Meryl Streep får #MeToo-kritik: »Jeres stilhed er problemet«

#MeToo-lavinen er gået ind i en ny fase. Kvinder, der ikke råbte op tidligere, står nu for skud. Og det er en af de kvinder, der fik det hele til at rulle, der skyder.

Meryl Streep har gentagne gange arbejdet sammen med Harvey Weinstein, og hun har tidligere hævdet, at hun intet kendte til hans overgreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: TIZIANA FABI

Når filmbranchen i begyndelsen af januar samles til Golden Globe-prisfesten, vil den røde løber formentlig være mindre farverig end normalt. Ifølge US Weekly planlægger omkring 30 skuespillerinder – inklusive Meryl Streep – at tage sort tøj på. Den farveløse demonstration skal vise skuespillerindernes solidaritet med ofre for seksuelle overgreb og udtrykke protest mod seksuel chikane i filmbranchen.

En af #MeToo-kampagnens første og største stemmer, Rose McGowan, er dog ikke imponeret over initiativet. I weekenden udsendte hun et tweet med følgende ordlyd:

»Skuespillerinder som Meryl Streep, der gladeligt arbejdede for The Pig Monster (øgenavn for Harvey Weinstein, red.), vil være klædt i sort til Golden Globe som en stille protest. Jeres stilhed er problemet,« skriver Rose McGowan, som slutter af med ordene: »Jeg foragter jeres hykleri. Måske skulle I tage en Marchesa på« – med henvisning til det modebrand, som Harvey Weinsteins ekskone, designeren Georgina Chapman, står bag.

Rose McGowan var en af de første kvinder, der stod frem med anklager mod Harvey Weinstein. Hun har blandt andet i The New York Times fortalt, at hun tilbage i 1997 blev voldtaget af den nu faldne filmmogul. Hendes agent og advokater frarådede hende dengang at føre en sag, og hun endte med at tage imod en form for erstatning på 100.000 dollar.

Rose McGowan har i årevis kæmpet mod sexisme og overgreb i filmbranchen, hvilket ifølge hende selv har ført til, at hun er blevet frosset ud og har fået et image som småskør og umulig at samarbejde med. Rose McGowans tidligere agent afbrød samarbejdet med hende i 2015, efter at hun kritiserede, at hun blev opfordret til at møde op til audition i kropsnære bukser og en tanktop, der udstillede hendes kavalergang.

Dengang skrev hun i et tweet: »Jeg er lige blevet fyret af min slappe agent, fordi jeg talte imod alt det bullshit i Hollywood. Hahaha.«

Det er ikke første gang, at Rose McGowan kritiserer Meryl Streep under #MeToo-lavinen.

I begyndelsen af december gik hun i rette med skuespillerkollegaen i kølvandet på en artikel, hvor Meryl Streep beskrev de gerninger, som Harvey Weinstein er anklaget for, som »de mest gigantiske eksempler på disrespekt«.

I den anledning tweetede Rose McGowan:

»Nej, Meryl – det er en f--king forbrydelse,« og mere end antydede, at Meryl Streep har været løgnagtig.

Efter at sagen mod Harvey Weinstein begyndte at rulle i oktober, gav Meryl Streep et interview, hvor hun fortalte, at hun aldrig har oplevet Harvey Weinstein som andet end professionel, og at hun intet kendte til rygterne om overgreb og seksuelle krænkelser, før forskellige kvinder stod frem i medierne.