»Messias« i Koncerthuset er boblende julelykke

»Messias« med DRs kriseramte De-ved-nok-Orkester (plus elitekor og fire solister) er husets klart bedste til dato. Gentages i Roskilde Domkirke her fredag aften.

ARKIVFOTO. DR Underholdningsorkestret i DR Koncertsalen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Skovbjerg Fogh
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Messias!« Ingen jul uden!

En kritiker sad til premieren i 1741 og var godt sur:

»Visse afsnit rørte mig da,« skrev han bagefter - »men jeg tror ikke, værket vil blive på repertoiret.«

Han tog så fejl. G.F. Händels oratorium har været spillet uafbrudt i et kvart årtusind. Det ligner selve musikhistoriens bærebølge og måske verdens vigtigste værk.

Når man hører det med DR Koncerthusets eksperter til slige stykker, kunne det være skabt i går.

Stemningen sådan en tordsag bliver heller ikke ringere af udsigten til DR UnderholdningsOrkestrets genskabelse. Man skal lede længe efter et varmere og mere lattermildt publikum. Politikere fra et vist flertal sadklar og blev set smile om kap.

Værket kan spilles på talløse måder. Adam Fischer på dirigentpodiet holder sig i runde tal til 30 musikere fra det hårdt prøvede orkester og lige så få sangere fra vokalensemblet.

For han er også til det hastige og rytmisk livfulde. Og han er især til det underholdende i bred forstand. Når han dirigerer, føles de seks kvarters musik som en liflig boblen.

Hvordan skulle man ønske sig "Messias" spillet anderledes! De fire solister må i hvert fald gerne vende tilbage:

Joanne Lunn synger sopranstemmen helt intimt, hvisker nærmest den stopfulde sal en hemmelighed i øret - gerne fulgt op med små håndbevægelser som en prædikant.

Ann-Kristin Jones optræder med rutine og gennemfører det ganske omfattende parti for mezzosopran helt igennem regulært og dejligt nuanceret.

Sebastian Kohlhepp ligner et fund til tenorpartiet og får endda tid til ekstra koloraturer i den lynhurtige "Ev'ry valley".

Og bassen Stephen Richardson er både et syn og et lyt for guder. Når han skridter koret af, ligner han en officer fra de glade dage hos inderne. Når han synger, er det uden smålige hensyn til god smag og rene linjer.

Alt sammen holdt i denne lette, sprudlende, næsten deklamerende stil. Alt sammen med en lyd i retning af instrumenterne på Händels egen tid. Og med et par herligt medspillende og ikke specielt diskrete virtuoser på tangenter. De er yderst vigtige herrer sådan en aften. I sidste ende helt afgørende.

Fem stjerner til alle. Ikke for noget så ligegyldigt som fejlfrihed:

Adam Fischers udvalg af satser i anden og tredje del udelader et par af de bedste. Prisen for de meget fjerne trompeter er en let vaklende præcision. Og basstrygerne kan virke noget stive sommetider.

Men for den mest boblende og grundmusikalske "Messias" i koncerthuset til dato.

Hvem: DR UnderholdningsOrkestret og DR VokalEnsemblet med Joanne Lunn, Ann-Kristin Jones, Sebastian Kohlhepp og Stephen Richardson under ledelse af Adam Fischer.
Hvad: "Messias" af Händel

Hvor: DR Koncerthuset, torsdag.