Medie: Kulturminister fik to millioner fra DR

Ekstra Bladet skriver, at kulturminister Mette Bock (LA) fik et gyldent håndtryk på to millioner kroner, mens Michael Christiansen var bestyrelsesformand i DR. Det er problematisk, siger professor i ledelsesret.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson. Kulturminister Mette Bock (LA) modtog selv en aftrædelsessum i millionklassen.
Læs mere
Fold sammen

Debatten om DR-chefernes høje lønninger fortsatte torsdag, da Ekstra Bladet skrev om den aftrædelsesordning på to millioner kroner, som den nuværende kulturminister Mette Bock (LA) fik efter to års ansættelse som DRs programredaktør fra 2007 til 2009.

»Mette Bock var fritstillet i perioden 1. januar 2010 til 31. december 2010. Hendes løn i perioden udgjorde samlet kr. 2.016.699,96, inkl. pension,« skriver DR til Ekstra Bladet der har søgt en aktindsigt i Mette Bocks aftrædelsesordning.

Ordningen blev aftalt, mens Michael Christiansen var bestyrelsesformand for DR, og Ekstra Bladet påpeger, at kulturminister Mette Bock i denne uge netop fredede Michael Christiansen på trods af, at flere partier stillede krav om, at han skulle søge sin afsked eller forklare sig over for kulturministeren og medieordførerne på et møde. Kravene blev rejst som følge af debatten om den høje gage til DRs mangfoldighedskonsulent Gitte Rabøl, der tog sin afsked i denne uge.

Kulturminister afviste at gribe ind over for Michael Christiansen med henvisning til armslængdeprincippet.

»Det er afgørende for mig, at hvis vi skal have frie medier i dette land, så skal der være politisk armlængde til det konkrete niveau, som ligger på direktionens eller på bestyrelsens bord,« sagde Mette Bock til Berlingske.

Anders Drejer, professor i ledelse på Aalborg Universitet, siger til Ekstra Bladet, at det er “helt usædvanligt”, at der gives så store beløb, når folk siger op.

»Når folk siger op, er det for egen regning og risiko. Hvorfor skal man så give dem et års løn? Når de fritstilles og får lov at gå ud ad døren med det samme, giver man dem de facto en årsløn. Jeg synes, at det er en uskik, og jeg kan ikke se nogen god begrundelse for det,« siger Anders Drejer, der mener, at Ekstra Bladets oplysninger stiller Mette Bock i en sårbar situation.

Også Kurt Klaudi Klausen, professor i offentlig ledelse på SDU, udtrykker bekymring over DRs store aftrædelsesordninger, men han mener ikke, at det kompromitterer kulturministeren, at hun selv har fået en.

Hverken kulturministeren eller Michael Christiansen ønsker at kommentere sagen over for Ekstra Bladet.