Mediekommentar: Det er »Den gamle mand og havet« for par. Eksistentielt, nerveflossende TV

»Peitersen og de store oceaner« er en bevægende odyssé med et ældre par ved roret i en undseelig sejlbåd.

Erik Peitersen (t.v.) og parret Dorthe og Jens Kjeldsen er helt igennem godt selskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Vestergaard Jensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er dem, der ikke går ned på udstyr og altid skal have det største, det bedste. Dem, for hvem det rigtige grej næsten er vigtigere, end hvad det skal bruges til. Dem, der får stress, hvis ikke der er dømt »bedst i test« og high end-kvalitet.

Og så er der dem, der benytter sig af de forhåndenværende søms princip. Dem, der får magi ud af det, de har. Dem, der kan fange den store fisk i en lille båd.

Dorthe og Jens Kjeldsen, det ældre dansk-grønlandske ægtepar, der er hovedpersonerne i »Peitersen og de store oceaner«, tilhører ubetinget den sidste kategori. I rejsedokumentaren, som for tiden kører på tredje sæson på DR2, følger vi deres sejlads på verdenshavene. I en lille, temmelig afdanket sejlbåd.

Her er ikke noget med førsteklasses olietøj, fluebriller og sejlersko med klunker. Jens sejler i tweedjakke, striksweater og baret, ryger pibe og spiller ukulele. Dorthe kan virke skrøbelig, men man skal ikke tage fejl af den grønlandske kvinde; hun er sejere end de fleste!

I første sæson var vi med på den farefulde færd gennem Nordvestpassagen, hvor de blev fanget af isen, rorpinden knækkede, og de bjærgede en overlevende fra et forlis. For blot at nævne et par højdepunkter.

»Her var der nok dem, der havde givet op, ladet eventyr være eventyr og var taget hjem til den trygge tilværelse. Men ikke Jens og Dorthe.«


Mærket af døden

I den følgende sæson var vi med fra Filippinerne over ækvator, så Bikiniøerne og enorme plasticbjerge ved Labuan.

Og denne gang, i tredje sæson, er kursen sat mod Kap Det Gode Håb. Men allerede i det første afsnit tager tingene en dramatisk drejning for det ellers ukuelige par: Under et ophold på Cocosøerne har Jens fået en kokosnød i hovedet. Det forhindrer ham dog ikke i at sejle videre over Det Indiske Ocean til Mauritius. Men de er dårligt kommet i land, før de opdager, at noget er helt galt. Han mister bevidstheden og kommer på hospitalet, hvor det konstateres, at han har fået en hjerneblødning, som lige så godt kunne have slået ham ihjel.

Her var der nok dem, der havde givet op, ladet eventyr være eventyr og var taget hjem til den trygge tilværelse. Men ikke Jens og Dorthe. Efter tre måneders rekonvalescens tager de videre. Mærket af døden, ikke mindst Dorthe, men med mod på at fuldføre rejsen. Jens nu med en FIFA-godkendt hjelm, som han siger i spøg og ifører sig, når bølgerne bliver vel høje.

Historien fortælles af Erik Peitersen. Den charmerende jyske altmuligmand er gamle venner med Jens og rejser i hver sæson ud og møder parret og følger dem et stykke ad vejen. Han gør det fortrinligt, Peitersen (meget bedre end når han er sammen med Christine Feldthaus i et andet DR-program!); de tre sammen er helt igennem godt selskab. Men de egentlige hovedpersoner er altså Jens og Dorthe, ikke Erik Peitersen, og derfor skurrer programmets titel en smule.

Men det rokker ikke ved, at »Peitersen og de store oceaner« er eksistentielt, nerveflossende rejse-TV. Det er »Den gamle mand og havet« for par, en historie om at stikke til søs og følge sine drømme, også når det gør ondt. Og ikke mindst om at gøre det med den, man elsker.

»Peitersen og de store oceaner«, afsnit to ud af fem i tredje sæson bliver vist på DR2 torsdag kl. 21.30. Alle afsnit kan streames på dr.dk/TV