»Man kan ikke sætte lighedstegn mellem Roskilde Festival og et mekka af hash«

Politiet melder, at det ikke flyder mere med stoffer på Roskilde Festival, end der gør i en dansk provinsby. En ny kampagne med kendte sangtekster intensiverer kampen mod de ulovlige stoffer.

Festivaldeltagerne ryger stille og roligt deres joints uden skræk for politiet eller for den sags skyld for fotografens kamera. Men med en kampagne imod stoffer gør Roskilde Festival for 12. år i træk ders til, at gæsterne skal opgive stofferne. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De elektroniske toner flyder ud over publikum foran Apollo-scenen på Roskilde Festival. Nogle publikummer svajer stille helt oppe foran scenen, mens resten daser i græsset som til en anden Ledreborg slotskoncert.

I mængden af unge mennesker dufter der sødt af gran, og de skjuler da heller ikke, at de sidder og nyder en delejoint. Der er ikke nogen skam, ingen skræk for at blive opdaget, da fotografen spørger, om han må fotografere dem, mens de ryger.

Og der vil altid være euforiserende stoffer på Roskilde Festival, lige så længe de er i omløb uden for festivalhegnet.

Alene på festivalens første dag kunne Midt- og Vestsjællands Politi konstatere, at de havde 142 sager om euforiserende stoffer, hvor de sidste år på samme tidspunkt registrerede 122 sager.

Det er dog ikke det lokale politis indtryk, at Roskilde Festival flyder med ulovlige stoffer.

»Man kan ikke sætte lighedstegn mellem Roskilde Festival og et mekka af hash, narko og hårde stoffer,« siger Martin Bjerregaard, kommunikationsmedarbejder ved Midt- og Vestsjællands Politi.

»Men,« fortsætter han, »når man tænker på, hvor mange mennesker der er samlet på ganske få kvadratkilometer i den her uge, så vil der være narko i sådan en befolkningsgruppe svarende til en mellemstor dansk provinsby. Det er dog ikke vores opfattelse, at det flyder mere med stoffer på Roskilde Festival, end der dybest set gør i andre provinsbyer.«

Over de seneste par år er antallet af sager om euforiserende stoffer på Roskilde Festival ifølge Midt- og Vestsjællands Politi faktisk faldet. I 2012 registrerede politiet 495 sager, mens det faldt til 422 sager i 2013.

Ifølge Martin Bjerregaard er det altoverskyggende narkomiddel hash, men andre stoffer af de mere hårde og eksperimenterende slags er dog til stede i en moderat grad.

Hvis politiet snupper festivalgængere i besiddelse af ulovlige stoffer, bliver de i første omgang ikke smidt ud fra festivalpladsen. Derimod erstatter man deres armbånd med et såkaldt advarselsarmbånd, der betyder, at hvis de senere på festivalen skulle blive taget med euforiserende stoffer, får de taget deres festivalarmbånd og bortvises fra festivalen, ligesom de modtager en bøde fra politiet.

Kendte sangtekster

Selv om antallet af sager med ulovlige stoffer er faldende, genoptager ledelsen bag Roskilde Festival for 12. år i træk sit samarbejde med Sundhedsstyrelsen om at udrydde de euforiserende stoffer på festivalen. I år spiller de på følelsen af kun at opleve brudstykker af en koncert, hvis man er påvirket af stoffer.

De ønsker at sende et klart signal til festivalgæsterne om, at de skal vælge musikken frem for euforiserende stoffer. Og derfor vil gæsterne møde kampagner på bannere og plakater, hvor kendte sangtekster mangler en del af bogstaverne og leverer budskabet: »Du oplever kun det halve, hvis du er helt væk«.

»En måde at illustrere det er at lege med, at man misser noget af oplevelsen, hvis du er påvirket af stoffer,« forklarer talskvinde for Roskilde Festival Christina Bilde og understreger, at der skal være en legende tilgang til budskabet.

»Den skal have lidt uhøjtidelighed over sig, samtidig med at signalet er klart, fordi vi har med unge mennesker at gøre, og dér virker det ikke, hvis vi kommer med en løftet pegefinger. Men det virker til gengæld at tage udgangspunkt i noget, som de godt ved er alvorligt,« siger hun.

Ud over de fragmenterede sangtekster vil et af elementerne i kampagnen blandt andet være en mindevæg, hvor gæsterne kan notere de oplevelser, som de mistede på grund af en rus som følge af euforiserende stoffer.

Festivalgæsterne kan også se frem til at dyste på storskærme, hvor de skal udfylde sangtekster med manglende bogstaver fra aktuelle kunstnere på dette års festival.

Se TV: Halve sangtekster skal stoppe stoffer på Roskilde Festival

»Det taler alt sammen til det samlede budskab,« siger Christina Bilde.

»Man skal være skarp, hvis man vil have det hele med. Og det er man ikke, hvis man har taget stoffer.«