MGP er en lejrskole med konfettiregn og elefanter i maven

Man kan mærke det i maven, hvis man vinder MGP, og selv om sejren fik glædeståre frem i stride strømme, vakte udsigten til afterparty med de andre deltagere mindst lige så meget glæde hos vinderne Ida og Lærke.

Det blev Ida & Lærke med sangen 'Bar' for vildt', der løb af med sejren, og nu kan bryste sig af titlen - 'vinder af MGP 2016'. Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR Fold sammen
Læs mere

»Hvordan har man det i maven, når man har vundet MGP?« spørger journalisten.

»Jeg kan slet ikke tænke nogen tanker, det er fuldstændig surrerealistisk,« siger Ida, og Lærke tilføjer:

»Jeg kan virkelig mærke min mave, den gør helt ondt af glæde. Eller måske er jeg også lidt sulten.«

Faktisk har der ikke været helt normalt nede i Ida og Lærkes maver hele lørdagen. De har hængt ud med de andre deltagere ude bagved. Spist slik i lange baner, øvet sig og ikke mindst hygget sig. Men selv om sangene i dagene op til MGP er fuldstændig gennemøvede, har Ida og Lærke ikke sommerfugle i maven op til showets start. De har elefanter.

Resten af deltagerne er også spændte, og kan ikke vente til at fyre den af. Som lørdagen skrider frem begynder nerverne dog at vise sig.

En af deltagerne kommer ridende på sin mors ryg. Hendes hår er krøllet og står flot i hårlakkens skær, og øjenlågene er drysset med lyserød og glimmer. Hun har slået foden, for mange dage siden, og »heldigvis er det vist også mere nerverne end foden, den er gal med,« hvisker den spændte mor ud af mundvigen, efter hun har sat datteren af i en sækkestol.

»Hun har ikke klaget over foden i flere dage, men så lige pludselig gør den ondt, her når klokken nærmer sig otte,« siger hun.

Deltagerne har haft prøver siden onsdag, og sangene sidder på rygraden. Hvis der er noget, der går i kage, er det ikke børnenes skyld, men produktionen eller noget teknisk, forklarer Charlotte Gylstorff, som har lavet kommunikation for MGP i fem år. Børnene er dem, som har bedst styr på det.

»De har det som om, at det hele er en leg. Hele forløbet er som en lejrskole, hvor de knytter stærke bånd med hinanden,« siger hun.

Og selv om nerverne så småt viser sig i form af mave-elefanter og fodsmerter, virker deltagerne overraskende nok ikke specielt mærkede af, at størstedelen af alle danske børnefamiliers øjne hviler på dem.

Showet går i gang med et brag og deltagerne fortæller fra scenen, at de er klar til »at give den max gas«, »blæse publikum om kuld« og »sætte gang i festen.«

Fra scenen synger børnene om venskab, om ham den søde fra klassen, om at turde være sig selv og om at have krudt i røven. Imens giver de andre deltagere den op for hinanden i et særligt indhegnet VIP-område, hvor de danser og synger med så højt de kan.

De tre superfinalister bliver afsløret, og efter deltagerne, der ikke gik videre, lige har haft fem minutter til at sunde sig, giver drengene fra Bølle en kommentar til det rullende kamera.

»Vi har på en måde vundet alligevel, fordi vi er kommet så langt sammen med de andre finalister. Giv dem en hånd,« siger de og løfter overskudsagtigt hænderne over hovedet i applaus.

De tre superfinalister står ved siden af hinanden, da seernes stemmer tikker ind. Alle tre superfinalister får 10 pct. af stemmerne. De holder hinanden hårdt i hænderne på den måde, hvor knoerne bliver helt hvide. Alle får også 20 pct. af stemmerne.

Men ved 25 pct. stopper festen for 10-årige Froja og Sarah. Smilet stivner og bliver til en trist mund, men kun et splitsekund, så er smilet tilbage, da værterne ønsker tillykke med tredjepladsen. Jeen får 30 pct., mens Ida og Lærke vinder suverænt med 45 pct. af stemmerne.

»Skal jeg nive jer rigtig hårdt?,« spørger værten Sofie Østergaard de to piger, der hiver efter vejret gennem euforiske tårer og konfetti, der regner ned. »I drømmer ikke, I har vundet MGP«

Ida og Lærke synger vindersangen igen, og denne gang får de selskab af alle de andre deltagere, som hopper og danser med armene i vejret. Da pigerne har fået vejret og har fået konfettien ud af håret og munden, er det heller ikke sejren, de fremhæver som det fedeste ved at være med.

»Venskabet og oplevelserne,” siger de i kor. ”Vi har mødt nogle venner, som vi aldrig havde troet, vi ville møde, og nu skal vi bare have det for vildt til afterparty.«