»Man tager en kæmpe risiko, når man vil skabe noget, der er anderledes«

Fredag står Den Sorte Skole klar på Orange Scene til en kæmpe koncert. En koncert, der vil definere den legendariske scene på en ny måde, og som på samme tid er Den Sorte Skoles mest ambitiøse projekt nogensinde.

Martin Højland fra Den Sorte Skole forklarer, hvordan han gerne vil have lyseffekterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Skal solen sitre, og skal manden på skærmen være sort/hvid eller i farver?

Spørgsmålene og de pludselige indskydelser er mange under dagens prøver. Der er få dage til, at Martin Højland og Simon Dokkedal, eller bare Den Sorte Skole, skal stå på Orange Scene og fremføre det, de har arbejdet på i mere end et år. Et gigantisk musisk og visuelt show på en af Danmarks mest legendariske scener.

»Det bliver ret vildt det her. Vi kommer til at spille en koncert, hvor 70 procent af musikken ikke er noget, vi har spillet før. Så vi spiller langt fra med sikre kort ved bare at give folk det, de forventer. Men de fedeste koncerter på Orange Scene, er altså dem, hvor man som publikum bliver overrasket og får en oplevelse,« siger Martin Højland.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Det visuelle team kan se en 3D-simulering af Orange Scene på en skærm under prøverne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

Op til koncerten er Den Grå Hal på Christiania blevet omdannet til en dukkehus-udgave af den usammenlignelig store Orange Scene, der hvert år står stolt og tronende på Roskilde Dyrskueplads. For at kunne simulere den enorme opsætning er hele scenografien sat op i en nedskaleret udgave, mens en 3D-simulering af Orange Scene kører i realtid på en skærm, så det visuelle kunstnerhold, bestående af Dark Matters, Obscura Vertigo og Frederik Heitmann, kan se prøverne, som var de tilskuere foran Orange Scene.

I et af de tilstødende lokaler sidder et håndværkerhold og svejser en stor rund cirkel sammen, hvori de to musikere skal stå, omgivet af laserlys. Men det handler langt fra om at være i centrum for Martin Højland og Simon Dokkedal, der heller ikke vil bruge scenens storskærme på traditionel vis.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Et hold af håndværkere gør en stor metalcirkel klar til scenen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

»Der skal ikke være fokus på os, for det er jo ikke spændende at se to DJs, der står og piller ved nogle knapper. Der vil være et visuelt show at se på, som er meget mere dragende og imponerende. Og det er jo også det, vi arbejder så hårdt på,« siger Martin Højland.

Den Sorte Skole, der har spillet otte gange på Roskilde Festival, er bevidste om, at Orange Scene er et helt særligt dyr at tæmme.

»Det bliver meget anderledes fra en klassisk rockkoncert, hvor fokus er på musikerne. For det handler ikke om os. Det handler om musikken. Og det er en udfordring på Orange Scene, som jo ikke er skabt til elektronisk musik. Men Roskilde Festival har fået så meget elektronisk musik, at de er nødt til at gentænke deres scenerum. Det vil vi gerne prøve med det her. Men det er klart, at de, der står forrest, får den bedste oplevelse,« siger Martin Højland.

Den store koncert er på mange måder frygtindgydende for de to musikere, der, ifølge dem selv, tager en stor chance, når de går på scenen med et show, der langt fra ligner det, de tidligere har serveret for publikum.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

Der bliver masser af lys fredag nat. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen.

»Man tager en kæmpe risiko, når man vil skabe noget, der er anderledes. Men det skal det være. Vi er dog heller ikke naive. Vi ved godt, at man er nødt til at holde Orange Scene i kog om natten. Så vi har lavet nogle nye numre til den her koncert, der har den energi, der skal til. Bare folk er klar på en anderledes oplevelse. Regnvejr er klart vores største fjende. Det kan godt være, Radiohead kan klare, at sluserne åbner sig, men det kan vi ikke,« siger Martin Højland.

Den Sorte Skole spiller på Orange Scene fredag klokken 01.15.