Mere og mere bizart: Rusland kan deltage i Eurovision via satellit

Eurovision-komiteen bag det internationale Melodi Grand Prix vil sikre den russiske deltagelse i Kiev trods ukrainsk indrejseforbud til deltager.

Den russsiske Melodi Grand Prix deltager Julia Samoilova kan komme til at deltage via satellit-forbinbdelse.  Fold sammen
Læs mere
Foto: RUSSIAN TV CHANNEL 1 PRESS SERVI

Der bliver russisk deltagelse ved årets Melodi Grand Prix fra 9. til 13. maj i Kiev. Det garanterer organisationen bag Eurovision, der har arbejdet på højtryk på en løsning, siden værterne fra Ukraine onsdag nedlagde indrejseforbud mod den ukrainske deltager Julia Samoila, fordi hun har besøgt Krim inden for det seneste år.

Løsningen kan blive, at Julia Samoila synger sin sang over en satellitforbindelse ved hendes deltagelse i den anden semifinale i Kiev den 11. maj. Skulle hun så gå videre til finalen, bliver det med en gentagelse af live-optræden via satellit. Det er første gang i de 60, år Melodi Grand Prix har været afviklet, at man bruger den løsning, men det ligger Eurovision stærkt på sinde, at alle kommer med,  lyder det fra organisationen bag.

»Vi fortsætter vores dialog med de ukrainske myndigheder og har stadig en ambition om, at alle kunstere optræder i værtsbyen Kiev, som selv følgelig vil være det bedste. Det er absolut nødvendigt for Eurovision Song Contest, at holde sig fri af politiske interesser , så derfor har vi fundet det nødvendigt at skikre, at Julia kan optræde, selv om indrejseforbuddet skulle blive opretholdt,« siger Jon Ola Sand, der er chefrådgiver for Eurovision Song Contest, som det internationale Melodi Grand Prix officielt hedder.

Også bestyrelsesformanden i ESC, Frank-Dieter Freiling, udtrykker håb om at den politiske ledelse i Ukraine trækker rejseforbuddet tilbage af respekt for årets slogan for Melodi Grand Prixet, »En fejring af forskellighed«.

Det er der umiddelbart ikke meget der tyder på. Rusland og Ukraine er i en slet skjult væbnet konflikt, hvor Rusland har støttet oprørsgrupper i Ukraine. Landet nægter den russiske deltager, Julie Samoilova, indrejse i landet, fordi hun har besøgt halvøen Krim, der er annekteret af Rusland. Annekteringen er ikke internationalt anerkendt, og ukrainsk  lovgivning tillader ikke indrejse til folk, der har været  i Krim. Julie Samoilova deltager med sangen »Flame is burning«, der handler om vedholdenhed. Sangeren sidder selv i kørestol.

Også ved sidste Eurovision Song Contest fyldte konflikten godt op. Ukraine vandt med sangeren Jamala, som er etnisk Krim-tatar. Hendes sang, der hedder »1944"« handlede om undertrykkelsen og deporteringen af Krim-tatarer under den daværende leder af Sovjetunionen, Josef Stalin.