Masser af whisky

Den ædle skotske whisky er omdrejningspunktet I Ken Loach’ socialt betonede røverhistorie. Tre ud af fire stjerner.

Fra venstre: Skuespilleren Paul Brannigan, den britiske filminstruktør Ken Loach og den britiske skuespiller Eilliam Ruane til pressemøde før præsentationen af "The Angeæ's Share" i Cannes. Fold sammen
Læs mere
Foto: LOIC VENANCE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den brogede trup af karakterer i Ken Loach’ skotske røverhistorie ”The Angels Share” bliver introduceret en efter en, mens de sidder i retten og får læst deres synderegister op af anklageren. Forbrydelser er dog mere sølle end alvorlige: fuldskab på offentlig gade, butikstyverier og hærværk i form af urinering på en statue. Værst er anklagen mod filmens hovedperson Robbie, der trods sin beskedne størrelse har sendt tre bøller på hospitalet. Bøllerne er i familie med Robbies gravide kæreste, der elsker ham, men det gør den øvrige svigerfamilie bestemt ikke. Robbie har intet job, ingen uddannelse og ingen muligheder for at forsørge sin kone. I løbet af handlingen vokser han dog med opgaven, og publikum fatter gradvist mere og mere sympati for ham, og hans lille bande af udstødte.

I en jobskabelses-ordning møder Robbie og vennerne en socialvejleder, der med karakteristisk Ken Loach-idealisme, formår at bringe Robbie på ret køl, ikke mindst, da han får den unge lømmel interesseret i whisky-smagning. Da viser sig nemlig, at Robbie har et naturligt talent for whiskysmagning og hans ”næse” og muligheden for at få en professionel karriere som whisky-indkøber byder sig til ude i fremtiden. Robbie har imidlertid brug for penge her og nu, og da han hører om en auktion over en kostbar tønde whisky, hvis værdi nærmer sig en million pund, begynder han at udtænke et whiskykup i klassisk filmstil.
Ken Loach er som sædvanligt solidarisk med samfundets udstødte, dumme og svage, og modstiller dem med uforstående myndigheder og whisky-connaisseurernes småsnobbede verden.  

Filmens titel hentyder til de 2 procent af en lagret whisky i et fad, der over tid fordamper op i den blå luft: Englenes andel. ”The Angel's Share” er en rigtig publikumsdarling, der kan gøre lykke i en fyldt biografsal.