Manden, der ødelagde Nobelprisen i litteratur, skal i fængsel. Men sagen er ikke slut

Den svenske teaterinstruktør Jean-Claude Arnault er i dag blevet idømt to års fængsel i byretten i Stockholm. Men der findes stadig en lang række ubesvarede spørgsmål, mener kulturchef på Svenska Dagbladet.

»Jeg tror bestemt ikke, at denne proces af selvransagelse er overstået,« siger Lisa Irenius, kulturchef på Svenska Dagbladet. Fold sammen
Læs mere
Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Ritzau Scanpix

Højesteretsdommere, politikere, store kulturelle personer. Mandlige magthavere, der begår seksuelle krænkelser mod kvinder, er blevet en skrue uden ende, en ustoppelig hverdagskost i spalterne, i fjernsynet, i virkeligheden.

I dag, mandag, blev 72-årige Jean-Claude Arnault den næste dømte skurk i rækken. Den fransk-svenske fotograf og teaterinstruktør blev idømt to års fængsel for at have voldtaget en kvinde i 2011. Han var anklaget for at have begået to voldtægter mod samme kvinde, men blev frikendt for den ene. Arnault blev dømt for at tvinge kvinden til oralsex. Selv nægter han sig skyldig. Jean-Claude Arnault, også kaldt »Kulturprofilen«, blev dømt i byretten i Stockholm.

Det hele begyndte med anklager fra 18 kvinder i Dagens Nyheter. De anklagede teaterinstruktøren for alt fra upassende opførsel til voldtægt.

Sagens alvor skabte et efterskælv så stort, at det også rystede indersiden af Det Svenske Akademi, som uddeler Nobelprisen i litteratur. I år fandt den prisuddeling ikke sted. Akademiet har nemlig støttet Arnault økonomisk, og mange af de overgreb, Arnault var tiltalt for, havde fundet sted i akademiets lejligheder eller til deres arrangementer over en 20-årig periode.

Desuden er han gift med digteren Katarina Frostenson, som er medlem af akademiet, men nu nægter at deltage i møderne. Akademiet har givet hende et ultimatum, som lyder på, at hun enten skal deltage eller melde sig ud. Hun har ekstraordinært fået lov til at melde sig ud, eftersom man som udgangspunkt er medlem for livet.

Lisa Irenius

»I mange år har der eksisteret rygter, og det har været alment kendt, at Jean-Claude Arnault opførte sig dårligt overfor unge kvinder. «


Björn Wiman, der er kulturchef på den svenske avis Dagens Nyheter, kalder i en kommentar dommen for en »sejr for alle de hundredtusindvis af kvinder verden over, der i det forgangne efterår viste modet til at fortælle verden sandheden om, hvor udsatte de er i alle samfundssektorer. Dommen er et bevis på, at metoo-bevægelsen har ændret verden.«

Kulturchef på Svenska Dagbladet, Lisa Irenius, siger til Berlingske, at dommen har en stor symbolsk betydning. Men hun siger også, at selvom det er en sag mellem Jean-Claude Arnault og offeret, har det også konsekvenser for Det Svenske Akademi. Lisa Irenius siger, at det påvirker akademiet på forskellig vis. Blandt andet fordi dommen minder om det, som i første omgang splittede akademiet og skabte konflikt blandt medlemmerne.

»Akademiet har hævdet, at det har brudt alle bånd til Jean-Claude Arnault, men det er ikke helt sandt. Der findes stadig stærke personlige bånd til ham fra de folk, som stadig er i akademiet. Selvfølgelig kan man ikke anklage andre for det, Jean-Claude Arnault har gjort, men alligevel kan det betyde, at det kan påvirke dem, som sidder i akademiet. Jeg tror især, der vil opstå fornyet konflikt om Katarina Frostonsons medlemsskab, og det bliver nok ikke lettere for hende efter dommen, eftersom det styrker konflikten.«

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Katarina Frostenson er svensk digter og gift med Jean-Claude Arnault. Derudover er hun stadig medlem af Det Svenske Akademi, men vil ikke deltage i møderne på ubestemt tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix.

For det svenske kulturliv er hele situatioen flov, mener  Lisa Irenius og fortæller, at den svenske avis Expressen skrev om emnet allerde i 1997 med overskrifter som »Sexterror i kultureliten«. I mange år har der eksisteret rygter, og det har været alment kendt, at Jean-Claude Arnault opførte sig dårligt overfor unge kvinder.

»Alligevel har det stået på i så mange år. Mange forfattere og kulturpersoner har givet ham legitimitet. Også kulturredaktioner på forskellige aviser har hyldet ham. Man har aldrig været kristisk overfor ham før nu. Og jeg tror bestemt ikke, at denne proces af selvransagelse er overstået,« siger Lisa Irenius og understreger, at hun ikke mener, at skandalen er slut. Der er mange ubesvarede spørgsmål, og Det Svenske Akademi har endnu ikke løst problemet.