned på gaden her. Så hvis jeg var blevet boende, ville jeg have været nødt til at følge dem til alt. Der, hvor vi bor nu, er der stisystemer, og de kan cykle selv - det er skønt«.

Hvor hænger du ud med vennerne?
»Da jeg boede på Vesterbro, var det Bang & Jensen. Og da jeg var yngre, var det Barbar Bar ved Vesterbro Torv, men der går man nok ikke længere. Dengang var Bang & Jensen et ret fancy sted. Og der kom altid nogen, man kendte. Det var hyggeligt og noget af det, jeg virkelig godt kunne lide ved byen. Nu tager vi også nogle gange på legepladsen ved Enghaveparken med nogle venner, og det er skønt, at man bare kan være der, og så dukker der folk op, som man kender. Det kan jeg mærke, at jeg savner, der hvor vi bor nu«.

Hvor drikker du fredagsdrinks i København?
»Vi er nogle gange gået over på Søcafeen her i Tivoli efter en dag med prøver, men det er mest de andre, der gerne vil det. Når jeg har fri, er det mest bare direkte hjem til mine børn, selv om det kunne være hyggeligt at hænge lidt ud med de andre. Men det er noget af det irriterende ved at bo lidt langt væk - alt den transport«.

Hvad dyrker du af kultur i København?
»Jeg kan godt lide at gå i biografen. Jeg gør det bare for sjældent. Det bliver mest til ture i Fælledparken med mine børn og på forskellige legepladser i byen«.

Hvor i København føler du mest ro?
»Jeg kan huske første gang, jeg var i København. Jeg havde taget toget fra Smørum. Inden havde jeg skrevet på en lille seddel, hvor jeg skulle hen. Jeg havde stort set ikke været i byen før. Men jeg elskede byen med det samme. Det var det første sted, hvor jeg virkelig følte, at jeg passede ind. Her var et sted, hvor jeg fandt ro - det var som at komme hjem, når jeg var der på Vesterbro Ungdomsgård«.

Hvor i København har du grinet mest?
»Måske da jeg var på Teater Grob i Viktoriagade. Der lavede jeg nogle af mine første forestillinger. Det, jeg bedst kan huske, er, at vi næsten ikke kunne komme gennem forestillingerne uden at grine både med og uden publikum på«.

Hvilket sted i København bringer flest følelser frem i dig?
»Når jeg cykler ned af Istedgade - altså ikke oppe i den ene ende, men ned mod Enghave Plads, der kan jeg mærke, at jeg får sådan en uhmm følelse i maven, som jeg ikke kan forklare, men det er en god følelse«.

Hvor i København vender du tilbage igen og igen?
»Vesterbro. Før i tiden syntes jeg, at Vesterbro var meget usnobbet. Det ved jeg ikke, om det er mere, men sådan havde jeg det engang. Der var alle slags mennesker, hvor det nok mere er blevet lidt mere fancy nu, men det var det bare ikke, da jeg boede der«.

Færdiggør sætningerne:


Jeg elsker, når København… »er varm, solen skinner og alle mennesker er ude på gaderne«.

Jeg kan bedst lide københavnerne, når… »der er plads til os alle«.

Det mindst charmerende ved københavnere er… »trafikken«.

Jeg glæder mig til sommer, hvor jeg skal… »spille i Tivoli og have den gamle have, som min arbejdsplads«.

Hvis jeg måtte lave et nyt bytiltag i København, så skulle det være… »at afskaffe biler i byen - i hvert fald i centrum. Det ville gøre så meget godt for København at få dem væk, så der kun var busser, tog, metro og måske taxier. Det kunne gøre byen til et mere roligt sted«.