Mediekommentatorer: DRs udspil er for pænt – som om man er bange for at fornærme nogen

Medieekspert Lasse Jensen kalder DRs oplæg til medieforlig »defensivt, forsigtigt og forudsigeligt«. Dansk Folkeparti vil fremskynde DR3-lukning.

DR vil lukke DR3 som TV-kanal. DR3, der har eksisteret siden 2013, skal i stedet overgå til streaming på nettet (Foto: Erik Refner/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DRs ambitioner for det kommende medieforlig, hvori der blandt andet varsles lukning af flow-TV-kanaler som DR3, imponerer ikke mediekommentator ved Dagbladet Information Lasse Jensen.

»Tankerne i oplægget er ikke nye. Man vil lukke DR3 som flowkanal og gøre den digital. Det er ikke i sig selv særligt epokegørende, da det er den vej, alle TV-kanaler over hele verden er på vej i. BBC flyttede eksempelvis sin ungdomskanal BBC3 til en streamingplatform for nogle år siden, og nu vil DR gøre det samme,« siger Lasse Jensen.

DRs ambitioner er opridset i seks punkter, og blandt de øvrige er: Skærpe public service-profilen og styrke indsatsen inden for områderne kultur, børn og unge, nyheder og aktualitet.

Derudover vil DR prioritere stærke redaktionelle miljøer uden for København og udvikle streamingtjenesten DR TV med en tydelig dansk indholdsprofil, der adskiller sig fra kommercielle streamingtjenester.

»Det er pænt og embedsmandsagtigt, som om man er bange for at fornærme nogen. Det kunne sagtens have været mere offensivt. Det fremgår af oplægget, at de finder det problematisk med en nedskæring af DRs budget, men hvorfor gør de ikke op med påstanden om, at DR er blevet større. Produktiviteten er øget, men midlerne er jo ikke blevet flere i mange år,« siger Lasse Jensen.

I oplægget opfordrer DR til flere samarbejder og partnerskaber med andre aktører – heriblandt at udlægge flere programmer til eksterne produktionsmiljøer samt at samarbejde med publicistiske medier.

»Det er heller ikke nyt, da det fremgik af det sidste medieforlig, at DR skulle øge samarbejdet med private medier. Her ligger bolden hos de andre medier, for ud over de regionale samarbejder, der er forekommet, har de afvist DRs tilbud,« siger Lasse Jensen.

En af de hårdeste kritikere af DR, Dansk Folkeparti, er heller ikke ved at falde ned af stolen over oplægget.

»Der er ingen grund til at vente til 2022, som generaldirektøren giver udtryk for. Man kan lige så godt lukke flowkanalen fra starten af forligsperioden ved årsskiftet 2019. Og hvis det bliver nødvendigt, kan man jo vise nogle af de gode ungdomsprogrammer, som DR3 har lavet, på DR2 og droppe de udenlandske programmer, som kanalen har været pumpet op med,« siger Dansk Folkepartis medieordfører, Morten Marinus, der betegner DRs plan som et oplæg, der kommer »sent og som et udtryk for, at man vil påvirke processen forud for medieforliget«.

Regeringen ventes at komme med sit eget oplæg til den kommende medieaftale, der skal sætte rammerne for DRs økonomi og opgaver i de næste fire år. Regeringen har allerede varslet en beskæring af DR, og i Dansk Folkepartis tilfælde ønsker man en beskæring af budgettet på 25 procent.