Mennesket mod vildmarken

Udsendelser om mennesker, der skal klare sig i vildmarken, får mere og mere tid på TV-skærmen. Den seneste i rækken er en serie om helikopterpiloter på Mount Everest, som har dansk premiere onsdag aften. Det ekstreme fascinerer, mener medieekspert.

»Everest Rescue« er en af Discovery Channels største satsninger. Den sendes i 220 lande og har krævet et rekordstort mandskab og millioner kroner at få i kassen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Discovery Channel / Mark Johnson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe bjergbestigere er strandet på en hængende gletsjer i et fjernt hjørne af Himalaya. 6.500 meter over havets overflade. Flere af dem er for udmattede til at gå. Mørket er på vej. Helikopterpilot Jason Laing bliver sendt af sted for at forsøge at redde dem.

Scenen er fra nyeste satsning på Discovery Channel, programserien »Everest Rescue«, der handler om en række helikopterpiloter i Everest-regionen i Himalaya, og som har premiere i dag.

»Everest Rescue« var en af Discovery Channels største satsninger i 2016. Den sendes i 220 lande og har krævet et rekordstort mandskab og mange millioner kroner at få i kassen. Filmholdet var med helikopterpiloterne i Nepal i tre måneder i foråret, som er den tid på året, hvor flest bjergbestigere forsøger at nå toppen af verdens højeste bjerg – med livet på spil og dermed på det tidspunkt, hvor der er størst brug for redningshelikoptere.

At Discovery Channel laver udsendelser om ekstrem natur, er ikke overraskende, for kanalens DNA er at komme steder, folk ikke selv kommer. Og Mount Everest har med sin status som verdens højeste punkt ifølge programchef på Discovery Channel, Esben Kobberaa, en særlig tiltrækningskraft.

»Everest ér ikonisk, og vi ved, at programmer om det interesserer vores seere. Men i denne serie er der noget ekstra fascination, fordi helikopterpiloterne har noget på spil. Hver gang de sætter sig ind i helikopteren, risikerer de livet. Og det er meget langt fra den hverdag, de fleste af os har, hvor det vildeste, der kan ske, er, at man får en edamamebønne galt i halsen,« siger Esben Kobberaa.

Professor ved Institut for Medier, Erkendelse og Formidling ved Københavns Universitet Anne Jerslev peger også på fascination som en faktor, der får os til at tune ind på TV-programmer om mennesker mod naturen.

»Udfordringer er kernen i reality-TV. Det har altid fascineret at se folk blive udfordret. Helt tilbage fra et af de første reality-TV-programmer, »House 1900«, om en familie, der i tre måneder skulle forsøge at leve, som man gjorde i begyndelsen af 1900-tallet, har genren beskæftiget sig med, hvad der sker med mennesker, når de forlader den moderne civilisation. Og der er noget særligt ved naturen, hvor det ukendte skaber et ekstra spændingsmoment. Klarer de den nu, hvad med vejret og så videre?« siger Anne Jerslev.

»At naturen hitter, kan vi også se i en film som »The Revenant«, der jo har samme tema,« siger hun og henviser til den Oscar-vindende film fra 2016, hvor Leonardo DiCaprio i hovedrollen som pelsjægeren Hugh Glass efter en nærkamp med en bjørn kæmper sig 300 km gennem 1800-tallets amerikanske vildmark.

»Det er jo bestemt ikke simpelt at klare sig mod den store natur, men det bliver alligevel en slags simple living, og det er attraktionen for mange af os – at blive konfronteret med noget helt andet end hverdagen, og hvor man ikke skal reflektere over alle de ting, der følger med det moderne liv. Det her er down to basic, på en gang enklere og mere kompliceret,« siger Anne Jerslev.

Discovery Channel er ikke ene om at lægge ud i 2017 med en programserie om mennesker mod naturen.

1. januar havde serien »Alene i Vildmarken« premiere på DR3.

Serien, der er en dansk udgave af et amerikansk program med samme navn, handler om ti danske mænd og kvinder, der skal forsøge at klare sig længst muligt i den nordnorske natur. Med den detalje, at de selv skal filme deres anstrengelser – de er ikke sammen med et filmhold, men vitterlig alene i naturen.

»I et program som »Robinson Ekspeditionen« er deltagerne også oppe mod naturen, men de har hinanden. Her er de ti mennesker helt alene. Man fjerner fællesskabsfølelsen, så det bliver både en fysisk og mental kamp, deltagerne er ude i,« siger Anne Jerslev.

DR3 sendte i 2016 den amerikanske udgave af »Alene i Vildmarken«, og på Discovery Channel har man siden 2007 kunnet følge eventyreren Bear Grylls i programserien »Ultimate Survival«. På TV 2 har B.S. været med blandt andre handicappede, Bubber og basser i vildmarken, og »Robinson Ekspeditionen« kører stadig for fuld skrue på TV3.

Ifølge Anne Jerslev ligger den øgede mængde TV-programmer med kampen mod vildmarken som omdrejningspunkt i forlængelse af en bestemt tendens:

»Der er en tendens i tiden til det ekstreme. Ekstremsport, ekstremturisme. Folk dyrker Ironman eller bestiger bjerge i Tibet, og mange af os kan ikke længere nøjes med en almindelig charterferie – der skal ske noget mere. Igen hænger det sammen med at søge udfordringer, der er helt ukendte og helt forskellige fra, hvordan vi lever vores hverdag,« mener Anne Jerslev.

Hun henviser til det russiske reality-show, »Game2: Winter«, hvor deltagerne skal overleve ni måneder i Sibirien.

»Det program er et eksempel på, at grænsen for, hvor langt man kan gå inden for reality-TV, ikke er nået endnu,« siger Anne Jerslev.

Hos Discovery Channel er det dog ikke kun ekstrem natur og barske mænd i kamp mod den, der skal trække seere til serien om helikopterpiloterne på verdens top.

Det skal et øget fokus på det mentale også.

»Everest Rescue adskiller sig fra mange af vores øvrige udsendelser ved at have flere følelsesmæssige aspekter. Der er selvfølgelig barsk natur, men man kommer også tæt på både piloterne og nogle af de mennesker, der bliver reddet, og som måske ville have mistet livet, hvis ikke helikopteren var kommet. Det er ikke kun en fysisk kamp,« siger Esben Kobberaa.

Everest Rescue, Discovery Channel, seks afsnit. Premiere onsdag 4. januar kl. 22.