Mary med til at krone modens nye talenter

Kronprinsesse Mary var med sin tilstedeværelse igen med til at sætte fokus på talenter midt i en modeuge, der ellers mest handler om salg.

Elina Maattanen (forrest) vandt årets Designers Nest-konkurrence med en kollektion i bomuld og silke. Den unge finske designer fik behørig opmærksomhed og sin pris overrakt af kronprinsesse Mary. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Der står flasker med mineralvand på fire grå stole. På resten af stolerækkerne i det hvide showtelt er der ingenting. De grå stole er forbeholdt en ganske særlig dame, og hendes tilstedeværelse er værdsat. Kronprinsesse Mary er gæst hos og for protektor for Designers Nest, designkonkurrencen for unge skandinaviske designere, som afholdes af modemessen Copenhagen Vision.

Kronprinsessen er i øvrigt en jævnlig gæst i løbet af modeugen, og i denne uge lagde hun ud med at vise den unge showdebuterende designer Ole Yde den ære at overvære hans show på Københavns Rådhus – og være den første, der rejste sig og klappede. Hun var også på rådhuset, da Margit Brandt hånd i hånd med sin datter Julie modtog hyldesten efter showet torsdag, og torsdag aften var Kronprinsessen til show hos Boss Orange, der var på visit i København. Alle steder er hun særdeles velkommen, men måske allermest her hos Designers Nest, hvor hendes tilstedeværelse suger opmærksomhed til sig – og til de unge talenter.

Som Tom Steifel, jurymedlem sagde i går:
»Deres Kongelige Højhed, De er med til at sætte fokus på de unge designere, for uden dem … ingen kommende generation, som industrien har brug for.«

Ungdommelige idérigdom
Kronprinsessen, klædt i en gul, beige og hvid Rikkemai kjole, ventede tålmodigt i varmen, før hun og de øvrige gæster i det sommerlune telt så 33 skandinaviske designere vise hver deres bud på, hvor moden skal hen. Fra plisserede kjoler, tamburmajorer i undertøj, mænd i gummijakker, en figur i brokadejakke og med grisehoved, smukke kjoler med kobbertråd og filtet farverig uld. Strittende i alle retninger. Fra aldeles brugbart og klar til produktion til det mere grænsesøgende. Fra pels til plastic. Tyk strik til tynd chiffon. Fra regntøj til gummijakker, fra inspiration fundet hos Maorifolket til guldgravere.

Men vinderen blev finske Elina Maattanen fra University of Art and Design Helsinki, der fik prisen på 15.000 kr. og en plakette udført af Louise Campbell for Royal Copenhagen for en både brugbar og velfungerende kollektion i bomuld og silke. Dommerkomiteen lagde også vægt på, at kollektionen lå i fin forlængelse af tendenserne i damemoden. Maattanen viste to mørkblå og et lyserødt outfit, smækbukser og lange kjoler.
Og så modtog en lidt betuttet finne prisen, overrakt af Kronprinsessen og fik et øjeblik i spotlyset.