Massernes individuelle enshed på Roskilde

Arkivfoto. Når verden er bedst, går individualismen og fællesskabet imidlertid hånd i hånd. Det gælder på Roskilde – og det gælder i verden udenfor. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den største masse-suggestion jeg har oplevet på Roskilde Festival var i 2008, da The Streets spillede på Orange Scene. The Streets, der reelt var en blegsottig brite ved navn Mike Skinner, som blandede noget meget moderne grime og garage med en sjat meget engelsk i sin musik, var netop her på sit højdepunkt. Hvad han ikke var sen til at udnytte den aften. I en grad, så det undervejs i koncerten faktisk lykkedes ham at få ret store dele af publikum til kollektivt at smide tøjet dér foran Orange.

Vi lever i individualismens tidsalder, siger man, og det er på mange måder rigtigt. Af og til også på Roskilde, der ellers kan dét med at forføre masserne. Når man eksempelvis vågner op en morgen i regnsilende muddersmat (hvad vi i skrivende stund heldigvis ikke har gjort – endnu), og der er en kilometer op til det iskolde bad, og man er lige så beskidt igen, når man har kæmpet sig tilbage, og man har hul i gummistøvlerne og mobilen er gået ud, så kan man pludselig føle sig helt enormt individuel og en lillebitte smule alene.

Når verden er bedst, går individualismen og fællesskabet imidlertid hånd i hånd. Det gælder på Roskilde – og det gælder i verden udenfor. Når verden er bedst, indgår man i berigende fællesskaber, samtidig med at man kan udfolde sig selv og sine drømme i frihed.

Det sidste burde der være stor mulighed for på Roskilde. For en uge siden var her en bar mark. Siden er der blevet bygget en by med 130.000 indbyggere. Ude på campingområderne, hos de i år så herostratisk berømte curlingbørn, har man nærmest konceptualiseret ideen om individets unikke tilgang til livet i lejrområder som Dream City, hvor entreprenante unge kan få lov til at selvbygge deres egen temalejr. Hvad de så gør: Her er Camp Marius, opkaldt efter girafungen og bygget som en minikopi af zoo-tårnet, eller Camp Bodega med John Mogensens ansigt spraymalet på facaden som en hyldest til bodega-guruen himself.

Og alligevel kan man ikke lade være med at gøre sig en observation, når man som jeg flere gange de seneste dage er vandret gennem campingområderne, hvor titusinder af unge siden weekenden har slået lejr: I betragtning af, hvor mange muligheder man her på Roskilde har for at skeje ud, skille sig ud, stikke af fra mængden og være helt vildt individuel, så opfører de fleste sig forbavsende ens.

De fleste camps ligner hinanden: Iglootelte, pavilloner, festivalstole, skrald og et monumentalt lydanlæg. Man sidder i rundkreds og spiller øl-bowling, inden man henter sig endnu en flæskestegssandwich og en 24 styks med Tuborg-dåser. Der er 80ermusik overalt. Nattefesterne er ens: En DJ spiller op, folk stimler sammen, danser, snakker, drikker.

Men det er selvfølgelig løgn.

Præcis som det er, hvis man kigger på parcelhus-Danmark fra oven og finder, at det hele bare er koteletgrunde, vinkelstuer og ligusterhække.

Når man kommer tættere på, når man når til nærbillederne, titter individualismen frem. Forleden nat mødte vi f.eks. en meget sympatisk svensk mand til en af de nævnte fester foran et dunkende soundsystem, og vi fik os en god snak om forskellen på Danmark og Sverige – og hvorfor en fest(ival) som i Roskilde næppe nogensinde ville kunne finde sted i Sverige. Her har man stort set lov til alt – alle steder. Bare man opfører sig ordentligt. Han var lykkelig, svenskeren. Lige her.

Lykkelig. Fri. Sig selv. Sammen. Og endda frivilligt. I verden uden for Roskilde er der lidt for mange eksempler på ufrivillig individualisme – og ufrivillige fællesskaber. Der rapporteres om mange ensomme, ikke mindst i de bysamfund, hvor der er flest mennesker. Som om selve menneskemængden kan bidrage til ensomhedens fortabelse. Og samtidig lever vi i et samfund, der over de seneste 50 år har udviklet en grad af påtvungen fællesskabsfølelse via velfærdssamfundets kasser, som de færreste hippier på den første Roskilde Festival næppe havde forestillet sig, hvor fællesagtige de end måtte have været.

På Roskilde er ikke meget ufrivilligt. Af og til har der været en nærmest omklamrende fællesskabsdagsorden fra festivalarrangørernes side; man har fået kvælende slogans og værdier sendt mod sig fra alle sider, digitalt og analogt. Men det er som om den dimension er nedtonet i år, hvilket er ganske befriende.

For det gode ved Roskilde er blandt andet at se, at mennesker godt selv finde ud af at arrangere sig. I camps, ved koncerter. Hvor ens de end vælger at gøre det, hvor konformt det hele egentlig ved første øjekast kan forekomme.