Meget mere end Caitlyn Jenner

Transkønnede har indtaget mainstream-medierne. I LGBT Danmark er der stor begejstring for forbilleder med betydelig gennemslagskraft. Den nye synlighed er resultatet af en udvikling, som de sociale medier har tændt op under, mener forskere.

Caitlyn Jenner var på forsiden af magasinet Vanity Fair i maj måned, hvor hun også fortalte historien om sin transition til kvinde. Caitlyn Jenner blev omgående et mediefænomen, da hun tidligere på året sprang ud som kvinde i et langt interview med Diane Saywer på amerikansk TV. Caitlyn Jenner – tidligere kendt som Bruce Jenner – var i forvejen et kendt ansigt som OL-guldvinder i tikamp i 1976 og som realitystjernen Kim Kardishians stedfar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Vanity Fair
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De er smukke, populære, oser af selvbevidsthed og er ikke til at overse i mediebilledet.

Transpersoner har hovedrollerne i populære TV-serier, indtager det store lærred, kigger på os fra magasiners forsider og laver realityprogrammer i et omfang, der ikke er set tidligere.

TV-serierne »Transparent«, »Orange Is the New Black«, »Sense8« og »Penny Dreadful«, spillefilmen »The Danish Girl«, realityprogrammerne »I Am Cait« og »I Am Jazz« og forsiderne af Cover, Vanity Fair og Time er blot nogle af de mest iøjnefaldende eksempler.

»Der er kommet et meget større fokus på transkønnede i massemedierne i løbet af de sidste fem år, og det har virkelig taget fart på det seneste,« siger forsker i køn og medier på Roskilde Universitet, Tobias Raun, mens man i Landsforeningen LBGT Danmark glæder sig over udviklingen:

»Vi oplever bestemt, at der er en stor positiv opmærksomhed på transkønnethed, og det glæder vi os over. Forbilleder som Caitlyn Jenner og Chaz Bono er vigtige for transpersoner, der tænker på at springe ud. De viser, at drømmen om at leve som det ønskede køn er mulig, og de er med til at afmystificere transkønnethed,« siger talsperson for transpersoner, Linda Thor Pedersen.

Nyhedsmedierne har da heller ikke tøvet med at erklære, at der er noget i gære. Transkønnede er blevet udråbt til at være det nye sort, et modefænomen og en kulturel tendens.

»Jeg vil i højere grad kalde det en udvikling. Og det øgede fokus på transkønnethed er i virkeligheden kun et lille hjørne af en bredere udvikling, der handler om kønsidentitet generelt,« siger sociolog og fremtidsforsker Anne Dencker Bædkel fra Instituttet for Fremtidsforskning.

Kønsopdeling under pres

Den traditionelle opdeling af verdens befolkning i mænd og kvinder – det såkaldte binære kønssystem - er nemlig under pres, forklarer fremtidsforskeren og peger på, at det blandt andet manifesterer sig i den brede vifte af kønsidentiteter, som man siden foråret har kunnet vælge på Facebook.

Her kan man kategorisere sig selv som mand, kvinde, intersex, transkønnet, transfeminin, intergender, ciskvinde, dobbeltkønnet, demigirl, androgyn, pankønnet og over 50 andre betegnelser.

»Den ældre generation ser typisk køn gennem binære briller. Hvis de ser en TV-serie med en transkønnet hovedkarakter, vil de nok se vedkommende som mand eller kvinde eller måske en mand i kvindetøj. De nye generationer er ekstremt individualiserede og ser verden meget mere opbrudt. De er vant til, at der i alle mulige forbindelser er et hav af valgmuligheder, og det påvirker også deres opfattelse af køn,« siger Anne Dencker Bædkel.

Det individualiserede syn på køn kan groft sagt opdeles i to skoler. En, hvor alle kan passe ned i en af mange kasser, der beskriver en lang række af forskellige kønsidentiteter. Og en anden, hvor køn er en mere flydende størrelse med det ekstremt feminine og det ekstremt maskuline som yderpunkter.

Hvis den brede befolkning ikke allerede var stødt på transpersoner i massemedierne, så gjorde de det sandsynligvis, da Caitlyn Jenner sprang ud som kvinde tidligere på året og bragede igennem nyhedsmuren. Faktisk er hun mere kendt af amerikanerne, end da hun hed Bruce Jenner og blandt andet var kendt som OL-guldvinder i tikamp og realitystjernen Kim Kardashians stedfar.

Ifølge en meningsmåling, som analysevirksomheden Nielsen har lavet, kendte 86 procent af amerikanerne Bruce Jenner, mens 93 procent ved, hvem Caitlyn Jenner er. Og ifølge meningsmålingen er hun også blevet mere populær blandt amerikanerne.

Gennembruddet er i gang

Mediefænomenet Caitlyn Jenner er blevet diskuteret flittigt i forskellige fora for transkønnede. Og det er ikke alle, der ser Caitlyn Jenner som en god ambassadør. Dels fordi hun er med til at cementere den udbredte forestilling om, at transkønnede per definition ønsker at springe fra en kønskategori til anden. Og dels fordi hendes virkelighed adskiller sig så meget fra flertallets.

»Det har været en ret hård debat. Caitlyn Jenner har jo nogle helt andre ressourcer end gennemsnittet og dermed nogle helt andre muligheder. I et land som USA er penge afgørende for, om man har mulighed for at transitionere medicinsk med hormoner og indgreb og få hjælp til makeup og tøj og blive en såkaldt perfekt kvinde. Men at man er en hvid, privilegeret Caitlyn Jenner, er jo ikke ensbetydende med, at det er let,« siger forsker i køn og medier Tobias Raun.

