Mediekommentar: Dokumentar om stammeren Peter Nielsen er et moderne H.C. Andersen-eventyr

Manden med det almindelige navn, Peter Nielsen, er en ualmindeligt god historie om, at mennesket midt i magtesløsheden kan tage magten tilbage.

Peter Nielsen fra dokumentaren »Jeg er stammer« er så invalideret af sin stammen, at han stadig bor hos sine forældre. Han er i programmets start ude af stand til f.eks. at gennemføre et opkald til lægen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Manden med verdens mest almindelige navn, Peter Nielsen, ramte forleden den nationale hjertekule med ualmindelig præcision, da han på TV 2 stammede sig gennem det lille dokumentar-mesterværk, »Jeg er stammer«. I en tid, hvor flow-TVs tidligere status som virtuelt forsamlingshus er under pres, er den rødhårede vestjyde en umådeligt stærk fortælling om et problem, der er lige så overset, som det er invaliderende: Den manglende evne til at kunne udtrykke sig, fordi ordene sidder fast.

Historien om Peter Nielsen er rørende som et H.C. Andersen-eventyr. Han er en mand midt i tyverne, der siden barndommen har været stammer i en grad, så det har bremset de fleste tilløb til et almindeligt liv. Han er blevet mobbet i skolen og er selv i voksenlivet ude af stand til at foretage sig hverdagsting som f.eks at ringe og bestille en tid hos lægen, og af samme grund bor han stadig hjemme hos sine forældre. Han arbejder som landbrugsmedhjælper, for i stalden er der ingen, der forlanger rappe replikker eller flydende talegaver.

Peter Nielsen på vej op på en ølkasse for at tale på gågaden i Aarhus - en af øvelserne på det kursus, der ændrer hans liv. Fold sammen
Læs mere

Det store vendepunkt bliver et kursus, der med vejrtrækningsmetoder og selvtillidsoprustning lærer Peter Nielsen en metode, der pludselig sender ordene på gled. Jeg er sikker på, at jeg ikke var den eneste, der tudede lige så meget som den stammende morsingbo og hans forældre, da han i programmet besteg sit personlige Mount Everest og stillede sig op på en ølkasse for at tale offentligt.

Godt TV kræver som minimum, at der er noget på spil for de medvirkende, og for Peter Nielsen er det - næsten - livet selv. Han er den lille mand, der fortæller den store, arketypiske historie om kampen mod egen skæbne og livtaget med tilværelsens uretfærdighed. Han kæmper for det voksenliv, han brændende ønsker sig, og i sidste ende for egen værdighed. TV 2s opfølgninger viser, at verden her nogle måneder senere ikke er perfekt i Peter-land, men dog en hulens masse bedre end før. Gudskelov!

» Vejen til et bedre liv begynder ofte ved den korsvej, hvor vi træffer et aktivt valg mellem mere eller mindre af det samme. «


Producenten bag dokumentaren er mesteren Lars Høj, der for mere end 20 år siden lavede den ekstremt omdiskuterede »Er du mors lille dreng?«. Den satte et dirrende spørgsmålstegn ved samfundets behandling af de spædbørn, hvis forældre er uegnede til at tage sig af dem - men siden er flow-TVs guldalder forbi og seertallene faldet drastisk, og selv i primetime skal der meget til at sætte en national dagsorden. I tilfældet Peter Nielsen skal man være en kold skid for ikke at håbe, at det lykkes at trække ham og hans medstammere ind i det kollektive hjerterum og hen, hvor livet gør knapt så ondt.

TILBUD: Få fuld digital adgang til berlingske.dk for 0 kr. første måned. Herefter kun 99 kr./md.

Manden med det almindelige navn, Peter Nielsen, er en ualmindeligt god historie om, at mennesket midt i magtesløsheden kan tage magten tilbage. Vejen til et bedre liv begynder ofte ved den korsvej, hvor vi træffer et aktivt valg mellem mere eller mindre af det samme. Peter Nielsen vælger at konfrontere dæmonen og kæmpe mod det handicap, der i årtier har defineret ham som menneske. At turde dele en så smertefuld historie med alverden er modigt ud over det sædvanlige. Jeg håber inderligt, at livet belønner ham.

»Jeg er stammer« blev sendt på TV 2 og kan ses på TV 2 Play.