Mellem ølflasker og urtepotteskjulere: 14 kunstnere udstiller i Rema 1000

Netop nu fungerer Rema 1000 ved Søndermarken i København som kunsthal. For 14 kunstnere fra Det Kgl. Danske Kunstakademi fremviser værker i en udstilling, der skal gøre kunsten tilgængelig, indtil de danske museer åbner igen.

»Mens gallerier og museer fortsat holder lukket, går der hver dag tusindvis af kunder i supermarkederne,« lyder det om udstillingen »Rema 1000 – meget mere kunst«, der finder sted i Rema 1000 ved Søndermarken i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkivfoto)

Moderne kunst blander sig med konservesdåser, mejeriprodukter og hakket oksekød, når du træder ind i Rema 1000s supermarked ved Søndermarken i Valby.

Årsagen? 14 kunstnere fra Det Kgl. Danske Kunstakademi udstiller deres værker i supermarkedet.

Kunstudstillingen bærer navnet »Rema 1000 – meget mere kunst« og er dermed en parafrase over Rema 1000s faste slogan: »Meget mere discount«.

Udstillingen åbnede torsdag og løber frem til 22. april – altså dagen efter at landets egentlige museer atter slår dørene op.

»Mens gallerier og museer fortsat holder lukket, går der hver dag tusindvis af kunder i supermarkederne,« lyder det i en pressemeddelelse, som de 14 kunstnere har sendt ud.

»Vi har talt om, at alt, der bliver købt i Rema 1000 i denne uge, også kan betragtes som et kunstværk. På den måde bliver kunsten også til at betale,« siger Ba Bladh, der er en af udstillingens kuratorer. Her er det et værk af kunstneren Alda Mohr Eydunardóttir. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat/Ba Bladh.

Det er Pernille Tørslev og Ba Bladh, der begge studerer ved Det Kgl. Danske Kunstakademi, som har kurateret udstillingen.

»Vi har været interesserede i at se på Rema 1000 som udstillingsrum, og hvad der sker, når kunst kommer ind i det rum. Både hvad det gør ved værkerne og de produkter, som står i butikken i forvejen,« siger Pernille Tørslev.

Ba Bladh tilføjer:

»Rema 1000 er også åbent og tilgængeligt på en måde, som andre kunstinstitutioner ikke er. Det er et rum, som ikke er intimiderende. Vi har prøvet at lave en kuratering, som primært henvender sig til de Rema-kunder, som normalt kommer der,« siger Ba Bladh.

Valget af Rema 1000 ved Søndermarken er ikke tilfældigt. Det er Pernille Tørslevs lokale Rema 1000, og desuden har supermarkedet ugentligt omtrent 20.000 besøgende, lyder det.

»Til sammenligning er det samme tal for Kunsthal Charlottenborg næsten ti gange mindre,« fremgår det videre af pressemeddelelsen.

Kunst i Brugsen

Det er imidlertid ikke et helt nyt fænomen, at kunstnere ønsker at give de danske supermarkeder en kunstnerisk saltvandsindsprøjtning.

For en måned siden fortalte forfatteren Kristina Nya Glaffey i Berlingske, at hun og forfatterkollegaen Hanne Højgaard Viemose ønskede at læse poesi over højttaleren i Bilka i Field's, fordi museer, teatersale såvel som biblioteker var lukket.

»Man kan vælge at se det som en lille performance. Der er en vis symbolik i, at alt kulturelt er lukket, når de kæmpestore trælse supermarkeder er åbne. Det er en måde at påpege prioriteterne på,« fortalte Kristina Nya Glaffey.

På samme vis udstillede to spirende kunstnere – Emil Krog og Emilie Meyer Sørensen – i Dagli' Brugsen på Bogø. Udstillingen blev kaldt »Kunst over køledisken« og blev til på initiativ af den kunsthistoriestuderende Amalie Mannerup, der som ung arbejdede i selvsamme brugs.

»Kunstinstitutionerne og museerne har været lukket på grund af coronavirus, og derfor har det været nødvendigt at flytte kunsten og kulturen ud i et rum, som er tilgængeligt, som for eksempel en dagligvarebutik. Ud over det kan man sige, at der er en ekstra gevinst i at gøre det her på Bogø, fordi der geografisk er rigtig langt til kunstudstillinger, så på den her måde får vi også spredt kunsten lidt ud,« fortalte Amalie Mannerup i den forbindelse til TV 2 Øst.

Her er det værker af kunstneren Vic West. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat/Pernille Tørslev.

Udstillingen i Rema 1000 er skabt, så den minder om en skattejagt, fortæller Ba Bladh. Derfor er det ifølge de to kuratorer heller ikke alle kunderne, som har lagt mærke til, at der lige nu er en kunstudstilling i den lokale Rema 1000.

»Når kunsten bliver tilgængelig på denne måde, kan den besvare nogle andre spørgsmål og få nogle andre røster ind i en debat, som nogle gange er rimelig lukket. Og når vi sætter kunstværker sammen med varer, så bryder vi også op, hvad der er kunst. Når vi placerer kunsten sammen med varerne, får de også en del af den kulturelle kapital, som kunsten har,« siger Ba Bladh og tilføjer:

»Vi har talt om, at alt, der bliver købt i Rema 1000 i denne uge, også kan betragtes som et kunstværk. På den måde bliver kunsten også til at betale.«