Når Anne Dencker Bædkel ser på de transpersoner, som får tale- og sendetid lige nu, ser hun nogle mennesker, som er ret ekstreme.

»Man skal være meget ressourcestærk og overskudsagtig for at kunne lave en demonstration af samme kaliber som Caitlyn Jenner. Det er elitært – noget, som er forbeholdt de få. Rollemodellerne i medierne laver også en ekstrem lækker fremstilling af køn. Det er næsten ‘over the top’. Men jeg tror, at man i princippet kan sammenligne dette kønsoprør med andre oprør som eksempelvis kvindefrigørelsen. Dengang var det også en elite, der holdt for på en meget synlig og ekstrem måde, og så sev det nye langsomt ned gennem systemet og blev hverdag på en langt mere moderat måde,« siger Anne Dencker Bædkel, som vurderer, at der er stadig er langt til fuld accept af transkønnethed:

»Men jeg tror faktisk, at det er sandsynligt, at man i gang i eftertiden vil mene, at gennembruddet tager form lige nu.«

Åbenhed på de sociale medier

Men hvorfor er det netop nu, at der er en stigende opmærksomhed på transkønnede? Ifølge Tobias Raun er det korte svar, at tiden er moden, og at internettet og de sociale medier har spillet en væsentlig rolle i den forbindelse.

»Svaret er selvfølgelig meget komplekst, men en vigtig del af forklaringen på, at transkønnede er blevet mere synlige, er, at de har vokset sig stærkere som gruppe og har fået en helt anden selvbevidsthed end tidligere. Blandt andet fordi de kan finde hinanden på internettet og de sociale medier, hvor de kan vidensdele og synliggøre forskellige muligheder og processer, som myndighederne i en dansk sammenhæng har været meget tilbageholdende med at udbrede,« siger Tobias Raun, der blandt andet har forsket i transkønnede videoblogs på Youtube.

»De er virkelig revolutionerende, fordi det er audiovisuelt medie. Man kan både høre stemmen og se personerne, der kan synliggøre forskellige processer, hvad enten det drejer som brug af forskellige produkter eller transition. Der er også mange spejlingsmuligheder, fordi man kan se forskellige transpersoner, som er transkønnede på mange forskellige måder,« siger Tobias Raun, mens Anne Dencker Bædkel også peger på de sociale medier som en motor i forhold til, at kønsidentiteter i dag er meget andet end mand og kvinde:

»På de sociale medier iscenesætter og synliggør folk sig selv på en langt mere individualiseret måde end tidligere. Den individualisering har skabt en større åbenhed over for mange ting.«

Ligestilling langt væk

I lighed med Anne Dencker Bædkel mener Tobias Raun også, at vi først lige har taget de første spæde skridt mod indblik i det transkønnede univers.

»Der er tale om et ret afgrænset fokus i medierne, som retter sig mod et bestemt udsnit af transkønnethed,« siger forsker Tobias Raun, som ser en tendens til, at massemedierne fremstiller transpersoner på en af to måder. De bliver enten portrætteret som mennesker, der tilhører en form for tredje køn eller som personer, der er født i den forkerte krop og identificerer sig 100 procent med det modsatte køn og kan ’fikses’ med kønskorrigerende behandling.

»Men transkønnethed er mange ting. Der er en helt palet af forskellige identiteter og variationer, som slet ikke er blevet foldet ud i mainstream-medierne endnu. At være transkvinde er ikke lig med at være som Caitlyn Jenner. Der er mange måder at være mand, kvinde og alt det, der ligger midt imellem, på. Vi er først lige begyndt på at få belyst, hvad transkønnethed dækker over, og hvilke problemstillinger transpersoner i vores samfund står over for,« siger Tobias Raun, der har lavet analyser af danske mediers beskrivelser af transkønnethed, og de afslører en stor mangel på indsigt og viden.

»Man skøjter rundt i, hvordan man skal benævne transkønnede. Transmænd bliver omtalt som ‘hun’, og nogle tror, at en trans-kvinde er en kvinde, der vil være mand. Ofte er transkønnede også blevet forvekslet med tranvistitter og dragqueens. Der mangler viden om, hvordan man definerer de forskellige grupper, og man taler om transpersoner på en måde, der hverken er særlig moden eller veludviklet,« fortæller Tobias Raun.

I Landsforeningen LGBT Danmark, hvor man er glade for opmærksomheden, hæfter man sig også ved, at der endnu er lang vej til ligestilling.

»Det danske sundhedsvæsen har eksempelvis en meget restriktiv holdning til transkønnede. Der kom jo en ny vejledning fra Sundhedsstyrelsen om behandling af transkønnede i 2014. Sundhedsstyrelsen fremfører selv, at det er en væsentlig lempelse i forhold til tidligere, men da den tidligere vejledning ikke blev fulgt af de praktiserende læger, var det tidligere meget nemmere at få hormonbehandling. I dag skal vi igennem et hårdt og langt forløb på Sexologisk Klinik,« siger Linda Thor Pedersen, som håber, at der vil brede sig en større forståelse for transpersonernes livsvilkår:

»Jeg tror på, at den store opmærksomhed, som vi oplever lige nu, vil medføre noget godt og blandt give mere plads til debat om transkønnede, som kan munde ud i politiske, sociale og juridiske forbedringer for transpersoner.«

Programmet for Copenhagen Pride 2015 kan ses her.