Mediekommentar: Er HBO og Netflix på vej til at blive totalt uopfindsomme?

Under his Eye. Tredje sæson af »The Handmaid's Tale« rammer HBO Nordic i aften Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du hørt, at kvinder ikke længere må bestemme over deres egne kroppe, men for alt i verden skal føde børn - uanset hvordan de børn er undfanget?

Selvfølgelig har du det, for enten har du set »The Handmaids Tale«, eller også har du hørt om de amerikanske stater, der har indført så forsnævrede abortlovgivninger, at de passer til seriens dystopiske Gilead, hvor frugtbare kvinder holdes som rødklædte fødedyr.

Sjældent er en serie landet på et mere politisk opportunt tidspunkt end »The Handmaid’s Tale«, hvis tredje sæson har premiere på HBO Nordic i aften. Men serien er ikke alene om at være en kommentar til virkeligheden.

Mesterlige »Chernobyl« har fokuseret på den enorme katastrofe, der truede med at lægge store dele af Europa øde - besmittet af lige dele radioaktivitet og inkompetence fra de ansvarlige apparatjiker, og i »When They See Us« er der flere henvisninger til Donald Trump, der tog aktiv stilling i sagen om fem unge, sorte mænd, der blev dømt for en voldtægt i Central Park i 1989.

Som serien viser, faldt dommen efter en retsag, hvor der hverken var beviser eller DNA-spor, og hvor alle tilstod under tvang og efter timelange forhør. Det fik dog ikke den daværende millionær Trump til at ryste på hånden, da han indrykkede en række annoncer, hvori han krævede dødsstraffen genindført i staten New York. I en af seriens scener bekræfter de dømtes mødre hinanden i, at Trumps »15 minutters berømmelse snart er slut«.

Sjovt nok - men også nemme point. Uanset hvor mange provokerende udtalelser, Trump er kommet med, red hans annoncekampagne mest med på den herskende stemning i 1989: At de fem havde tilstået og blev dømt, fordi de var skyldige.

At stadig flere serier nu laves så hurtigt og distribueres så bredt, at de fungerer som globalt kommentarspor til hverdagen, er interessant. Men det giver også to (amerikanske) streamingtjenester monopol på at være den prisme, der kan give os nye perspektiver på vores fælles kultur.

Under his Eye. Tredje sæson af »The Handmaid's Tale« rammer HBO Nordic i aften Fold sammen
Læs mere

Netflix har selv sagt, at man vil sprede global, gensidig forståelse, hvilket er et smukt mål - medmindre det stagnerer i fastfrosne verdensbilleder, som man så i den forgangne sæson af »The Handmaids Tale«, der endte som en lidt stillestående historie om de undertrykte kvinder, der bar deres krusede kattesmil under kyserne.

Af samme grund må man håbe, at den nye sæson af »The Handmaids Tale« vil servere flere originale perspektiver på patriarkatets magtfuldkommenhed og ikke ender som en forudsigelig kommentar til sydstaternes nuværende politik.

I modsætning til den politiske debat har kulturen altid evnet at sætte tandmærker i vores liv med nye og overraskende indsigter. Lad os håbe, at det fortsætter sådan, før vi alle render omkring i en verden, hvor skyklapper har udskiftet Gileads kåber.

»The Handmaids Tale«, 3. sæson, begynder på HBO Nordic torsdag aften. Berlingske anmelder lørdag.
»When They See Us« er en miniserie i fire afsnit. Alle afsnit er tilgængelige på Netflix.
«Chernobyl« er en miniserie i fire afsnit. Alle afsnit er tilgængelige på HBO