Mandefri festival bliver en realitet: »Det er ikke en løsning at udelukke mændene«

Svensk musikfestival kun for kvinder, transpersoner og ikke-binære har samlet penge nok ind til at blive en realitet. Men det er ikke en løsning på problemet med seksuelle overgreb på festivaler, lyder kommentarerne.

Der bliver kun kvinder og ikke binære personer på den svenske Statement Festival til næste sommer, men nærmere detaljer er ikke på plads endnu. Her er det et af Roskilde festivalens kvindelige hits fra sidste festival, Lorde på Arena Scene. Foto: Malene Anthony Nielsen/Scanpix 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Malene Anthony Nielsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En musikfestival kun for kvinder, transpersoner og ikke-binære (folk med alternative kønsidentiteter) har åbenbart folkelig opbakning hos vort svenske nabofolk, men det er ikke noget, der kan fungere som en del af løsningen på problemer med seksuelle overgreb på musikfestivaler, lyder kommentarerne.

Det var det, som var udgangspunktet, for den svenske Statement Festival, som nu ser ud til at blive en realitet. I denne sommer modtog politiet 11 anmeldelser om voldtægt på den svenske Bråvalla Festival, som efterfølgende meddelte, at næste års festival var aflyst som følge af utrygheden for kvinder. Samtidig rullede en større debat om kønskulturen på musikfestivalerne, hvor også de store danske festivaler måtte tage stilling til en række beretninger om sex-overgreb på festivaler.

I Sverige fik det feminist og komiker Emma Knyckare til at lancere ideen om en voldtægtsfri festival, hvor såkaldt cis-kønnede mænd ikke har nogen adgang - hverken på scenen eller blandt publikum. For at ideen skulle vise sig levedygtig skulle der indsamles en halv million svenske kroner via crowdfunding på en måned, og det beløb kom via 3.000 donorer hjem i sidste uge. »Nu skriver vi historie,« erklærer Emma Knyckare på en Instagram-opdatering. Statement-festivalen bliver to dage lang i sommeren 2018 og man satser på 10.000 deltagere - dato og sted offentliggøres først på den internationale mandedag 19. november.

Sommerens debat om seksuelle overgreb fik ekstra fart, da Henrik Marstal, musiker og folketingskandidat for Alternativet, i et indlæg foreslog at Roskildefestivalen udelukkede mænd under 21 år i to år fra campingområdet. Han ønsker ikke at gå ind i debatten igen i anledning af den nye festival, men henviser til et opfølgende indlæg i Politiken, hvor han erklærede, at udelukkelsen af unge mænd selvfølgelig var urealistisk som løsning, men en nødvendig provokation for at gøre opmærksom på , at det er mændene, der er problemet.

Og løsningen ligger heller ikke i en ren kvindefestival som den svenske, mener Maria Vicki Lindbaum, der for  Everyday Sexism Project Danmark har samarbejdet med Roskilde Festivalen om en indsats mod sexisme på festivalen.

»Når der er opbakning og interesse for en festival kun for kvinder, så er det da fair nok, at de holder den, men det skal ses som en reaktion på et problem og ikke en løsning at udelukke mændene. Tværtimod skal mændene inkluderes og der skal være flere mænd, der får hænderne op af lommerne, og siger fra, når de ser deres venner chikanere eller forgribe sig på andre. Der skal en ændring i kulturen til,« siger Maria Vicki Lindbaum, der i øvrigt bifalder Roskilde Festivalens indsats for at sætte fokus på problemet.

Talskvinde for Roskilde Festivalen, Christina Bilde, tror dog ikke, at der skal være særlige køns-områder på Roskilde Festivalen.

»Vi lægger vægt på, at vores deltagere skal fungere sammen og tror på fællesskab og dialog som indsats, så umiddelbart tænker vi ikke, at adskillelse er vejen frem hos os. I de senere år har vi haft et særligt projekt, hvor vi undersøger adfærden på pladsen, som danner grundlag for en tilrettelæggelse af den samlede indsats – også på dette område – i 2018, men  vi er kun i gang med den første planlægning, så det er for tidligt at sige noget særligt konkret. Vi er dog altid interesserede i nye tiltag, og vi glæder os til at høre mere om Statement Festivals erfaringer.« lyder det i en mail fra Christina Bilde.

Heller ikke leder af den netop afholdte kulturfestival POW - Power of Women, Füsun Eriksen, tror, at den svenske festival løser noget.

»Udgangspunktet for vores festival var aldrig at udelukke nogen. Det tror jeg ikke er en løsning. Jeg synes, at det er et fælles problem, når der er frygt for voldtægt på festivaler, og det løser man ikke ved at udelukke mænd, men ved at ændre kulturen for hvordan man opfører sig. Men hvis kvinderne synes, der er behov for sådan  en festival, så er det da fint - jegh håber, de får det sjovt,« siger Füsun Eriksen.

I Sverige har debatten også stået på, og Emma Knyckare har været ude at forsvare sit initiativ.

»Alle mænd er ikke voldtægtsmænd, men næste alle voldtægter begåes af mænd. Vi vil skabe et frit rum, en cool festival, hvor kvinder kan deltage uden at bekymre sig. Festivalen her er ikke løsningen, det er en reaktion på problemet,« lyder et forsvar til den svenske udgave af »The Local«. Hun har også allieret sig med advokater for at komme overens med den svenske ligebehandlingslov.

Hvordan man så vil sikre sig, at det kun er mænd, der er ikke-ciskønnede, der slipper ind, har man på festivalens hjemmeside ikke noget svar på endnu.