Makeuppen flyder til Copenhagen Pride

De mange mennesker sveder på Rådhuspladsen, mens de sidste fra paraden danser sig vej mod dem. Copenhagen Pride er ved at være slut. Nu begynder festen.

Antoni Gebhard er med til at fejre Copenhagen Pride 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mænd med blomster i håret poserer velvilligt for fotograferne. Lady Gaga brager gennem højtalerne på en lastbil, der langsomt maser sig gennem menneskemængden. I dag må makeuppen godt antage karakter af regnbuefarvet maling, og efter flere timer i varmen flyder den ned over skægstubbene på nogle af de, der nærmer sig Rådhuspladsen. 

Det er parade-dag på årets Copenhagen Pride, og hornet fra samaritternes ambulance blander sig med lyden af musik fra alle hjørner af Rådhuspladsen, hvor paraden, der gik gennem Vesterbro, sluttede.

Antoni Gebhard har valgt at tage hvide englevinger og g-streng på.

- Jeg er her for at få sikker sex, siger han og fortsætter:

- Det er det, vi kæmper for, og i mange lande er det forbudt, så der er god grund til at stå frem på en dag som i dag.


Også politikere, Microsoft og Bollywood var med

Men det er ikke kun halvbare kroppe og farvede parykker, der præger festen. Microsofts ansatte går i T-shirts med mottoet Geek + Proud, VU fester i en lastbil, hvor der står Fri Til Forskellighed, og flere mænd i indisk-inspireret tøj kører forbi til lyden af Bollywood-musik.

Også statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) er til Copenhagen Pride i dag.
  
- Jeg synes, det er vigtigt, at vi med den her parade viser, at vi har plads til tolerance og forskellighed i Danmark. Og jeg har det også sådan, at så lang tid, der er lande, hvor man forbyder homoseksualitet, så er der grund til at vise, at i Danmark har vi det anderledes, her har vi plads til forskellighed, siger Helle Thorning Schmidt til DR Update.

Årets Laks går til ...

I aften skal Årets Laks kåres fra scenen på Rådhuspladsen. Den gives til en, der »svømmer mod strømmen«. Det er LGBT Danmark (tidligere Landsforeningen for Bøsser og Lesbiske), der giver prisen, som tidligere blandt andet er gået til tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussen.

I år går prisen til Lars Aslan Rasmussen, der er medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne. Det gør den, fordi han som giftefoged på Københavns Rådhus sagde 'ægtefolk' også til to kvinder eller to mænd, når de fik registreret deres partnerskab.

Se hele udtalelsen fra LGBT om begrundelsen for, at Lars Aslan Rasmussen får Årets Laks:

»I år blev det kønsneutrale ægteskab endelig vedtaget i Folketinget med stort flertal. Det er vi rigtig, rigtig glade for! Den nye regering har i sit regeringsgrundlag medtaget flere tiltag til forbedring af lgbt-personers forhold, og dette var det første, meget store skridt.

Men vi skal ikke glemme én der allerede tidligere gik mod strømmen, og som i sine omgivelser nærmest alene kæmpede for at forsvare lgbt-personers ret til ægteskab, nemlig LARS ASLAN RASMUSSEN (medlem af Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokraterne), der som giftefoged på Københavns Rådhus sagde 'ægtefolk' også til to kvinder eller to mænd, når de fik registreret deres partnerskab.

Det fik Lars desværre mange knubs for – men hans stædighed og offervilje var med til at sætte det kønsneutrale ægteskab til debat, ligesom han stædigt og trofast har kæmpet for fastholdelse af vores rettigheder som LGBT-personer bl.a. med moddemonstrationer mod Bilal Philips og Hizb-Ut-Tahrir. Pt. er han i gang med at rejse debatten om etniske LGBT-personers vilkår i Danmark. Vi hilser dette initiativ meget velkomment.

Derfor får han i dag velfortjent ÅRETS LAKS.«