Medie: »Woke« museumschefer vil undgå brugen af ordet mumie

Ordet »mumie« er krænkende for oldtidens egyptere, mener britiske museer, der kalder ordet for »dehumaniserende«.

For en egypter sluttede livet ikke med døden. Sjælene, Ka'en og Ba'en, levede videre, men ville dø, hvis legemet forsvandt. Derfor begyndte egypterne cirka 2700 f.Kr. at balsamere de døde. Kilde: Nationalmuseet. Her en mumificeret baby fundet i en bjeghule nær Antofagasta de la Sierra i Argentina, estimeret til at være mellem 1500 og 2000 år gammel. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Du kender dem fra adskillige film, hvor de ofte agerer ondskabsfulde væsner, der vågner, når deres gravfred bliver krænket.

Men det er i virkeligheden en helt anden ting, som krænker de balsamerede egyptere fra oldtiden, bedre kendt som mumier, i dag. Det mener flere britiske museer, som vil undgå at bruge betegnelsen »mumie« og i stedet bruge »mumificeret person« eller omtale mumien ved sit navn.

Ifølge Daily Mail skulle det være »woke museumschefer« på British Museum i London, Great North Museum: Hancock i Newcastle og National Museum of Scotland i Edinburgh, som har taget terminologien til sig.

Skiftet skulle ifølge museerne være afstedkommet af, at ordet »mumie« er »dehumaniserende« og et uvelkomment tilbageblik på Storbritanniens koloniale fortid.

»Ordet 'mumie' er ikke forkert, men det er dehumaniserende, hvorimod betegnelsen 'mumificeret person' opfordrer vores besøgende til at tænke på individet,« siger en talsperson for National Museum of Scotland til tabloidavisen.

En talsmand fra The British Museum i London fortalte dog til ARTnews, at begreberne »mumie« og »mumificerede rester af …« bruges på tværs af aktuelle udstillinger.

»Museet har ikke forbudt ordet »mumie«, og der er ingen planer om, at det skal udfases.«

Great North Museum: Hancock i Newcastle ændrede betegnelsen for museets mumificerede kvinde til navnet Irtyru allerede i 2021 for at »give hende den respekt, hun fortjener«.

Den velbevarede krop fra en kinesisk mand blev fundet under en byggeplads i Nanjing i 2001. Fold sammen
Læs mere
Foto: China photo/Ritzau Scanpix.

Mumiens forbandelse

Museerne bekymrer sig til gengæld over mumiernes negative image i den vestlige verden.

Det er ingen hemmelighed, at de ofte er blevet portrætteret som afskyvækkende uhyrer gennem filmhistorien. Blandt andet i trilogien »The Mummy«.

Myten om mumiens forbandelse er en hundrede år gammel skrøne, som siger, at det fører til den sikre død at åbne en mumies grav. Og det er et problem, ifølge Jo Anderson, arkæologisk assistent ved Great North Museum: Hancock.

I et blogindlæg fra maj 2021 fortæller hun, hvordan populærkulturens myter »forvrænger vores interaktion med mumificerede mennesker«.

Troen på mumiens forbandelse er flere gange blevet genoplivet, når folk er omkommet efter at have vovet sig til at forstyrre den afdødes gravfred.

Således blussede myten for eksempel op, da Lord Carnarvon, økonomisk støtte for egyptologen Howard Carter, døde fem måneder efter opdagelsen af faraoen Tutankhamons grav i 1922.

Den reelle dødsårsag var dog blodforgiftning grundet et myggestik, som var blevet inficeret.

Rettelse: Der stod før i artiklen, at de britiske museer slet ikke vil bruge ordet »mumie«. Dette er forkert. Ordet undgås blot for ikke at støde oldtidens egyptere.