Meryl Streep forsvarer sig i #MeToo-sag

Efter Meryl Streep i weekenden blev angrebet af #MeToo-forgangskvinden Rose McGowan, tager hun nu bladet fra munden.

Meryl Streep er ked af, at Rose McGowan anklager hende for at have været tavs om Harvey Weinsteins overgreb og chikanerende adfærd, og hun forklarer nu i en udtalelse, at hun intet vidste om det. Fold sammen
Læs mere
Foto: WILL OLIVER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En af #MeToo-bevægelsens største stemmer, Rose McGowan, var ikke imponeret, da hun fandt ud af, at Meryl Streep og en række andre skuespillerinder i protest mod seksuel chikane i filmbranchen planlægger at tage sort tøj på til Golden Globe-prisuddelingen i begyndelsen af januar.

Rose McGowan, der i efteråret stod frem i medierne og anklagede Harvey Weinstein for at have voldtaget hende i 1997 og efterfølgende saboteret hendes skuespillerkarriere, udsendte et vredt tweet, da hun hørte nyheden om den sorte demonstration til Golden Globe. I tweetet stod særligt Meryl Streep for skud.

»Skuespillerinder som Meryl Streep, der gladeligt arbejdede for The Pig Monster (øgenavn for Harvey Weinstein, red.), vil være klædt i sort til Golden Globe som en stille protest. Jeres stilhed er problemet,« skrev Rose McGowan, som sluttede af med ordene: »Jeg foragter jeres hykleri. Måske skulle I tage en Marchesa på« – med henvisning til det modebrand, som Harvey Weinsteins ekskone, designeren Georgina Chapman, står bag.

Rose McGowan har efterfølgende slettet tweetet og udsendt et andet, hvor hun undskylder for kommentaren omkring Marchesa, som hun beskriver som værende under bæltestedet.

I mellemtiden er Meryl Streep gået til tasterne for at forklare sig. Skuespillerinden har udsendt en erklæring til The Huffington Post, som starter med følgende ord:

»Det gjorde ondt at blive angrebet af Rose McGowan i store overskrifter i weekenden, men hun skal vide, at jeg intet vidste om Weinsteins forbrydelser, hverken i 90erne, da han angreb hende, eller gennem de næste årtier, hvor han fortsatte med at angribe andre. Jeg var ikke bevidst tavs. Jeg vidste det ikke. Jeg accepterer ikke stiltiende voldtægt. Jeg vidste det ikke. Jeg bryder mig ikke om, at unge kvinder bliver overfaldet. Jeg vidste ikke, at det skete.«

Herefter forklarer Meryl Streep karaktereren af sit forhold Harvey Weinstein, som hun løbende har samarbejdet med gennem sin karriere.

»Jeg ved ikke, hvor Harvey bor, han har heller aldrig været i mit hjem. Jeg er aldrig nogensinde blevet inviteret med op på hans hotelværelse. Jeg har været på hans kontor en enkelt gang til et møde med Wes Craven i forbindelse med »Music of the Heart« i 1998. HW (Harvey Weinstein, red.) distribuerede film, jeg lavede sammen med andre mennesker. HW var ikke filmskaberen, han var ofte producent, hovedsageligt markedsførte han andre menneskers film,« skriver Meryl Streep og understreger:

»Men ikke alle skuespillere, skuespillerinder og instruktører, der lavede film, som HW distribuerede, vidste, at han misbrugte kvinder, eller at han voldtog Rose i 90erne og andre kvinder før og efter, indtil de fortalte os det.«

Vi står over for samme uhyggelige fjende

I den skriftlige udtalelse fortæller Meryl Streep, at hun, da hun blev bekendt med Rose McGowans angreb på sig, straks fik fat i hendes telefonnummer.

»Rose antog og offentliggjorde noget usandt om mig, og jeg ville gerne fortælle hende sandheden,« skriver Meryl Streep og forklarer, at hun ventede ved telefonen det meste af weekenden, men at det ikke lykkedes hende at komme i kontakt med Rose McGowan.

»Jeg er oprigtigt ked af, at hun ser mig som en modstander, for vi står begge – sammen med alle andre kvinder i vores branche – over for den samme uhyggelige fjende: En status quo, som higer efter at vende tilbage til de dårlige gamle dage, den gamle facon, hvor kvinder blev brugt, misbrugt og nægtet adgang til branchens øverste niveauer, hvor beslutningerne bliver taget,« skriver Meryl Streep og slutter af med at konstatere, at de kontorer, hvor filmbranchens øverste lag holder til, skal »desinficeres«, før der kommer til at ske nogen egentlige ændringer.