Medie: Regeringen vil kun sælge halvdelen af TV 2

Ifølge Finans' kilder vil regeringen ikke længere forsøge at sælge hele TV 2 til en privat ejer. Det afskrækker dog ikke de mediehuse der i dag viser interesse i at købe stationen.

Regeringen vil måske fastholde halvdelen af ejerskabet over TV 2 i tilfælde af et salg til et andet mediehus. Fold sammen
Læs mere
Foto: PR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

VLAK-regeringen har skiftet holdning, når det handler om at få sat TV 2 på private hænder. Den nye salgsmodel er ifølge erhvervsmediet Finans udtænkt for at afskrække kapitalfonde, der vil købe TV 2.

Samtidig afviser mediehuse som Egmont, MTG, JP/Politikens Hus og Berlingske Media, der alle tidligere har meldt deres interesse for TV 2, at den ny model vil forhindre et eventuelt køb.

"Hvor stor eller en lille del vi ejer, er ikke nødvendigvis afgørende. Hvis vi ejer en lillebitte del, eksempelvis en encifret procentdel, så er vores bidrag også mindre. Vores ønske er som udgangspunkt at eje en enormt stor del, men der er intet, der er en dealbreaker for os," siger Kim Poder til Mediawatch.

En anden af de interesserede købere, Egmont, oplyser til Mediawatch, at selskabet fortsat er interesseret i TV 2 uanset hvilken andel af ejerskab, det drejer sig om.

Også JP/Politikens hus fastholder, at de er fortsat interesseret i et køb.

"Jeg kan bekræfte, at vi følger overvejelserne om et salg af TV 2 Danmark med interesse, og at vi i den sammenhæng har tilknyttet Christian Dyvig som rådgiver," skriver Stig Kirk Ørskov i et skriftlig svar til MediaWatch.

Tidligere har JP/Politikens Hus afvist, at man var interesseret i at købe TV 2, idet man mente, at prisen ville blive for høj, men da Berlingske Media i foråret også kom på banen som mulig køber, blev TV-stationen igen attraktiv for JP/Politiken.

Det er dog stadig en juridisk joker i TV 2s fremtidige ejerskab, at EU-retten har fastslået, at TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte i en årrække. Dermed står TV 2 og en ny ejer at skulle betale erstatning på op til 4 milliarder kroner.

»Der er formentlig stadig mediehuse, som vil være interesserede i at købe 49 pct. af TV 2. Men den største hæmsko er stadig, at TV 2 har retssager hængende over hovedet, hvor erstatningskravene kan overstige hele selskabets værdi,« siger professor på Århus Universitet, Frands Mortensen.

På Christiansborg glæder muligheden for et delvist salg flere partiers medieordførere, der tidligere har forholdt sig skeptiske overfor et fuldt salg, heriblandt Socialdemokratiets Mogens Jensen, der tidligere har meldt ud, at partiet kun vil støtte at sælge 49 pct. af TV 2.

»Vi er imod et helt salg, fordi det er for usikkert, hvilken fremtid TV 2 vil få. Men vi er åbne over for at diskutere, at der kommer andre investorer ind i TV 2, der kan tilføre noget kapital, der kan hjælpe med at udvikle TV 2 på det public service-grundlag, TV 2 har i dag,« siger Mogens Jensen til Mediawatch.

Også Dansk Folkeparti foretrækker en salgsmodel, hvor staten beholder flertallet af aktierne i TV 2.

»Det handler om, at den stærke public service og danske kvalitetsindhold skal bevares, ligesom TV 2's hovedkvarter skal blive i Odense, hvis TV 2 bliver solgt. Det er alt sammen lettere at styre, hvis staten stadig ejer majoriteten,« siger DF's medieordfører Morten Marinus til Mediawatch.

Hos regeringspartiet Venstre kan medieordfører Britt Bager hverken be- eller afkræfte Finans’ historie om regeringens kursskifte, og at partiet ikke lagt sig fast på en endelig model.

»Vi har hele tiden haft med i vores overvejelser, om det giver mening at sælge det helt, eller det kan være en fordel, at man bevarer kontrollen til at starte med. Så kan man vælge at lægge en klausul ind, der giver den eller dem, der køber 49 pct., ret til at købe det sidste, hvis eller når det skal sælges,« siger Venstres medieordfører Britt Bager.

Kulturminister Mette Bock er stadig fåmælt om sine visioner for TV2.

»Regeringen har en ambition om, at TV 2 skal sælges«, siger hun.

»Et salg kan laves på mange forskellige måder. Lige nu afdækker vi mulighederne, og det arbejde er ikke tilendebragt endnu.«

Hvordan TV 2 skal afhændes bliver endeligt besluttet, når partierne sætter sig sammen til foråret om et nyt medieforlig.