Metrohegnet i Nordhavn er blevet beriget med ny kunst

Alt imens mange af de grønne metrohegn falder, står de endnu i bydele som Nordhavn. Her er der torsdag 28. juni fernisering på 300 meter kunst, som fortolker bydelen og dens placering.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De grønne hegn, som omgiver metrobyggepladserne rundt om i København, falder for tiden et efter et. Anderledes ser det ud i Nordhavn, hvor der stadig bygges på Nordhavnslinjen, som forventes åbnet i 2020.

Her har 12 kunstnere sammen med Byens Hegn under Metroselskabet den seneste måned arbejdet med at udsmykke en af de grønne afskærmninger ved Orientkaj, hvor eksisterende kunstværker skiftes ud med nye. De medvirkende er blevet bedt om at fortolke Nordhavn og omgivelserne, og dette er blevet til otte værker, som i alt strækker sig over 300 meter og bærer navne som »Goplerier«, »Mennesker i vand«, »Nordhavn Noir« og slet og ret »Nordhavn«.

»Det var interessant at se, hvorledes kunstnerne fortolkede et område, der endnu ikke har så megen identitet. Det er sjovt at se, at mange tager afsæt i naturen og ikke mindst vandet, men stilistisk er der stor forskel,« mener projektleder i Byens Hegn Louise Secher.

Nordhavn er mere end vand

Og her er ganske rigtigt mange værker, der kredser om havnen. Andre kunstnere har taget afsæt i byggerier som den gamle »Hvad drikker Mølr«-silo.

En enkelt kunstner har oprettet en hjemmeside, hvor man har kunnet uploade lokale billeder, som kommer til at indgå i en collage, mens en tredje kunstnergruppe har dekoreret hegnet med figurer, der har samme farver som Lüders konditag få meter borte.

»Det er helt særligt, at vi har haft så langt et stræk at dekorere. Der er jo god plads i Nordhavn, så man kan gå helt bananas,« forklarer Louise Secher.

Blandt kunstnerne er duoen Nowhereland, som står bag værket Byen under Nordhavn. Der er tale om et abstrakt billede på livet under vand, fortæller Signe-Lill, der udgør den ene halvdel af duoen.

»Vi har forsøgt at skabe en slags undervandsby med søplanter, der for forbipasserende samtidig udgør en humoristisk og farverig fortælling - den er ikke mindst tænkt til børn. Selve processen med at udsmykke hegnet er sjov, fordi mange kommenterer - det er er også en måde at få vist, hvordan man producerer kunst,« siger Signe-Lill, der mener, at det skaber ekstra opmærksomhed, at kunst dukker op i byrum som Nordhavn.

»Fordi bydelen er under udvikling, sker her endnu ikke så meget som i andre kvarterer. Derfor skaber sådan en type udsmykning en del opmærksomhed og lægger forhåbentligt op til fantasi og forundring.«

Mere kunst til Sydhavn

Der er de seneste seks år blevet skabt flere end 600 værker af alt lige fra statsstøttede og kendte kunstnere til lokale børnehavebørn. Kunstnere fra flere end 20 lande har medvirket til at udsmykke Byens Hegn. Det første værk på de grønne metrohegn blev sat op ved byggepladsen i Nørrebroparken i september 2011.

Netop fordi flere end fire kilometer metrohegn har været dækket af kunst, er det såkaldte Byens Hegn tidligere blevet døbt »Danmarks største galleri«, hvilket har affødt nomineringer til en række priser. Alt om København, AOK, har tre gange nomineret metrohegnet til en pris for blandt andet »Byens Bedste nye initiativ«, det var i 2012, og »Byens bedste kunstoplevelse« i 2016, mens Arkitektforeningen i 2016 nominerede hegnet til en »Årets Lille Arne«.

Selv om flere af de grønne hegn for længst er væk fra pladserne ved Cityringen, er der endnu et stykke vej, før alle grønne hegn er nedtaget. Nordshavnsmetroen bliver bygget fra tre byggepladser - Orientkaj, Nordhavn Station og Krauseparken, som ligger inde på Østerbro, så her er god plads til kunstneriske udfoldelser.

Lige nu kan kunstnere søge støtte til at udsmykke hegnet ved Østerport, Københavns Hovedbanegård, Enghave Brygge, Sluseholmen og Ny Ellebjerg. Senere på året kommer turen til Byens Hegn på Mozarts Plads i Sydhavn.

»I Sydhavn er det helt nyt med hegnene - her er vi først ved at stikke spaden i jorden, så der forventer vi at bygge i flere år fremover, og nogle steder er vi i fuld gang med at udsmykke,« siger Louise Secher.

xxx

Hvad: Fernisering med kunstnere, forfriskninger og Sømandsorkesteret.
Hvor: Glückstadtsvej i Nordhavn.
Hvornår:  28. juni kl. 16-18.

Læs mere her