Mens vi venter på McCartney

Roskilde Festival kan forberede sig på et fuldvoksent rockshow, når Paul McCartney lørdag aften indtager Orange Scene. Med flest Beatles-numre i vente tyder det på, at publikum ikke går skuffede hjem.

»Det er sjovt at sige, at man har set ham. Jeg har hørt noget af musikken, men jeg skal også bare se ham for oplevelsen,« siger 17-årige Søren Sardemann. Amanda Landberg (t.v.), Salma Ahmed-Kamal og Andrea Enevoldsen (t.h.) er enige, selv om de griner og tilstår, at de ikke kender nogle af McCartneys egne sange. »Men det kunne være fedt, hvis han lige hev Rihanna og Kayne ind på scenen til FourFiveSeconds,« lyder det fra 16-årige Andrea Enevoldsen. Foto: Jens Nørgaard Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Han er en levende legende og en af rockhistoriens største sangskrivere og musikere. Og lever Paul McCartney op til sætlisterne fra tourens øvrige koncerter, har publikum på Roskilde Festival 40 numre fra hele hans karriere at glæde sig til. En koncertoplevelse, der nemt kan snige sig op over to timer.

»Vi kan forvente, at han spiller fra hele sit bagkatalog. Men han er også én, der godt kan lide at skifte ud i tingene og ikke spille noget af det allermest kendte. Men ved at have så lang en sætliste kan han jo også få plads til de allerstørste hit og nogle af de mere hemmelige numre,« siger Roskilde Festivals programchef, Anders Wahren, der forventer fællessang i massevis under koncerten.

De berømte numre fra Beatles-tiden har domineret Paul McCartneys seneste koncerter ved siden af solo-materialet og Wings-numrene.

»Jeg ville være overrasket, hvis der står bare ét eneste menneske derude på pladsen, som ikke kan synge med på i hvert fald en håndfuld gange undervejs,« siger Anders Wahren.

Noget af en opgave for teknikken

McCartneys optræden på Roskilde Festival kommer blot to uger efter, at han kunne fejre sin 73-års fødselsdag på den amerikanske Firefly Music Festival. Her havde han både medbragt ildkanoner og fyrværkeri under Wings-nummeret »Live and Let Die«, mens stjernen selv blev hejst højt op over publikum for at spille Beatles-hittet »Blackbird«.

Om det bliver lige så vildt, når en eks-Beatle for første gang står på Orange Scene, må aftenen vise. Men sceneshowet byder både på effekter og visuals, og det er af en kaliber, der har sendt Roskilde Festivals teknikfolk på noget af en opgave, afslører Anders Wahren.

»Det er virkelig et fuldvoksent rock-show, han kommer med, og der er selvfølgelig en masse praktik og teknik-detaljer, der skal på plads, når man laver så store produktioner. Så folk i vores lejr har været på hårdt arbejde hen over julen og gennem det seneste halve år for at planlægge alle detaljer omkring det her.«

Koncerterne fra McCartneys seneste turne i USA og Sydamerika beskrives som et »maraton af ekstravagance« og »tre timers triumf«.

Også Berlingskes musikredaktør har tårnhøje forventninger til aftenens McCartney-show.

»Jeg er sikker på, at vi kommer til at mærke historiens vingesus, når Paul McCartney går på scenen. Sammen med John Lennon udgjorde han en af alle tiders største sangskriver-duoer, og bare tanken om at få mulighed for at høre ham synge mange af de gamle Beatles-sange på Orange Scene, giver mig gåsehud,« siger Michael Charles Gaunt.

»Der er ingen tvivl om, at han toppede kunstnerisk i Beatles-tiden. Men når dét så er sagt, så virker han bedre kørende lige for tiden end i mange år. Han seneste album, »New«, står stadig frisk i erindringen som et af hans bedste, og hans samarbejde med Rihanna og Kanye West på sangen »FourFiveSeconds« er et af tidens største hit. Så timingen er rigtig god.«

Det er 11 år siden, Paul McCartney var i Danmark. Her besøgte han Horsens på turneen »04 Summer«.

Paul McCartney spiller på Orange Scene lørdag klokken 22.