Man kan nemt håne »Aldrig for sent« - men det er knaldgodt fjernsyn

Man kan nemt håne et program som »Aldrig for sent« for føleri og sentimentalitet, men så lukker man øjnene for den forvandling, der sker for de familier, for hvem det lykkes at opnå forsoning.

Deltagerne i »Aldrig for sent« ved først til sidst om deres håb om forsoning bliver indfriet. Foto: DR Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For nogle år siden blev jeg afhængig af DR-programmet »Sporløs«. Mange læsere vil være bekendt med konceptet, hvori en reporter opsporer forsvundne slægtninge til en gæst i programmet. Hyppigt, men ikke altid, er der tale om adoptivbørn, der ønsker at finde deres biologiske forældre, for at få svar på et helt liv af ubesvarede spørgsmål.

»Sporløs« er elementært spændende (det er ikke altid de forsvundne slægtninge blev fundet i live), og meget gribende, når fædre, mødre og børn bliver genforenet, og mange store følelser kommer i spil.

I DRs »Aldrig for sent«, der netop er begyndt på sin anden sæson, er konceptet nærmest det omvendte af »Sporløs«. Hvor det som oftest er børnene, der leder efter forældre i »Sporløs«, er det forældrene, der ønsker at genoptage kontakten til deres børn, som af forskellige grunde har vendt dem ryggen. Til at hjælpe sig har de familiepsykologen Ulla Dyrlev, der efter samtaler med parterne bringer dem sammen og hjælper dem gennem konfrontationens største faldgruber.

Det er intenst at se på for at sige det mildt. Ofte er det kun et par spørgsmål fra psykologen, der giver frit løb for følelser og længsler, der i nogle tilfælde har været under låg i mange år.

Det er knaldgodt fjernsyn, som man siger, men derudover synes programmet at rumme et opløftende budskab. »Aldrig for sent« kan nemlig ses som et eksempel på, at der sker fremskridt fra generation til generation på trods af, at konflikter som denne har eksisteret siden Kong Ødipus’ tid. I hovedparten af de programmer jeg har set, har det drejet sig om emotionelt afstumpede fædre, der ikke forstår, hvorfor deres sønner har vendt dem ryggen. En ældre distingveret arkitekt læser op af et brev til den søn, der har valgt ham fra:

»Vores kulturelle og erfaringsmæssige forskelle betyder, at vi ser meget forskelligt på en konflikts bestanddele, proportioner og måder at håndtere en løsning på,« reciterer han belærende fra sit brev – hans hjælpeløse forsøg på at få kontakt til sønnen efter 13 års adskillelse. Brevet, som retteligt kun burde have indeholdt ordene: »Jeg elsker dig – tilgiv mig! Jeg vil gøre alt for at få dig tilbage.«

Man forstår udmærket den søn, der ikke længere ønskede denne menneskelig kulde i sit liv. Man begynder at småhade faren, indtil det bliver klart, at staklen kun har duplikeret det forhold, han selv må have haft til sin far. Sådan var deres tid, arkitekten og hans far. Mænd talte ikke om følelser, men drak sig hellere ihjel om nødvendigt.

Alkohol er i øvrigt en tilbagevendende ingrediens i de havarerede forhold og årsag til nogle af de mest pinefulde øjeblikke ved genforeningerne. Flere af de tørlagte fædre, der nu ønsker at genoptage kontakten til deres voksne børn, har været kronisk berusede i selskab med dem og husker derfor deres samvær som mere hyggeligt, end det har været set med ædruelige øjne. For børnene står smerten til gengæld lysende klart i erindringen.

»Vi talte kun om følelser, når han havde drukket. Så kunne han vække os klokken tre om natten for at fortælle, hvor meget han elskede os,« siger en søn, som aldrig har oplevet andet end denne parodi på forældrekærlighed.

Man kan nemt håne et program som »Aldrig for sent« for føleri og sentimentalitet, men så lukker man øjnene for den forvandling, der sker for de familier, for hvem det lykkes at opnå forsoning. At se mange års vrede og bitterhed forsvinde fra de forgræmmede ansigter, kan ingen spillefilm for alvor rekonstruere.

Anden og første sæson af »Aldrig for sent« kan streames fra dr.dk