Mia Lyhne får årets Ove Sprogøe-pris

Onsdag blev Ove Sprogøe Prisen 2013 uddelt, og det var en glad og beæret Mia Lyhne, som modtog den.

Foto: Martin Sylvest Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På dagen, hvor den folkekære skuespiller Ove Sprogøe ville være fyldt 94 år, blev Ove Sprogøe Prisen onsdag uddelt for ottende gang. Årets pris og de 30.000 kroner som følger med, går til skuespilleren Mia Lyhne, som blandt andet er kendt fra TV-serien Klovn.

Hun får prisen for sit talent, der gennem flere år har fået både unge og gamle til at grine. I motiveringstalen sagde priskomitémedlem Kim Skotte, filmredaktør og anmelder på Politiken, at Mia Lyhne er sjov på en »unik og uefterlignelig måde«.

»Ove Sprogøe-prisen går »til lysende talenter, som har fortjent anerkendelse for deres arbejde som skuespillere«. Allerhelst går prisen til »et talent med potentiale til samme folkelige og brede appel som Ove Sprogøe«. Mia Lyhne lever i dén grad op til disse krav. Hun får prisen for sit særegne talent, der udstråler en sjælden poetisk-komisk dimension, som hun har vist gang på gang, både på scenen, på film og i tv,« sagde Kim Skotte.

Og det var en glad Mia Lyhne, som kunne gå på scenen og modtage prisen:

»At få en pris i en så dygtig, kærlig og ukrukket skuespillers navn er sgu ikke så dårligt. Jeg elsker at arbejde, og jeg håber at kunne få lov til at arbejde mange år frem. Ikke kun med de sjove roller, men også roller med mere dybde. At få lov til at give lidt af mig selv, lige som Ove gjorde,« sagde Mia Lyhne i sin takketale, da hun fik overrakt prisen.

Hun forklarede, at netop Ove Sprogøe Prisen er speciel for hende, fordi hun som otteårig skrev et brev til Ove Sprogøe, hvor hun gav udtryk for sin store beundring af den nu afdøde skuespiller.

»Jeg skrev, at jeg syntes, han var sådan en god skuespiller og at jeg beundrede ham meget og at jeg gerne selv ville være skuespiller. Og at jeg derfor ville blive rigtig glad, hvis han ville skrive tilbage til mig,« sagde Mia Lyhne.

Efter tre dage fik den otteårige Mia Lyhne svar tilbage, hvor Ove Sprogøe ønskede hende alt mulig held og lykke.

»Jeg ved ikke, Ove, om du sidder deroppe lige nu og har en finger med i spillet. Hvis du har det, vil jeg gerne sige dig tusind tak,« sagde Mia Lyhne i sin takketale.