Mere plads til forfatterne

BogForum, som åbner i dag, har fået plads til flere forfatterarrangementer - bl.a. fordi store undervisningsbogforlag er sprunget fra. Den typiske messegæst er kvinde, i midten af 40rne og fra Storkøbenhavn.

Den store hal summede af liv i går forud for åbningen i dag. Bogmessen byder på i alt 650 arrangementer med både danske og udenlandske forfattere. Foto: Ditte Valente Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når BogForum i dag åbner dørene er det med det største forfatterprogram nogensinde.

Bogmessen har i alt 650 arrangementer, hvor publikum kan møde både danske og internationale forfattere. Fra »Vilde Svaner«-forfatteren Jung Chang til Jane Aamund og fra Bookerpris-vinderen Alan Hollinghurst til prins Henrik, der er aktuel med både en digtsamling og en kogebog.

»På hovedscenen har vi øget antallet af pladser fra 220 til 400. Også Kokkeriet, hvor vi præsenterer kogebøger, er blevet udvidet, og så har vi fået en ny scene på Balkonen, hvor ni forlag er gået sammen om at lave et forfatterprogram,« siger Forums arrangementsdirektør Eva Vedel.

En af årsagerne til at der er blevet mere plads er, at flere af de store undervisningsbogforlag, bl.a. Alinea, Malling Beck og Gyldendal Undervisning, i år har meldt afbud. Bl.a. fordi der i Odense netop har været afholdt en særlig messe for undervisningsbøger.

»Undervisningsbogforlagene har altid været et appendiks på BogForum, og vi rammer nok vores målgruppe, som er lærere og bibliotekarer, bedre på en specialmesse,« siger Ebbe Dam Nielsen, direktør i Alinea.

Både hvad angår antal gæster og forfatterarrangementer, er BogForum ved at nå en øvre grænse. Da dørene for første gang blev slået op i 1991 besøgte 8.000 messen, og sidste år passerede man 28.000. Flere gange har man måttet afvise gæster, fordi hallen var fyldt op.

»Problemet er, at folk synes, det er så spændende, at de bliver i lang tid. På andre messer bliver folk en time eller to. Her bliver de tre-seks timer. Det betyder, at vi ind imellem må lukke dørene, fordi brandvæsenet kræver det af hensyn til sikkerheden,« siger programchef Poul Bjørnholt, som i sin tid startede messen.

Spørger man ham, hvad der karakteriserer messen, svarer han uden tøven: »Det store antal forfatterarrangementer. Folk er tilsyneladende umættelige.«

Poul Bjørnholt siger, at messen genremæssigt med alt lige fra højlitterære forfattere til bestsellere, kogebøger og bøger om selvudvikling rammer et meget bredt publikum.

»Hvis jeg skal pege på en enkelt genre, som har præget messen de sidste fire-fem år, er det biografier og erindringer,« siger Poul Bjørnholt, som ikke frygter, at blandingen af livsstilsbøger, kändis-bøger og skønlitteratur sænker det litterære niveau.

»Der kommer mange mennesker, og vi vil gerne ramme dem alle sammen, men vi skeler også meget til den litterære kvalitet. Dét synes jeg også, man kan se. Vi har altid været meget opmærksomme på at få store skønlitterære forfattere fra Danmark og udlandet med,« siger han.

Eva Vedel siger, at det er en meget bred skare af forlag, der udstiller.

»Det er dem, der sætter dagsordenen og med deres interesse for at sælge bøgerne, rammer de meget godt folks behov, og hvad der er oppe i tiden,« siger Eva Vedel, som beskriver den typiske gæst på bogmessen på denne måde:

»En kvinde i midten af 40rne, som kommer fra Storkøbenhavn. Hun bruger rigtig meget tid på messen. Hun går både efter fede kogebøger og skønlitteratur. Hun har i det hele taget fingeren på pulsen,« siger Eva Vedel.

Hvorfor kommer der flest kvinder på messen?

»Kvinder er gode til at tage sig sammen til at gå til noget. Der er måske lige så mange mænd, der får læst bøgerne derhjemme, men kvinder river en dag ud af kalenderen og gør messen til en oplevelse. Det er meget veninder eller mor og datter, der laver en udflugt ud af det. De planlægger det virkelig hjemmefra og ved, hvad de vil se,« siger Eva Vedel.