Medieudvalg smækker kassen i for gratisaviser

Enigt udvalg vil tage millionstøtte fra gratisaviserne. Det vil ramme unge og indvandrere, advarer professor.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det bliver gratisaviserne metroXpress og 24timer, som kommer til at betale for, at internetmedier i fremtiden kan få mediestøtte. Derimod går betalingsaviserne fri, skriver Politiken fredag.

Det fremgår af den længe ventede rapport fra mediestøtteudvalget, som tidligere finansminister Henning Dyremose fremlægger i dag.

Chefredaktør for metroXpress Jonas Kuld Rathje mener, at forslaget er socialt skævt, fordi gratisaviserne når 750.000 læsere, som i høj grad består af yngre danskere og etniske minoriteter, som medierne ellers har meget svært ved at nå.

»Det er dybt udemokratisk. De velbeslåede har lige fået Radio24syv til næsten 800 millioner kroner. Og alle morgenaviserne, TV 2 News og P1 henvender sig i forvejen til dem, og så er det lige vores læsere, som skal være taberne«, siger Jonas Kuld Rathje til Politiken.

Mediestøtteudvalgets anbefaling møder også kritik fra professor Jørgen Poulsen fra Roskilde Universitet.

»Gratisaviserne når grupper, som ellers aldrig ville læse en avis. De har en vigtig demokratisk funktion«, siger Jørgen Poulsen til Politiken.

MetroXpress og 24timer får i år 38 millioner kroner i distributionsstøtte, og den vil ifølge Politikens oplysninger falde til væsentligt under det halve i løbet af fem år.

Søren Riis, som er direktør for metroXpress, siger, at hvis anbefalingen fra udvalget opnår støtte i Folketinget, vil gratisaviserne stoppe den landsdækkende distribution og koncentrere sig om de fire største byer.

»Vi får støtte til at dele 30.000 aviser ud i provinsen. Det vil vi holde op med, for det er for dyrt«, siger Søren Riis til Politiken.

Kilde: Politiken

INFOshop: Danskernes holdning til indvandrere gennem 20 år