Med AOK i Kulturnatten

Hvordan vælger man mellem over 600 arrangementer i byen, når man kun har en enkelt aften? AOKs skribenter giver deres personlige guides til Kulturnatten.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Rasmus Meldgaard Harboe
Til Kulturnatten vil jeg begynde min aften på Det Kongelige Teaters Gamle Scene. Her er der nemlig mulighed for at komme med bag scenetæppet på det gamle, smukke teater på Kgs. Nytorv. En tur varer 75 minutter, og man skal huske at tilmelde sig på kglteater.dk. Herefter vil jeg springe på cyklen og køre mod Rådhuspladsen og Politikens Boghal. Det er et magisk sted for læselystne. Og denne aften er det selvfølgelig endnu mere specielt. Her er blandt andet maratonoplæsning af »1001 Nats Eventyr«, te og vandpibe-rygning. Ikke dårligt! Desuden vil der være forpremiere på dygtige Erik Valeurs nye bog.

Herefter skal jeg en tur på Holmen. Det er jo her, fremtidens kreative går i skole – og det er også her, man, på Kulturnatten, kan blive en af de første til at opleve, hvad fremtidens kreative så kan. For eksempel har både Statens Scenekunstskole og Det Rytmiske Musikkonservatorium ladet dørene til deres kunstneriske verdener stå på klem. Det vil jeg ikke gå glip af. Men min aften skal afsluttes på Nørrebro. For eksempel med en tur på non-profit-cafeen Mellemrummet i Ravnsborggade. God kaffe, god samvittighed.
Stine Hansen

Jeg skal på Københavns Museum. Her starter udstillingen »Søren Kierkegaard: Kærlighedens genstande og gerninger«, der udstiller filosoffens egne genstande. Samtidig indsamler museet københavnernes egne kærlighedseffekter og gør dem til en del af udstillingen. Efter mit besøg vil jeg smutte ind i museets nye café Tante T og spise masser af kage som aftensmad. På Folketeatret kan man komme på rundvisning og et smut om på den anden side af det tunge scenetæppe. Jeg vil heller ikke snyde mig selv for en kanalrundfart. Jeg vil pakke mig ind i varmt tøj og tage en kop kaffe i hånden, og så vil jeg nyde byens mange smukke lys, der spejler sig i vandet.

Jeg vil også lægge vejen forbi Den Sorte Diamant, der skifter totalt retning på denne ene aften. Normalt skal man være irriterende stille i de smukke bygninger, der nærmest er skabt til at råbe i. Men man får netop lov til at råbe denne aften. Salene bliver forvandlet til et inferno af lyd, når gæsterne kan råbe for deres lungers fulde kraft. Ud over øredøvende larm, vil råbekoret Tinnitus forsøge at skabe lækker lyd med deres råben.Rasmus Kramer Schou

Lad os være ærlige; Kulturnatten kan være det rene ragnarok. Folk myldrer frem som myrer fra en tue med ild i. Der er mennesker overalt, forvirrede gæster drejer otte gange rundt om sig selv, og nogle køer ser ud som om, de begynder ved den tyske grænse. Men Kulturnatten er også en unik mulighed for at mærke hele København få pulsen op over de 200, og man ser de gladeste gæster, hvor end man kigger hen. Af bitter erfaring har jeg derfor kynisk lært at agere guerilla-kultur-snigskytte. Ét mål og så ellers flugt med benene på nakken.

