Medieforsker: At se »X Factor« er som at se landskamp

Der er ikke så underligt, at så mange danskere gerne vil beholde »X Factor« på DRs sendeflade. Programmet har flere elementer, der tiltrækker danskerne, mener en ekspert.

Foto af publikum til X Factor-finalen i Jyske Bank Boxen i marts 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørger man danskerne, vil 56 procent gerne bibeholde underholdningsprogrammet »X Factor« på DRs sendeflade. Blandt de 18 til 35-årige er antallet oppe på 65 procent. Det skriver Berlingske tirsdag.

Og det er ikke så overraskende at »X Factor« har fået en central plads i mange danskeres hjerter. Det mener Hanne Bruun, lektor i medievidenskab ved Aarhus Universitet.

»Landets børn, unge og ældre samles om noget, de er fælles interesserede i - nemlig musik, og det ophæver et eller andet sted alle andre forskelle,« siger hun og fortæller, at programmet er særligt populært blandt børn og teenagere, der ikke indgår i Berlingskes undersøgelse.

Ifølge forskeren er der flere elementer i underholdningsshowets set-up, som får danskerne til at prioritere programmet som et, der skal blive på DRs sendeflade.

»X Factor er lidt ligesom en landskamp. Du synes, det er sjovt at sidde og se på noget, hvor der er en konkurrencedramaturgi, hvor du kan holde med nogen - og hvor du også får aktiveret dine egne smagsløg,« siger hun og uddyber:

»Og så er der drømmen om den sociale opstigen. At man kan blive anerkendt for sine evner. Der er lidt askepotdrøm i det.«

Hanne Bruun fremhæver samtidig dommerpanelet, særligt Thomas Blachman, der »er med til at hælde en tilpas mængde af syre ned i det her ellers meget sødladne program.«

»Thomas Blachman appellerer måske særligt meget til voksne, fordi der også ligger en lidt underlig opdragerrolle hos ham i forhold til de her unge mennesker.«

Kombinationen gør programmet til et af få, der kan favne bredt i Danmark, mener Hanne Bruun.

»Det er sværere end nogensinde at samlet et publikum i dag, fordi der er så meget at vælge i mellem. Det at finde noget på tværs af smagsforskelle og livsstile, alder og køn, der samler publikum, er skide svært - og det kan X Factor,« fastlår hun.