Medieforhandlinger er faldet til jorden med et brag: Over 150 millioner kroner skiller regeringen og oppositionen

Kulturminister Joy Mogensen tilbyder 12,5 millioner kr. i støtte til kriseramte medier. Oppositionen kræver op mod 200 millioner kr.

Efter et møde mandag bad flere af Folketingets medieordførere kulturminister Joy Mogensen (S) om, at forhandlingerne om mediestøtte flyttes til finans- og erhvervsministerierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forsøg på at skabe en hjælpepakke til landets private medier, der under coronakrisen oplever et stort og livstruende fald i annonceindtægterne, er foreløbigt faldet til jorden med et brag.

Kulturminister Joy Mogensen (S) havde mandag indbudt Folketingets medieordførere til et møde, men da parterne gik fra hinanden, var det med et kæmpe gab mellem det, som kulturministeren kunne tilbyde, og det som oppositionen forventer.

Joy Mogensen tilbød en hjælpepakke på 12,5 millioner kroner til lokale og regionale medier, men blandt andre de Konservative og Venstre ønsker en hjælpepakke på 150-200 millioner kroner.

Organisationen Danske Medier, der repræsenterer en række privatejede medier, har foreslået en hjælpepakke i denne størrelsesorden, der skal komme alle publicistiske medier, som har oplevet et tab af annonceindtægter på mere end 20 pct., til hjælp.

Hjælpepakken, der skal løbe over tre måneder, støttes af blandt andre Venstre og de Konservative.

»Vi havde en forhåbning om, at ministeren ville komme med et udspil, som kunne holde hånden under både lokale, regionale og nationale medier. Vi havde forventet, at hun ville have en forståelse en situation, hvor mediernes annonceindtægter falder markant. Men det, hun kom med, var en lille bitte pakke med kun 12,5 millioner kroner til primært lokale og regionale medier,« siger Britt Bager, Venstres medieordfører.

Hun mener, at Folketinget bliver nødt til at holde hånden under hele mediedanmark.

»Annonceindtægterne falder, og lønningerne er uændrede. Vi vil være rigtig kede af det, hvis mediehusene blev nødt til at sende journalisterne hjem for at kunne få godtgjort 75 pct. af deres løn fra lønkompensationsordningen (en af de hjælpepakker, som skal hjælpe danske virksomheder, red.). Det kan mediehusene ikke, og det vil vi godt bede dem om at lade være med. Det er vigtigt, at journalisterne passer deres arbejde og bliver ved med at være demokratiets vogtere også – i en krisesituation. Der er en særlig situation for medierne, og derfor er der brug for en særlig løsning,« siger Britt Bager.

»Der er en særlig situation for medierne, og derfor er der brug for en særlig løsning,« siger Britt Bager (V). Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix.

Hun siger, at Joy Mogensen på mødet forklarede, at hun kun har mandat til at forhandle om støtte til lokale og regionale medier.

»Hun var slet ikke interesseret i at forhandle en stor løsning,« siger Britt Bager.

Parterne mødes måske senere mandag.

»Et flertal af partierne foreslog på mødet, at forhandlingerne nu lægges over i finans- og erhvervsministeriet, hvor der er nogen, som kan træffe beslutning om en stor pakke,« siger Britt Bager.

Konservative: En tynd kop te

Birgitte Bergman, medieordfører hos de Konservative, erklærer sig stærkt utilfreds med, at kulturministeren ikke kom med et udspil til en bred medieaftale, men kun vil tilgodese lokale og regionale medier.

Bergman mener, at man skal lytte til det forslag, brancheorganisationen Danske Medier er kommet med.

»Vi skal lytte til branchen i en situation som denne. Kulturministeren kom med en tynd kop te og havde ikke mandat til mere. Derfor sendte vi hende tilbage til finansministeren. Vi skal sikre, at vi fortsat har en fri, kritisk presse efter krisen,« siger Birgitte Bergman.

Medier vil ikke sende journalister hjem

Jesper Rosener, administrerende direktør i Jysk Fynske Medier og formand for bestyrelsen i Danske Medier, siger, at Joy Mogensens udspil ikke er tilstrækkeligt.

»Vi har alle holdt vores medarbejdere i gang, selv om vi kunne bruge den eksisterende hjælpeordning, hvis vi sendt folk hjem. Den ordning, som vi lægger op til, giver os færre penge, end hvis vi sendte folk hjem, men det ønsker vi ikke at gøre,« siger Jesper Rosener.

Jesper Rosener, bestyrelsesformand i Danske Medier

»Vi ønsker ikke at sende journalister hjem. Lige nu, hvor vi er midt i en krise, er der behov for os, og vi skal have alle i arbejde for at kunne dække krisen.«


Han frygter, at medier – både lokale, regionale og nationale – på grund af faldende annonceindtægter vil blive presset til at sende journalister hjem, hvis ikke der kommer en særlig ordning.

»Men vi ønsker ikke at sende journalister hjem. Lige nu, hvor vi er midt i en krise, er der behov for os, og vi skal have alle i arbejde for at kunne dække krisen. Men økonomien bevæger sig i gallopfart hen mod noget helt forfærdeligt, hvis vi ikke finder en ordning,« siger Jesper Rosener, som peger på, at der tilsyneladende er flertal for Danske Mediers forslag til en hjælpepakke.

»Det er nødvendigt, at ministeren finder hjælp i den størrelsesorden, 200 millioner kroner, vi har bedt om. Hvis vi havde sendt journalisterne hjem, så ville den støtte, vi kunne have fået, have været større end det, vi nu beder om, så vi beder ikke om mere end alle andre,« siger Jesper Rosener.