I år lokker Hotel- og Restaurantskolen med en workshop, hvor man lærer at lave den perfekte Tournedos Rossini. Den består af oksemørbrad med sprødstegt foie gras, trøfler, brioche og madeira-demi-glace. I mine ører lyder det som godt-med-godt-på-og-lidt-ekstra-dobbelt-godt-på toppen. Og Tournedos Rossini kan man aldrig få for mange af (lægen vil muligvis sige noget andet, men det er Kulturnat, så han er ikke på arbejde). Efter sådan et måltid er der simpelthen ingen menneskemængde, der kan slå dig ud. Nu er du klar til resten.
Cecilie Gormsen

Min aften begynder på konditoriet La Glace, der denne ene gang om året viser, hvordan kagerne bliver til. Konditorerne vil blandt andet vise, hvordan man laver La Glaces signaturkage, Sportslagkagen. Imens jeg går i en stor bue uden om arrangementet »smitsomme husdyrsygdomme« i Fødevarestyrelsen, kigger jeg forbi Designmuseum Danmark. Museets café inviterer på ’Stole-Tapas’, hvor jeg vil finde ud af, hvordan en Børge og en Wegner smager, når de bliver fortolket som spiselige tapas. Det kan kun blive en succes.

Herefter vil jeg tage på omvisning blandt museets møbelklassikere. Måske slutter jeg af med at designe min egen mini-stol i stoleworkshoppen. Herefter går turen til Vesterbrogade 80B. Her viser fotofællesskabet 16tyve billeder fra nogle af Skandinaviens førende fotografer i deres baggård, hvor værkerne bliver projiceret op i 6x4 meter. Nåh ja, sidst men ikke mindst skal jeg i løbet af aftenen forbi Rådhuspladsen og blive hyldet på den røde løber. Jeg har nemlig vundet en pris sammen med resten af København som Europas Miljøhovedstad 2014, og hele aftenen kan man kigge forbi og få overrakt sin pris.
Nynne Hein Møller

Jeg skal et smut forbi Nordisk Ministerråd, hvor upcoming dj og producer Eloq spiller lækkert musik. Endnu mere musik kan jeg få i Kulturministeriet, hvor Christian Hjelm spiller sine iørefaldende sange, som jeg altid bliver i godt humør af. Høj på god musik vil jeg vende snuden mod Cinemateket, som viser reklamefilm fra besættelsestiden. Det lyder måske tørt, men det var en tid, hvor farverne og idérigdommen blomstrede i reklamestudierne.

Bagefter vil jeg fortsætte til Niels Bohr Instituttets Østervold Observatorium, hvor der vises udvalgte himmellegemer på en dobbelt stjernekikkert fra 1895. I observatoriet kan man desuden høre om astronomiske emner eller se gennem en af de mindre kikkerter. Vil jeg se historier om de stjerner, der har gået på vores jord, tager jeg til Kulturcentret Assistens. Her bliver der vist film om nogle af de stjerner, der er begravet på kirkegården. Blandt andre Natasja, Søren Kierkegaard og H.C. Andersen. Aftenen slutter jeg af i Zoologisk Have, som holder ekstraordinært åbent helt til midnat. Her kan man se alle havens dyr, når de er på vej i seng i de mørke omgivelser.
Camilla Lützhøft Stahlschmidt

Min Kulturnat begynder i det store, nyåbnede Industriens Hus ved Rådhuspladsen. Her skal jeg høre arkitekt Lars Bendrup fortælle, hvordan man får et stort, moderne glashus til at passe ind blandt Københavns gamle bygninger. Herefter vil jeg gå udenfor og finde mit indre legebarn og min smartphone frem for at være med til at dekorere glashusets facade, som forvandles til et stort lysshow. Efter lysleg kan man godt blive småsulten, og jeg vil derfor krydse boulevarden for at gribe chancen, når Københavns Rådhus byder på de berømte rådhuspandekager. Med sulten stillet vil jeg begive mig op ad trapperne og nyde udsigten fra rådhustårnet.

Jeg ser ingen grund til at stå i kø for at komme ind til de mest populære arrangementer. Jeg vil hellere nyde, at København for en aften bliver endnu kønnere, fordi flotte bygninger mange steder udsmykkes med sjove motiver. Ved Nikolaj Kunsthal skal jeg se fotograf Roger Ballens værker blive projiceret op på den gamle kirke, og så skal jeg opleve Rundetårn blive til en levende lysskulptur, inden jeg til slut kigger forbi Kulturhuset Indre By og danser swing.

Se hele programmet her.