Mazen Ismaill blev hædret for sit standupshow: »For at være helt ærlig, så anede jeg ikke, hvad Statens Kunstfond var«

Komikeren Mazen Ismail laver satiriske Facebookvideoer og liveshows om kulturforskelle mellem Danmark og Mellemøsten. I november blev han præmieret af Statens Kunstfond for »en vital og gribende nutidig suite over danskhed«.

»Det giver ingen mening, når facebook-krigere sidder og skriver »nu kommer de brune og stjæler julen«. Jeg er selv fra Libanon, og der er masser af julepynt overalt på gaderne,« siger Mazen Ismail. Mazen Ismail, forfatter, komiker, musiker og iværksætter. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Mazen Ismail troede, han havde fået en spammail, da beskeden fra Statens Kunstfond tikkede ind.

I mailen stod der, at hans show »Sådan overtager vi Danmark« var blevet præmieret med 80.000 kr.

»For at være helt ærlig, så anede jeg ikke, hvad Statens Kunstfond var. Så jeg tænkte bare, at det sikkert var en eller anden prins fra Afrika, som jeg skulle overføre 5.000 kr. til for at få pengene,« siger han og griner.

Mazen Ismail ignorerede beskeden i tre dage, indtil nysgerrigheden alligevel blev for stor. Han fandt et nummer på Statens Kunstfond og fik endeligt bekræftet, at der slet ikke var tale om spam. Hans standupshow var blevet præmieret.

»Jeg blev overvældet. Det var meget stort. For jeg har jo ikke rigtig fokuseret på det kommercielle marked i Danmark. Jeg har altid bare fokuseret på min kunst gennem de sociale medier. Så at blive anerkendt på den måde er jo bare kæmpestort,« siger han.

Mazen Ismail er 34 år og født i Beirut. For fire år siden begyndte han at lægge satiriske videoer om danskhed, flygtninge, julen og tørklædedebatten på sin facebookprofil.

Mazen Ismail fik som 15-årig ni knivstik i ryggen, og som 17-årig røg han i ungdomsfængsel med en voldsdom. I fængslet forelskede han sig i litteraturen og fik modet til at fokusere på sin kunst. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.
I dag har han 55.000 følgere på Facebook, og antallet af videoer, der omhandler kulturelle forskelle mellem etniske danskere og danskere med mellemøstlig baggrund, bliver flere og flere. Videoerne har titler som »Moskeer vs. kirker«, »Sådan stopper vi muslimernes eid« og »Sådan bliver du dansker«.

I 2017 blev Mazen Ismail opfordret til at omdanne de satiriske videoer til et liveshow. Senere samme år kunne han fylde Bremen Teater med sit første show, »Sådan sender I mig hjem«, og melde om udsolgt til alle liveoptrædender. I 2019 fulgte det nu præmierede »Sådan overtager vi Danmark«.

Frygten for det fremmede

Som femårig flygtede Mazen Ismail med sin familie fra den libanesiske borgerkrig. Familien kom på asylcenter i Danmark og flyttede efterfølgende til den jyske by Brejning. Men selvom Mazen Ismail er dansker med mellemøstligt ophav, mener han ikke, at han står i midten af to kulturer. Han ser sig selv et tredje sted.

»Jeg tilhører ingen verdener, og jeg tilhører begge verdener. Jeg står udenfor og observerer begge kulturer og har et stort tilhørsforhold til begge verdener. Derfor er det nemt for mig at se, hvad der går galt, og samtidig også, hvor ens vi egentlig er. Jeg er heldig, at jeg er opvokset i Brejning mellem etniske danskere, men med mellemøstlige rødder. Det er det, der giver mig styrken til at observere,« siger han.

Når Mazen Ismail stiller sig op på en scene eller snakker til kameraet, forsøger han at undersøge og beskrive den måde, etniske danskere og mellemøstlige indvandrere og efterkommere lever sammen på. Gennem poesi og humor arbejder han med »frygten for det fremmede«, som der, ifølge ham selv, er »sindssygt mange sjove elementer i«.

»Jeg synes, det er sjovt at tale ind i frygten for, at »nu kommer de fremmede og overtager vores land«. Jeg taler ind i den frygt, eksaminerer den, piller den fra hinanden og tilfører noget humoristisk. Der er så mange politikere og debattører, der tager frygten meget seriøst, men ofte er det, der bliver talt om, fuldstændig irrelevant,« siger han.

Mazen Ismail peger for eksempel på frygten for, at danskere med mellemøstlig baggrund vil tage julen og de kristne traditioner fra Danmark.

»Jeg tror godt, man kan mærke, at det kommer fra et godt sted, når jeg kritiserer, laver sjov, provokerer og prikker lidt til både etniske danskere og nydanskere,« siger Mazen Ismail. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.
»Det giver ingen mening, når Facebook-krigere sidder og skriver, at »nu kommer de brune og stjæler julen«. Jeg er selv fra Libanon, og der er masser af julepynt overalt på gaderne og et kæmpe juletræ i centrum af Beirut. Jeg kan ikke forestille mig at møde et menneske, der vil fratage nogen retten til at holde jul. Og hvis jeg nogensinde møder et, vil jeg dø af grin. Nogle gange gør samfundet det også bare meget nemt for mig at finde emner til mine videoer og shows,« siger han.

Når Mazen Ismail er gået på scenen med showet »Sådan overtager vi Danmark«, har det været med en satirisk, skræddersyet plan. Emnet har ifølge Mazen Ismail lokket et meget blandet publikum til, og det er noget af det, han er allermest stolt af.

»Der er både gamle og unge, store og små, etniske danskere og brune danskere, der er kommet for at se mine shows. Det er meget blandet, og jeg synes, at det er min karrieres største succes,« siger Mazen Ismail, hvis mantra er, at »hvis vi kan grine sammen, kan vi leve sammen«.

Ni knivstik i ryggen

Det lå ellers ikke i kortene, at Mazen Ismail skulle modtage penge fra Statens Kunstfond og leve af sin kunst. Som 15-årig kom han i kriminelle miljøer og endte med ni knivstik i ryggen. Som 17-årig røg han i ungdomsfængsel med en dom på tre måneder for et slagsmål.

Men tiden i ungdomsfængslet endte med at kickstarte interessen for litteratur og ordets magt. På sit værelse skrev Mazen Ismail tekster, som han gemte under sin seng, og en dag opdagede en af pædagogerne dem. Næste dag havde hun placeret en stak bøger på teenagerens skrivebord.

Mazen Ismail slugte bunken af eventyr og selvbiografier, og da han havde afsonet sin dom, færdiggjorde han folkeskolen og HHX og strøg ind på Syddansk Universitet for at læse sprog og kommunikation.

»Jeg kan ikke forestille mig at møde et menneske, der vil fratage nogen retten til at holde jul. Og hvis jeg nogensinde møder et, vil jeg dø af grin,« siger Mazen Ismail. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

I dag er Mazen Ismail i gang med at skrive sin egen bog. Den handler om en opvækst i krig og flugt, tab af identitet og det at begynde forfra og finde sig selv gennem kulturen.

Både videoer og liveshows kommer der sandsynligvis flere af, for Mazen Ismail har svært ved at lade være med at behandle kulturforskelle med »sjov og provokation«.

»Jeg tror godt, man kan mærke, at det kommer fra et godt sted, når jeg kritiserer, laver sjov, provokerer og prikker lidt til både etniske danskere og nydanskere. For når jeg laver sjov med dem, så er det jo, fordi jeg oprigtigt ønsker, at vi skal gøre vores samfund til et bedre sted.«