Manden, der led af ideer

Jørgen Vestergaard har lavet en dokumentarfilm om tegneren, forfatteren, humoristen og skuespilleren Storm P. »Han har den store, originale kunstners evne til både at få os til at frydes over livets skønhed og harmes over livets uretfærdighed,« siger instruktøren.

Storm P. elskede sin hund og sin bil. Hunden hed Grog og bilen – en Ford T cabriolet – Casimir. Grog blev hovedperson i klumme i B.T. Casimir blev offer for en bombe under besættelsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En journalist spurgte engang Storm P., om han måtte anstrenge sig for at få ideer.

»Nej, tværtimod. Jeg lider af ideer,« replicerede manden med det runde ansigt.

Det var både kvikt svaret og sandt. Storm P. var en arbejdshest, der fik ideer døgnet rundt. Fra 1933 til sin død i 1949 leverede han dagligt tre tegninger til Det Berlingske Hus – en til B.T., en til Berlingske Tidende og en til Berlingske Aftenavis – og herudover arbejdede han både som maler og forfatter.

Historien om Storm P. og ideerne kan ses i instruktøren Jørgen Vestergaards dokumentarfilm »Højt Skum – En film om Storm P.«, der har premiere i morgen. Filmen fortæller historien om Robert Storm Petersen (1882-1949), der blev født i en københavnsk slagterfamilie, men blev en talentfuld og mangesidet kunstner. Han var både skuespiller, forfatter, maler og bladtegner, og så var han, uanset hvordan han udtrykte sig, en stor humorist.

Makkerparret Peter og Ping

Allerede i 1916 begyndte han at arbejde for Det Berlingske Hus, hvor han blev kendt for bladtegninger og tegneseriefigurer som Peter og Ping, makkerparret, som repræsenterede henholdsvis den rationelle bedsteborger og oprøreren/individualisten/anarkisten.

Makkerparret Peter Vimmelskaft og pingvinen Ping får liv i instruktøren Jørgen Vestergaards film om Storm P. De gjorde deres entre i B.T. i 1922 – inspireret af amerikanske avisers brug af tegneserier. Det blev til 8.000 tegninger på 27 år. Fotos: Filmforsyningen Fold sammen
Læs mere

»Højt Skum« er et miks af historiske filmklip og fotos fra blandt andet Anden Verdenskrig og Berlingske i 1940erne, historiske interview med Storm P.s kone, Ellen, steddatteren Grethe Holm og andre pårørende, oplæsninger, for eksempel monologen »Sangforeningen Morgenrødes Pinsetur« med Ebbe Rode, dramatiseringer af Storm P.s tekster med blandt andre skuespillerne Jesper Asholt og Nicolaj Kopernikus og animation. Filmen indledes med et billede af Storm P.s gamle skrivebord, som i dag står på Storm P. Museet på Frederiksberg. På bordet ligger hans sidste Peter og Ping-tegneserie. Ud af billedet træder Peter og Ping, som bliver gennemgående figurer i filmen, hvor de fortæller og kommer med korte tilråb, taget fra tegneserien: »Højt Skum«, »First Class«, »Do it now« ... »Det var her på skrivebordet, vi mødtes i 27 år,« siger de også.

Anderledes fortællegreb

Jørgen Vestergaard, der har arbejdet på filmen i flere år, vidste fra starten, at han ikke ville lave en almindelig interviewfilm. Der er ikke længere overlevende familie og kolleger, som kendte ham, og han ville derfor være nødt til at bygge filmen på interview med eksperter og kunsthistorikere.

»For at give filmen en personlig tone, et markant twist, måtte jeg finde et anderledes fortællegreb. Efter at have besøgt filmfestivalen i Odense, hvor næsten alle instruktører benyttede sig af interview, faldt det mig pludselig ind, at Peter og Ping, som er dem, der har kendt Storm P. længst, skulle vågne op,« siger Jørgen Vestergaard.

Han er født og bor i Thy, og allerede før han selv kunne læse, stiftede han bekendtskab med Storm P.

»Min far var meget glad for ham og læste bl.a. hans historier om hunden Grog op for mig. Jeg kunne allerede dengang lide hans mærkelige fantasiunivers og hans gakkede og syrede humor,« siger Jørgen Vestergaard, der kalder Storm P. for »enestående produktiv« – det blev til ca. 60.000 tegninger, 150 malerier og hertil mange bøger.

»Jeg er målløs over hans skaberevne og kreativitet på alle områder. Ved siden af at tegne var han en original maler, han var skuespiller på film og i kabaret, og han var forfatter. Ved at læse aviser og høre radio kunne han koge verdens gang ned til en lille spids kommentar, tit med en original, fantasifuld drejning. Han fortolkede virkeligheden på en højst personlig måde.«Storm P. besøgte i sin ungdom både Paris (i 1906) og New York (i 1919). Her mødte han ikke kun de to verdensbyer, men også en enorm fattigdom, og hans malerier og tegninger viser, at han ikke kun var humorist, men også en social og politisk indigneret kunstner. I filmen beskrives det, hvordan han engang deltog i et møde hos en gruppe anarkister.»Som det bliver sagt i filmen: »Dér sad en flok mænd og hadede«, og det brød han sig ikke om. Han hyldede det enkelte menneskes individualisme og frihed til at vælge sit eget liv. Det er også derfor, at han i utallige tegninger bruger vagabonden som talerør. Vagabonden blev et symbol på menneskets ret til at vælge sin egen vej i livet,« siger Jørgen Vestergaard.

Livets skønhed i streger

Mange kender i dag ikke Storm P., og Jørgen Vestergaard håber, at filmen kan råde bod på dét, for han har stadig masser at sige nutiden. »Storm P. har den store, originale kunstners evne til både at få os til at frydes over livets skønhed og harmes over livets uretfærdighed. Han rummede denne dobbelthed,« siger Jørgen Vestergaard.

»Højt Skum – En film om Storm P.«. Instruktion: Jørgen Vestergaard. Premiere 7. februar i bl.a. København (Grand), Aalborg, Aarhus, Odense, Thisted og Nykøbing Mors. Varighed: 55 minutter.

Filmen kan ses ved et Berlingske-arrangement lørdag kl. 9.00 i Grand Teatret i København. Læs mere på lidtmere.dk