Margrethes historie fortælles i ord og billeder

En herboende franskmand og en dansker, der bor i Paris, står bag den første lange tegneserie om Danmarks dronning.

Tegneren Thierry Capezzone og forfatteren Erik Svane. Foto: Sophia Juliane Lydolph Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske er det ikke tilfældigt, at det var en udlænding, der fik ideen til den første store sammenhængende tegneserie om dronning Margrethe. For de fleste danske forfattere og kunstnere er landets regent på én gang for tæt på og for langt væk til at være emne i en dramatiseret fortælling. For den herboende franskmand Thierry Capezzone, tegneserietegner i den klassiske fransk-belgiske tradition, var ideen derimod så indlysende, at det undrede ham, at ingen havde gjort det før.

»Jeg havde i et stykke tid bemærket, at min tegnestil og interesse var drejet i en mere realistisk retning, og jeg ønskede at bruge det i en ny serie. Så en dag vågnede jeg op og tænkte: Det skal da være en historie om dronning Margrethe!,« siger Thierry Capezzone, der tidligere med stor succes har udgivet fem album i en mere tegnefilmsagtig stil om H.C. Andersen junior.

Efter to års intensivt arbejde er første bind af værket om dronningen nu på vej til boghandlerne. »Daisy - en prinsesse i Danmark«, der udkommer 16. september, handler om prinsesse Margrethe, fra hendes fødsel en uge efter den tyske besættelse i 1940 til 1972, da hun udråbes til landets dronning fra balkonen på Amalienborg. Det endnu ufærdige andet album skildrer hendes regentperiode frem til i dag.

Thierry Capezzones første opgave var at finde en forfatter, der kunne omsætte virkelighedens historie til en vedkommende fortælling, og det viste sig at være sværere, end han havde regnet med. De fleste danske manuskriptforfattere var enten af den overbevisning, at projektet var for omfattende, eller at der var for lidt »action« i Margrethes liv og levned til, at det kunne fungere som en tegneserie. Det sidste var også tegneserieforfatteren Erik Svanes umiddelbare indvending.

»Der kunne da højst være 12 siders historie i dronningens liv, tænkte jeg,« siger Erik Svane.

Men det ændrede sig, da han begyndte at læse de eksisterende biografier, heriblandt den tidligere Berlingske-journalist Annelise Bistrups »Margrethe«, men særligt Jon Bloch Skippers »Tre søstre - samtaler mellem dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og dronning Anne-Marie«.

Det var, da han fik et dybere indblik i, hvad der udspillede sig bag de kongeblå kulisser, at han fandt nøglen til historien.

»Den skulle fortælles som en familiesaga. Og som en kærlighedshistorie om en kvinde og to mænd: Dronning Margrethe, hendes far og den mand, hun vælger at tage til ægte, Henri de Monpezat,« siger Erik Svane.

En anden tråd i fortællingen er prinsessens gryende bevidsthed om sin egen fremtidige rolle i monarkiet. Her har tegnerne identificeret sig med den unge Margrethes kunstneriske ambitioner og forestillet sig hendes bekymring for, at der ikke i fremtiden ville blive plads til hendes store lidenskab for at tegne og male.

Der er ikke taget friheder i form af rene opfindelser, og både forfatter og tegner har brugt mange måneder på research. Dronnigens første bil, en kongeblå Volvo Amazon, er med, og når prins Henrik læser Karen Blixens »Babettes gæstebud« på fransk, hedder fortællingen »Le dîner de Babette«, som var den franske titel, indtil den blev lavet om til »Le Festin de Babette« for at passe til Gabriel Axels filmatisering. Kong Frederik læser selvfølgelig Berlingske Tidende med det gamle avishoved, og forsidernes overskrifter er dem, der var på de pågældende datoer.

Kongelige tanker og karakteristiske frisurer

Til gengæld tager tegneren og forfatteren sig den frihed at beskrive tronarvingens tanker ved forskellige lejligheder, men de bygger alle på udsagn, som dronningen ved senere lejligheder er kommet med om sin opvækst. Mange muntre episoder er der også plads til, som da det daværende kongepar besøger Thule i det nordvestlige Grønland og pænt må vente på, at indbyggerne dukker op for at tage imod. Der er kommet en isbjørn forbi, så hele bygden er taget på jagt. Det har kongen fuld forståelse for.

I tegneserier er det sjældent, at karaktererne bliver ældre i løbet af en historie, og det var en af de største udfordringer for Thierry Capezzone at gøre kongefamiliens medlemmer genkendelige for læseren gennem de forskellge livsfaser.

»Jeg lagde mærke til fra fotografierne, at de tre prinsesser havde hver deres måde at sætte håret på, og det brugte jeg som de tre karakterers ’signaturer’, så man også på lang afstand kan skelne dem fra hinanden,« siger Thierry Capezzone.

De to tegneserieskabere har løbende gjort sig tanker om monarkiets betydning. Erik Svane, der bor i republikken Frankrig, mener, at kongefamilien har en samlende effekt for nationen.

»Ser man på verdens monarkier, er de kendetegnet ved at være fredelige. Der er mere brok i republikker,« siger han.

»Daisy - en prinsesse i Danmark« holder sig ikke tilbage fra at skildre medlemmerne af kongefamilien som mennesker af kød og blod, men undgår det nysgerrigt snagende. Og selv om tegneserien fastholder en respektfuld tone, har Erik Svane og Thierry Capezzone også givet de danske republikanere mæle i form af tre christianitter, der hellere vil have en »fremsynet republik ligesom i Cuba eller Kina«.

Da Margrethe bliver udråbt til dronning, er de tre »nitter« dog også med på Amalienborg Slotsplads, hvor de ligesom alle de andre kniber en tåre.

»For mig er dronningen som en mor for danskerne, og I er hendes børn. Der er både kærlighed, brok og ballade, men i sidste ende elsker de fleste hende, nøjagtig som de elsker en mor,« siger Thierry Capezzone.

Dronningen har også selv læst i tegneserien. Det lykkedes nemlig Thierry Capezzone at få stukket hende nogle af de første sider i hånden under en reception på den franske ambassade, og dronningen fandt serien »amusant«. Hun pegede på en episode, hvor hun som lille pige bliver forskrækket over en eskadrille lavtflyvende tyske fly. Hendes far trøster hende og skælder ud på flyene.

»Dronningen fortalte mig, at hun godt kunne huske episoden, men at det var sket på stranden i Vedbæk, ikke på græsplænen ved den villa, de boede i,« siger Thierry Capezzone, der var godt nervøs under mødet, og derpå lettet. Hendes majestæt havde været tilfreds med serien om sig selv.

 

»Daisy - en prinsesse i Danmark« udkommer 16. september på forlaget Cobolt.