Med Grønland i hjertet

Halvt dansk, halvt grønlandsk. Halvt studerende, halvt sanger. Julie Berthelsen har kæmpet for at finde et ståsted, men nu har hun fundet balancen. Næste søndag er hun klar til en ny opgave, i TV2s nye sæson af AllStars: Som leder af et særligt kor, hvis medlemmer hun har fundet i sit elskede Grønland.

Julie Berthelsen elsker at mærke vinden i håret. Det har hun fra sin barndom i Grønland: »Der er ingen tvivl om, at noget af det bedste ved Grønland er den storslåede og friske natur.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For knap 11 år siden forlod Julie Berthelsen sin familie og de vante omgivelser i Grønlands hovedstad Nuuk for at tage til Danmark. Dengang var hun stadig en teenager på 19 år med drømmen om at blive læge. Hun var parat til at gribe om det hurtige og moderne liv som studerende i Århus, men det var ikke let at finde sig til rette.

»Jeg skulle finde ud af, hvem jeg var, hvor jeg hørte til og hvad jeg gerne ville. Jeg skulle kort sagt finde svaret på hele den eksistentielle »spørgsmålstegns-fase«. Jeg kom fra Grønland, men er halvt dansk og halvt grønlandsk, så hvordan skulle jeg placere mine ben, hvor meget skulle jeg stå til højre og til venstre, og hvad ville jeg egentlig gerne?« spørger Julie Berthelsen.

I dag er hun 30 år og har fundet svarene på spørgsmålene i »den eksistentielle identitetskrise«, som for længst er afblæst. Det tog dog sin tid, og svaret var at blive ved med at være grønlænder og holde fast i sine rødder.

»Nu har jeg boet i Danmark i mere end ti år, og Danmark er selvfølgelig kommet mere og mere ind under huden på mig. Men i og med, at jeg kommer fra en anden kultur og et andet land, som Grønland jo selvfølgelig er, er der ingen tvivl om, at jeg stadigvæk føler mig hjemme i Grønland,« erkender Julie Berthelsen. Hun glæder sig derfor til at stå i spidsen for et kor af grønlandske sangere, når TV2 blænder op for tredje sæson af AllStars næste søndag. Sammen med tre andre kendte danskere, er hun taget tilbage til sin hjemby for at samle et kor, og vinderen får 250.000 kroner til et velgørende formål.

»Jeg har valgt at sige ja til AllStars, så jeg kan præsentere Grønland sammen med mine grønlandske korsangere. Jeg har aldrig prøvet at lede et kor før, men jeg ved, hvordan det skal lyde og se ud. Det skal være grønlandsk, men ikke så grønlandsk, at danskerne ikke kan være med«, siger Julie Berthelsen, der allerede har mærket suset fra koret under prøverne til de første programmer.

»Det er hårdt at arbejde med koret. Jeg har sat niveauet højt, så jeg kan opfylde de ambitioner, jeg har med koret og de arrangementer, vi godt kunne tænke os. Men nu, når vi er gået i gang med prøverne, kan jeg kun sige, at det er lykkedes mig ret godt.«

Egentlig er Julie Berthelsens biologiske far fra Danmark, men forældrene blev skilt, da hun var få måneder gammel. Moderen Helene fandt sin nuværende mand Per i Grønland, og han har siden adopteret både Julie og hendes søster Kristine. Julie Berthelsen kalder sin mor en rigtig »løvemor«, der vogter over familien, mens Per er aktiv som grønlandsk politiker i Siumut-partiet.

»Min barndom i Grønland var skøn. Jeg har altid haft en meget tryg barndom hos en god familie. Selv om vi ikke havde så forfærdelig meget, så manglede vi aldrig noget. Mine forældre var rigtig gode til at sørge for, at alt var godt og trygt, og det gav plads til, at jeg kunne få lov til at være barn på den måde som alle børn bør være«, siger Julie Berthelsen, der især mindes, hvordan alle børnene i Nuuk altid legede sammen udenfor hele året rundt.

»Det, jeg husker mest, er udelegene og udesporten. Det var lige meget, om det var sommer eller vinter. Vi pakkede os bare ind og drønede ud og lavede snemænd. Vi hyggede os sammen alle børnene og i skolefrikvarteret var der sneboldkampe. Det var ofte Danmark mod Grønland - de danske klasser mod de grønlandske klasser«.

Men selv om sneboldkampene oftest var for sjov, med fnis og røde kinder blandt de glade børn, kunne hun nogle gange have svært ved at vælge, hvilken side hun skulle kæmpe på, og dermed blev hun, i en alder af 12 år, for første gang stillet over for valget mellem Danmark og Grønland.

Også indenfor i klasseværelset stod valget mellem de to lande og de to sprog: »Jeg gik i grønlandsk klasse fra 1. til 6. klasse og skiftede til dansk klasse i 7. klasse, fordi jeg vidste, jeg ville til Danmark og læse videre. Allerede dengang var det svært for mig at vælge side, og jeg stiftede bekendtskab med at stå på to forskellige ben«, siger Julie Berthelsen, der i dag har glæde af det grønlandske livssyn som modvægt til den hektiske musikbranche.

