Manusforfatter efter hårde anmeldelser af TV 2s nye familieserie: »Det har været en meget svær weekend for mig«

Berlingske vil give udvalgte kunstnere adgang til at reagere på anmeldelser af deres værker. Vi lægger ud med Ina Bruhn, der stadig er chokeret oven på weekendens dårlige anmeldelser af hendes hjertebarn, TV 2s familieserie »Håbet«, der havde premiere lørdag.

Den negative modtagelse gør ondt på den erfarne manuskriptforfatter Ina Bruhn, fordi hun havde særlige ambitioner om at fortælle nutidens unge noget om fortiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Daumiller

Hvordan føles det for en kunstner at blive rakket ned af anmelderne?

Det er hårdt – meget hårdt – fortæller manuskriptforfatter Ina Bruhn til Berlingske, efter at en række anmeldere i weekenden, inklusive Berlingskes, gik til hendes nye familieserie »Håbet« med skarpslebne knive.

Serien havde premiere lørdag aften på TV 2, og handler om den 15-årige Marie, der i 1899 tager til søs forklædt som dreng. Hun håber at finde sin forsvundne far, men undervejs oplever hun eventyr i forskellige lande.

Ikke alle dagblade bragte anmeldelser, men de fleste var negative.

»Håbløst! Kæmpeflop af TV 2«, skrev Ekstra Bladets Henrik Queitsch og gav to stjerner, mens kulturmagasinet Soundvenue skrev »Lykken punkterer dramaet i TV 2's nye miniserie« og gav tre.

Nogle af anmelderne brugte seriens maritime setting til at gøre sig lystige i overskrifterne:

»TV 2s nye satsning: »Håbet« sejler uden vind,« skrev Sara Brun Nielsen over en tostjernet anmeldelse i Fyens Stiftstidende, mens Berlingskes Søren Jacobsen Damm gav sin tostjernede anmeldelse følgende rubrik: »Håbløst sejlskibsdrama støder på sentimental grund«.

Da Berlingske ringer til Ina Bruhn, der fik den oprindelige idé til serien og skrev dens manuskript, er hun stadig ikke helt kommet sig over de dårlige anmeldelser.

»Jeg føler, at jeg er blevet angrebet meget personligt som manuskriptforfatter, og er stadig chokeret. Det har været en meget svær weekend for mig,« siger Ina Bruhn.

Den negative modtagelse gør ondt på den erfarne manuskriptforfatter, da hun havde særlige ambitioner om at fortælle nutidens unge noget om fortiden.

»Jeg har været meget glad for denne serie, og jeg har haft ting på hjerte med hovedkarakteren og den tid, serien foregår i, og jeg synes selv, at det er lykkedes. Og så har instruktør (Christian E. Christiansen, red.), skuespillere og det tekniske hold lavet en serie, der er meget smuk at se på,« siger Ina Bruhn.

Hun forstår ikke, hvorfor anmeldelserne bliver så personlige i deres måde at formulere sig, men mener, at hendes TV-serie er blevet taget som gidsel i en bredere kritik af familiefilmgenren. Det er den særlige genre, hvor historierne typisk bliver fortalt, så de både tilfredsstiller mindre børn, deres forældre og deres bedsteforældre. De er sjældent anmeldernes kop te, og det er kommet til at skade »Håbet«, mener Ina Bruhn.

Berlingskes anmelder Søren Jacobsen Damm skrev efter at have set tre afsnit, at »Håbet« efterlader seeren »emotionelt gold«, og at det skyldes ambitionen om at favne bredt, også på tværs af årgange.

»Men når man laver det store familiedrama, ender slutresultatet ofte helt afslebent og blodfattigt. Og når alle skal kunne se med, risikerer man nemt, at ingen gider se med,« skrev Søren Jacobsen Damm.

Ina Bruhn er helt uenig med Berlingskes anmelder, men føler ikke, at hun kan indgå i en direkte diskussion med hans påstande.

Lars Brygmann og Albert Rudbech Lindhardt i TV 2s familieserie »Håbet«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Geisnæs/TV 2.

»Jeg synes, at serien er alt andet end blodfattig. Den er meget følsom, men en anmelders følelser kan jeg jo ikke argumentere imod. En anmelder føler det, han føler. Men jeg mærker, at anmelderne her viser et had mod en hel genre – familiegenren, og jeg synes ikke, at jeg skal stå på mål for en hel genre,« siger Ina Bruhn, der kalder »Håbet« for en serie, der ligger i samme område som »Det lille hus på prærien«.

Det er TV-serier for både børn og voksne med masser af følelser og sentimentalitet, siger hun, der har erfaring fra en lang række TV-produktioner, heriblandt populære julekalendere som »Juleønsket« og »Guldhornene«.

I »Håbet« medvirker blandt andre Anine-Petrea Lindvig, Lars Brygmann, Lars Ranthe, Kirsten Olesen, Jon Lange og Molly Blixt Egelind.

Serien vises i fire afsnit på TV 2 og TV 2 Play.