Malene Schwartz fejrer imponerende jubilæum på scenen

Malene Schwartz kan se tilbage på en lang og hæderkronet karriere, når hun indtager scenen på Folketeatret i aften.

Foto: Christian Als

København: Malene Schwartz er måske mest kendt for sin rolle som Maude i "Matador", men hun har spillet et utal af roller i løbet af en flot karriere, der har strakt sig over 60 år.

Tirsdag den 15. december fejrer hun det imponerende jubilæum, når hun står på scenen i Gustav Wieds klassiker "Skærmydsler", der bliver opført på Folketeatret i indre København.

Malene Schwartz voksede op i et kulturradikalt hjem, men drømte oprindeligt om at blive socialrådgiver. Efter at have set hende i en skolekomedie på Skt. Jørgens Gymnasium blev hun dog rådet til at gøre noget ved skuespillet af teaterdirektøren Arne Weel, og det førte snart det unge talent ind på de skrå brædder.

Hun var først tilknyttet Allé-scenen og siden Det Ny Teater og Det Kongelige Teater som skuespiller, inden hun selv blev teaterleder for Bristol Teatret og Aveny Teatret. Hun var senest teaterchef for Aalborg Teater indtil 2001.

I 1956 fik hun sin spillefilmdebut i "Pige søger natkvarter", og siden medvirkede hun hyppigt på det store lærred indtil 1984, hvor hun var med i Bille Augusts "Tro, håb og kærlighed". Herefter holdt hun en længere pause fra filmen indtil hun vendte tilbage i 2003 som Fru Banum i "Reconstruction".

Malene Schwartz har modtaget flere flotte priser igennem sin karriere, men mest mindeværdigt er det nok, at hun blev udnævnt til ridder af Dannebrogsordenen i 1992.

/ritzau/FOKUS