Mere teater for samme penge

Morten Jung (R), 1. viceborgmester, rådmand og formand for Kultur og Fritidsudvalget i Frederiksberg kommune foreslår i dette åbne brev kulturminister Mette Bock (LA) at nedlægge Det Københavnske Teatersamarbejde.

Kulturudvalgsformand i Frederiksberg kommune, Morten Jung - her ved åbningen af udstillingen Dirch 90 på Revymuseet - foreslår kulturministeren at nedlægge Det Københavnske Teatersamarbejde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Kære Mette Bock, tillykke med hvervet som kulturminister og dermed muligheden for at optimere kulturområdet, så skatteyderne får mere kultur for samme penge. Et område, hvor ministeren vil kunne levere mere for det samme beløb er på teaterområdet nærmere bestemt i relation til Det Københavnske Teatersamarbejde (KbhT). Ved en restrukturering vil ministeren kunne undgå KbhTs lukning af endnu et teater og samtidig bidrage til øget sammenhængskraft i Danmark - uden at skulle tilføre teaterområdet flere midler.

KbhT er en statsfinansieret paraplyorganisation for 5 teatre i København, og blev sat i verdenen for at styrke teaterlivet i hovedstaden. Desværre er udviklingen gået i modsat retning af målet. Med 418.000 tilskuere i teatersæsonen 2008/09 på de 5 teatre under paraplyen er antallet af tilskuere for teatersæsonen 2014/15 faldet til blot 208.000 tilskuere. (kilde: Danmarks statistik).

I samme periode har teatrene i provinsen oplevet fremgang.
Udover en bestyrelse består KbhT af et sekretariat med en direktør og fire medarbejdere. De samlede omkostninger til at drive dette ekstra administrative lag udgør lidt over 7 mio. kroner om året - inklusive fællesudgifter. Ser man på udviklingen i antal tilskuere, er KbhT ikke lykkedes med opgaven og når man så oven i købet lukker teatre, er det svært at se, hvordan paraplyorganisationen bidrager til udviklingen af teaterlivet i København. Der er nærmere tale om afvikling end om udvikling.

I min optik er der ingen opgaver, der i dag varetages af KbhT, der ikke kan varetages af teatrene selv i samarbejde med ministeriet. Samtlige teatre under paraplyen har dygtige administrative medarbejdere, ledelser og bestyrelser, der arbejder for, at vi kan få gode teateroplevelser og sammen med en tovholder i ministeriet, vil samfundet kunne få flere teateroplevelser til samme pris som i dag.

Fasthold støtten til teatrene under KbhT, men nedlæg sekretariat og dertilhørende bestyrelse. For de 7 mio. kr. som sekretariatet koster, kan Rialto videreføres og ikke nok med det, så kan teatret fremadrettet huse de bedste forestillinger fra teatrene i provinsen. En række provinsteatre har et ønske om en scene i Hovedstaden og med opførelsen af de bedste stykker fra engsteatrene på Rialto, kan vi knytte  provinsen tættere til København og omvendt. Med denne optimeringsøvelse vil teatrene bidrage til øget sammenhængskraft i Danmark -  uden at skatteyderne skal have en krone ekstra op af lommen.