McCartney kræver Beatles-sange tilbage

Paul McCartney har bevæbnet sig med jura i kampen om for at få rettighederne til The Beatles' tidlige sange tilbage.

Foto: FELIPE TRUEBA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København: Selv om Paul McCartney har været med til skrive flere af The Beatles' tidlige klassikere, har rettighederne til sangene tilhørt alle mulige andre end musikeren selv.

Den lukrative ret til at udgive musikken har blandt andet været i hænderne på vennen Michael Jackson og selskabet Sony, men nu har McCartney taget de første skridt på vejen til at få rettighederne igen. Det skriver det amerikanske magasin Billboard.

Det er den amerikanske copyright-lovgivning, der giver musikere muligheden for at generobre retten til deres musik, når der er gået 56 år siden dens udgivelse.

I McCartneys tilfælde betyder det, at flere sange fra hans bagkatalog bliver frigivet i 2018.

Den nu adlede verdensstjerne fra Liverpool har indgivet en anmodning om at få rettighederne til 32 sange, der er skrevet i perioden 1962-1964. Derudover har han også krævet retten til sange som "Come Together" og "Golden Slumbers" fra albummet "Abbey Road", der dog først vil blive frigivet i 2025.

Det har længe været et horn i siden på McCartney, at han ikke har kunnet udgive sine egne sange, og det kostede angiveligt venskabet med Michael Jackson, da den amerikanske popstjerne opkøbte rettighederne i 1985.

Han er dog ikke blevet helt overset, og ifølge BBC har royaltyindtægter fra sangene været med til at sikre ham en personlig formue på næsten 7 milliarder kroner.

Sir McCartney kan dog skyde en hvid pil efter Lennons sange, som også bliver frigivet snart. I 2009 solgte hans enke, Yoko Ono, rettighederne til Sony, og deres ophavsret gælder i 70 år.

/ritzau/FOKUS