Maleri hang i fransk kvindes køkken i årtier: Nu er det solgt for svimlende millionbeløb

Et maleri af en Cimabue er blevet solgt for fire gange mere, end det var vurderet til. En fransk kvinde havde maleriet hængende over sit komfur i årtier. Hun anede ikke, at det havde nogen som helst værdi.

En ældre fransk kvinde har gjort sig noget af en opdagelse. Gennem flere årtier har der hængt et maleri over hendes komfur. Hun vidste ikke, hvor maleriet kom fra. Hun troede blot, at det var et religiøst ikon, og hun tilskrev det ikke meget værdi. Men der er ikke tale om et hvilket som helst maleri. Det kunne en auktionarius hurtigt konstatere, da vedkommende besøgte den ældre kvinde i den franske by Compiégne.

For den anonyme franske kvinde skulle det vise sig at være et ganske opsigtsvækkende fund. Eksperterne, der vurderede maleriet, var ikke i tvivl. Der var tale om et sjældent mesterværk. Og et værdifuldt et af slagsen.

»Når et unikt værk af en maler så sjælden som Cimabue kommer på markedet, skal man være klar på overraskelser.«


Maleriet blev i september vurderet til at være 45 mio. kroner værd. Nu er hammeren faldet: Det forsvundne maleri er blevet solgt for 180 mio. kroner på en auktion hos det parisiske auktionshus Actéon.

Det skriver internationale medier som The Guardian.

»Christo desiro« Fold sammen
Læs mere
Foto: ACTEON AUCTION.

Der er tale om maleriet »Cristo deriso«. Maleriet er skabt af den italienske kunstner Cimabue, der døde i 1302 og også er kendt som Cenni de Pepo.

»Når et unikt værk af en maler så sjælden som Cimabue kommer på markedet, skal man være klar til overraskelser,« siger leder af Actéons afdeling i den franske by Senlis, Dominique Le Coent, til The Guardian.

Det franske auktionshus oplyser, at det er det første maleri af den italienske maler, der har været på auktion.

Fabrizio Moretti

»Cimabue er begyndelsen på alt. Han begyndte moderne kunst. Da jeg holdt maleriet i mine hænder, begyndte jeg næsten at græde«


Ikke det dyreste maleri

I alt findes der kun 11 værker af Cimabue. Alle er malet på træ. Ingen af dem af signeret af kunstneren, men ved hjælp af infrarødt lys og spor fra træspisende orme har det været muligt at fastlægge, hvornår maleriet er fra.

Selv om »Cristo deriso« er blevet solgt for 180 mio. kroner, er det langtfra det maleri, der er blevet solgt dyrest på en auktion. For eksempel blev Leonardo da Vincis »Salvator Mundi« af Leonardo da Vinci solgt for 2,8 mia. kroner. Maleriet regnes for at være det maleri, der har opnået det højeste hammerslagspris. Det næstdyreste  er Paul Gaugins »Nafea Faa Ipoipo«.

Det vides ikke, hvem der tidligere har ejet »Cristo deriso.« Men på auktioner blev det købt af Fabrizio Moretti, en kunst-dealer fra London. Han fik konkurrence fra seks andre bydere.

»Jeg købte det på vegne af to samlere,« sagde han ifølge The New York Times.

»Det er en af de vigtigste opdagelser indenfor ældre kunst i de seneste 15 år. Cimabue er begyndelsen på alt. Han begyndte moderne kunst. Da jeg holdt maleriet i mine hænder, begyndte jeg næsten at græde.«

Og hvad syntes Fabrizio Moretti så om prisen? Den var »høj, men fair