Medarbejder på københavnsk spillested tog over en halv million fra kassen

I efteråret var Jazzhus Montmartre truet af lukning. Nu viser det sig, at en medarbejder har hevet penge ud til sig selv. Spillestedet understreger, at tyveriet ikke er årsag til den skrantende økonomi.

»Årsagen til, at vi var ved at lukke, var, at vi stod midt i coronakrisen, og samtidig var der usikkerhed om, hvordan vi kunne få finansieret spillestedet de kommende år,« lyder det fra Jazzhus Montmartres administrerende direktør, Jonas Dyrved. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Lindgren/Ritzau Scanpix

I løbet af efteråret har Jazzhus Montmartre været ude i en økonomisk overlevelseskamp. Og nu viser det sig, at en medarbejder har haft lange fingre.

Medarbejderen, der arbejdede som bogholder, har stjålet knap 600.000 kroner fra kassen. Det fremgår af spillestedets årsregnskab, hvor det bliver formuleret på følgende måde:

»Selskabets tidligere bogholder foretog i efteråret 2019 en række irregulære hævninger. Selskabet har taget retsskridt for at søge erstatning.«

Det er dagbladet Politiken, der har samlet historien op. Avisen oplyser, at det var i december 2019, at medarbejderen hev pengene ud til sig selv. Medarbejderen er nu bortvist og meldt til politiet, lyder det videre.

Spillestedet understreger over for avisen, at de stjålne penge ikke har været en medvirkende årsag til, at Jazzhus Montmartre i efteråret erklærede sig truet af lukning. Et bestyrelsesmedlem har lånt spillestedet 450.000 kroner, der skal være med til at dække det hul i kassen, bogholderen efterlod sig.

»Årsagen til, at vi var ved at lukke, var, at vi stod midt i coronakrisen, og samtidig var der usikkerhed om, hvordan vi kunne få finansieret spillestedet de kommende år. Vi har fået en væsentlig del af denne besvigelse dækket gennem et rentefrit lån af et bestyrelsesmedlem,« siger spillestedets administrerende direktør, Jonas Dyrved, til Politiken.

Som Berlingske har beskrevet i en række artikler, har Jazzhus Montmartre været i økonomisk uvejr. Direktøren blev fyret, og samtlige koncerter blev aflyst, ligesom spillestedet opsagde adressen i Store Regnegade.

Kulturminister Joy Mogensen (S) kastede hurtigt en redningskrans, idet hun bebudede, at hun var parat til at komme spillestedet til undsætning.

»Hvis en håndsrækning i krisen er det, der skal til, for at vi sammen med Københavns Kommune kan bevare jazzhuset, så vil jeg gerne tilbyde at tage en snak med ordførerne i Folketinget og foreslå den håndsrækning,« var ministerens budskab.

Spillestedet overlever

Det faldt imidlertid ikke i god jord. Kulturordførere kritiserede hende og stemplede hendes udmelding som »smagsdommeri« og »cherrypicking«. Hun endte siden i et samråd, som støttepartiet SF indkaldte hende til.

I slutningen af september blev det meldt ud, at Jazzhus Montmartre var reddet af både private og offentlige donationer.

Blandt andet har Augustinus Fonden og Konsul Georg Jorck og Hustru Emma Jorcks Fond spyttet i kassen. Desuden har Københavns Kommune bevilget en million kroner årligt over de kommende fire år. Spillestedet fortsætter i de vanlige rammer i Store Regnegade, ligesom både den administrerende direktør og kunstneriske chef er blevet genansat.

»Den økonomiske redningsplan sikrer huset en styrket placering, både når det gælder de store traditionelle koncerter med jazzens nulevende legender og med talenter på vej,« lød det i september fra bestyrelsesformand Michael Christiansen.