»Grønland har lært mig, at vi ikke er større, end naturen tillader. Deroppe har vi en større respekt for væren, mennesket og tilværelsen, fordi vi fra en tidlig alder lærer, at det ikke er os, der bestemmer. Der var morgener, hvor jeg ikke kom i skole, fordi hele huset var sneet inde. Der var tit og ofte situationer, som ikke var sjove. Fangere, der forsvandt, og nogle, der strandede derude på superfarlige sejladser. Det har alt sammen skabt en dybereliggende respekt for tilværelsen.«

I sin ungdom i Grønland har Julie Berthelsen altid sunget meget, så da hun havde gået to år på medicinstudiet i Århus, greb hun chancen og stillede op i den danske udgave af talentprogrammet Popstars. Selv om hun ikke vandt konkurrencen, men måtte nøjes med andenpladsen, var interessen for den nye dansk/grønlandske sangfugl enorm.

»Lige pludselig gik tingene stærkt. Jeg var med på det her løbebånd, der kørte 120 kilometer i timen«, siger Julie Berthelsen, som skulle beslutte, hvilken retning hendes liv nu skulle tage.

»Jeg skulle enten fortsætte mit studie og blive læge, som jeg altid gerne har villet, og som er et studie, jeg er rigtig, rigtig vild med, fordi det var udfordrende og kræver så meget af mig. Eller også skulle jeg vælge det, som jeg altid har dyrket på hobby-plan og som altid har været fedt - nemlig musikken.«

Valget var ikke helt åbenlyst for Julie Berthelsen. Hun så realistisk på tingene med sin egen grønlandske ydmyghed, og havde svært ved at stoppe på lægestudiet, for at satse 100 procent på musikken.

»Mange vil nok ikke kunne forstå, hvorfor vægtskålen var så lige fordelt, for selvfølgelig vil man da vælge poppen, hvis man har mulighed for det. Men jeg var enormt glad for medicinstudiet, og jeg er gammeldags opdraget med, at uddannelsen kommer først og er vigtigst. Jeg tog derfor al den orlov, jeg kunne tage, indtil jeg blev kaldt til et møde, hvor de sagde: »Nu går den altså ikke længere.« Det var det endelige skridt, hvor jeg sagde: »Fint, så kører jeg sgu bare på herfra«. Hvis man lever livet med en masse forbehold, så lever man ikke livet helt.«

Julie Berthelsens første debutsingle »Every Little Part of Me« nåede i 2002 frem til toppen af hitlisterne, og hendes første album »Home« solgte 90.000 eksemplarer. Nu var hun en stjerne, men det var ikke let.

»Jeg ville fortsat kontrollere mit liv og påtage mig alt ansvaret, selv om mit liv pludselig gik dobbelt så stærkt. Derfor lærte jeg på den hårde måde, at det simpelthen ikke kunne lade sig gøre. Jeg indså, at der skulle være flere for at få det til at fungere, og jeg var nødt til at dele arbejdsbyrden med min manager og mit pladeselskab.«

Efter bare et år i musikbranchen måtte hun sige fra og starte helt forfra.

»Det var en hård læreproces, og jeg gik til sidst ned med stress. Jeg gik bare helt ned og fik hurtig hjertebanken. Jeg måtte simpelthen tage en pause og starte på en frisk. Det kom cirka et års tid efter karrierestarten,« siger Julie Berthelsen, som i dag omsider har lært at give slip, og som derfor kan gøre status på hendes foreløbige fire pladeudgivelser.

»Jeg oplevede selvfølgelig også et dyk i pladesalget, og det gør alle kunstnere. Første plade hitter stort og anden plade sælger udmærket, men derefter er man så røget ind i en pærevælling af nye artister, som man nu skal konkurrere imod. Hvis man vil holde sig på toppen, er der jo ikke en dags pause i den her branche. Hver dag er en ny konkurrence, og hver dag slås vi om pladserne,« siger hun med et skævt smil.

Med fire pladeudgivelser og roller i film og tv, er Julie Berthelsen et af dansk showbizz etablerede navne. Alligevel drømmer hun om en stille tilværelse i Grønland, og fremtidsplanerne er allerede lagt.

»Min drøm er at gå ind i politik i Grønland, men det skal ikke være nu. Det vil jeg ikke føle mig rustet til. Jeg tror, at det kræver flere år på bagen, og jeg vil godt kunne lide at få noget basal viden i form af en uddannelse, før jeg springer ud i det. Jeg vil rigtig gerne være med til at gøre en forskel, og det gør man immervæk bedst, hvis man er i politik«, siger hun.

Så selv om Julie Berthelsen nu har levet 11 år i Danmark, ved hun allerede, at Grønland igen skal blive hendes hjem - tæt på familien og den natur, hun er opvokset i.

»Jeg har et stort ønske om at komme hjem og leve et voksent liv i Grønland. Da jeg var i starten af 20erne og kom tilbage til Grønland på ferie, havde jeg fået nok efter 14 dage. Men nu, når jeg er hjemme i to uger, er det bare ikke nok. Det er som om, at jeg ikke får fyldt hullerne ud. Jeg får ikke tid nok med familien, og jeg får ikke tid nok med stedet. Det føles bare som om, at behovet er blevet større,« siger Julie Berthelsen, men understreger, at hun endnu har mange år tilbage i musikbranchen.

»Jeg kan ikke sige, hvornår jeg flytter tilbage. Det kan godt være, at det først bliver, når jeg engang er gammel. Hvis det stadigvæk kører for mig her i Danmark, vil det være vanskeligt at flytte til Grønland og skulle flyve frem og tilbage.«

Men Julie Berthelsen skal tilbage. Grønland er nemlig ikke sådan at slippe af med, når man først har smagt, følt og duftet til landet.

»For mig er Grønland, som en parfume, man aldrig glemmer. Nogen gange kan man lande et sted, og pludselig kommer der en duft i luften, som virker enormt velkendt og familiær. Den duft er helt hundrede procent hjemme i Grønland.«