Mens tiden taler om diversitet og modernitet, går Disney en anden vej. Resultatet er magisk

Disney-Pixars nye titel er hverken særlig nyskabende eller overraskende. Til gengæld er den rørende, nostalgisk og varm. Det er egentlig ret vidunderligt.

 
Se traileren til »Luca« her. Instruktør: Enrico Casarosa. Medvirkende: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph m.fl. Varighed: 95 minutter. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan ikke være nemt at lave animationsfilm i øjeblikket.

Filmenes brede appel og høje niveau skaber enorme forventninger hver eneste gang, Disney og Pixar lancerer noget nyt. Tidligere titler som »Sjæl« og »Inderst Inde« har sat barren så højt, at man nu ved, at man sagtens kan lave animationsfilm om så komplicerede emner som døden og følelseslivet. Så hvad bliver det næste? Hvor skal vi hen, du?

Svaret lander i denne uge og er hverken skelsættende, anderledes eller specielt woke. Tværtimod. Langt hen ad vejen er »Luca«, der er lavet af Pixar, men distribueres af Disney, en klassisk dannelseshistorie om to unge drenge og deres venskab gennem en lang sommer.

Det er nostalgisk, tilbageskuende … og ret vidunderligt.

Blød hat og evig sommer

Filmens hovedperson, Luca, er en usikker og drømmende dreng, der præges af udlængsel og keder sig med de pligter, han får af familien. Drevet af nysgerrighed stikker han af – og møder den lidt ældre Roberto, der lærer Luca at tage chancer og ikke lytte til den indre stemme Bruno, der siger til os, at vi skal passe på, ikke tage chancer, holde os i ro. Silencio, Bruno!

Drengene havner i en italiensk sommerby, hvor solen altid skinner, børnene mødes på torvet, gamle mænd går med blød hat, og alt er præcis så tilbagelænet, at det minder om den barndom, ingen har haft, men som alle altid mindes.

»Det minder om den barndom, ingen har haft, men som alle altid mindes.«


Det er såre klassisk – hvis det ikke lige var for den detalje, at både Luca og Roberto i virkeligheden også er havmonstre, der må skjule deres sande identitet for andre mennesker, der frygter det fremmede. Vistnok fordi de ikke forstår det. De får hjælp af den rødhårede Daniela, en lokal underhund, der sveder og nørder og selv ved, at hun stikker ud.

»Er jeg lidt for meget?« spørger hun. Og lader filmen svare nej.

Drømmen om Mama

Selvfølgelig handler det – igen – om at stå ved sig selv og omgive sig med folk, der accepterer dig, som du er. Den historie er fortalt før. Det fine ved »Luca« er, at vi får den præsenteret i en fin, nostalgisk drøm om en enklere tid, hvor man kunne se værdien i at spise enorme mængder hjemmelavet pasta, få sårskorpe på knæene og sove under stjernerne. Farverne er fantastiske, og hvis ikke man selv kommer ud at rejse i år, kan man da føle sydens solbrændte mursten og skrå gader her.

Skal man se filmen med kritiske briller, kan man indvende, at italienerne – igen og altid – skildres som Europas højtråbende pastamonstre, der drømmer om mama, har cannelloni mellem tænderne og gestikulerer med hænderne. Men stereotypen er trods alt lavet med kærlighed.

Selvfølgelig er der også vittige replikker, en lokal skurk og (virkelig) flot animation, men det er varmen og charmen, der bærer Luca igennem en historie, der trods alt må siges at være ret forudsigelig.

Vi ved jo godt, at det er okay at være anderledes, at det er en styrke at være to, og at det som regel ender godt i tegnefilm. Alligevel var der et lille tvist i slutningen, der gør »Luca« præcis så rørende, som den slags skal være.

Det kan godt være, at verden udvikler sig med stormskridt i øjeblikket, og »Luca« er ikke skelsættende, anderledes og fantasifuld som »Sjæl« og »Inderst inde«. Men det er nu også ret vidunderligt at se en klassisk historie om små drenge – og deres vilde pigeven – der bare har en dejlig, lang sommer.

Luca

Instruktør: Enrico Casarosa. Medvirkende: Jacob Tremblay, Jack Dylan Grazer, Sacha Baron Cohen, Maya Rudolph m.fl.  Varighed: 95 minutter. Kan ses på Disney+ fra 16. juni.