Medieforhandlinger i kaos

Kulturminister Uffe Elbæk er tvunget til at præcisere sit krav til de borgerlige partier for at få gang i forhandlingerne om en ny mediestøtte.

Nettostøtten til dagbladene skal bevares, mener politikerne, der forhandler en omlægning af mediestøtten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forhandlingerne om en ny mediestøtte har været længe undervejs, og da de begyndte i går, endte de i kaos, før de overhovedet kom i gang. Kulturminister Uffe Elbæk (R) varmede op til forhandlingerne, med noget, der lød som et ultimatum til de borgerlige partier: Regeringens beslutning om at hæve den såkaldte lønsumsafgift, der vil koste dagbladene 40 mio. kr., er ikke til debat.

»Hvis man ønsker at diskutere det, så er man ikke en del af forhandlingerne fremadrettet,« lød det skarpt fra Uffe Elbæk til Mediawatch.Det fik alle de borgerlige kulturordførere op i det røde felt. »Ministerens melding i morges har skabt en kaotisk tilstand op til forhandlingerne. Hvis ministeren kræver, at vi skal acceptere en lønsumsafgift, så kan vi ikke forhandle videre,« sagde den konservative ordfører og partiformand, Lars Barfoed, efter det første forhandlingsmøde.Det borgerlige ultimatum fik Uffe Elbæk til offentligt at præcisere. Kravet gik ikke på, at partierne skal acceptere lønsumsafgiften, men blot at den ikke er til debat under mediestøtteforhandlingerne, forklarerer han Berlingske. På mødet præsenterede Uffe Elbæk til gengæld et forslag om at kompensere dagbladenes tab med 41 mio. kr. hentet fra de såkaldte »ideelle medier«, der ikke længere skal have statsstøtte. Det drejer sig om udgivelser fra private organisationer som Kræftens Bekæmpelse. »Dermed er det rent faktisk sådan, at den direkte mediestøtte til dagbladene bliver større, end tilfældet er i dag,« forklarer han.Det tilfredsstiller dog ikke Dansk Folkepartis medieordfører, Martin Marinus.»Den omlægning ville vi komme til at diskutere alligevel, så det er en billig måde at slippe ud af den kattepine,« siger han.

Enighed om produktionsstøtte

Politikerne er enige om, at mediestøtten skal omlægges fra at støtte destribution af aviser til at støtte produktionen, uanset hvilken platform mediet udkommer på. Men de er uenige om detaljerne. Uffe Elbæk vil sikre støtte til nye netmedier med helt ned til tre fuldtidsjournalister. Lars Barfoed vil sætte grænsen ved fem. Uffe Elbæk vil afsætte en pulje på 20 mio. kr. til at støtte innovation. Barfoed vil have en mindre pulje. Uffe Elbæk siger, at hans udspil ikke vil stille dagbladene ringere: »Ikke som udgangspunkt nej.«

Det har Morten Marinus svært ved at tro på. »Dagbladene kommer til at miste penge, hvis der skal være penge til nye medier,« siger han. Venstres medieordfører, Ellen Trane Nørby, advarer dagbladene og andre medier mod at føle sig for sikre.»Jeg tror, man skal passe på med at sælge noget skind, før bjørnen er skudt, hvis man sidder og er en lille internetaktør, eller man er dagblad eller tror, at nu er den store fare drevet over. Djævelen ligger i detaljen,« siger Ellen Trane Nørby, der vil sikre støtten til dagbladene.